Bėgant paskutinėms vasaros dienoms, Seimo posėdžių salė kol kas tuščia – iki naujo politinio sezono liko kiek mažiau nei pora savaičių. Ruošiantis grįžti prie darbų, rudens sesijos išvakarėse valdantieji sulaukė nemalonaus siurprizo – naujausi „Baltijos tyrimų“ apklausos rezultatai rodo, kad beveik trys ketvirtadaliai šalies gyventojų norėtų, jog po kitų Seimo rinkimų valdančioji koalicija keistųsi.

„Per televizorių žiūriu, tai jie vienaip kalba, o dirba kitaip. Mes tikrai neinam į jų kabinetus ir nežiūrim. Bet bendrai – jūs galvojat, kad pasikeis valdžia ir bus kitaip? Man atrodo, kad nebus kitaip“, – dabartinę valdžią Delfi komentavo viena moteris.

„Aš pamatau, kas čia yra, kas čia dedasi. Čia galima nuo daug ko pradėti: kainų kylimo, šiluma, elektra, bet koks klausimas“, – kalbėjo kitas.

Kita vilnietė teigė, jog jai yra 74 metai ir ji „dar nei vieno karto“ nepastebėjo – kad būtų geriau, ar blogiau.

„Principe kaip Lietuvoje eina, taip ir eina. Nežinau, jei geriau negali..? O kur garantija, kad jei ką kitą išrinksiu, kad jie bus geresni. Gal bus blogiau“, – kalbėjo moteris.

„Turėtų kažkas pasikeisti, nes ta valdžia išrinktoji – vien moterys. Ir kaip pasakyti – tvarkos jokios. Tartis yra kam, bet jie visi nusenę“, – sakė kita vilnietė.

Patys valdantieji apklausos rezultatų nesureikšmina – pasak frakcijų atstovų, susiduriant su viena krize po kitos, gyventojai visada beda pirštu į valdžią.

„Niekada valdžia nebus mylima, kai tik ją išrenka, tai tie reitingai po kiek laiko ir krenta. Antras aspektas – valstybėje vienu metu yra daug krizių, sunkių dalykų problematiškų“, – sakė Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) atstovas Paulius Saudargas.

„Viena vertus suprantu, kad tikrai daug kam yra sunku ir nelengva. Bet tokių rezultatų nedramatizuoju“, – savo ruožtu teigė valdančiosios Laisvės frakcijos atstovas Vytautas Mitalas.

Seimas

Tuo metu parlamento mažuma apklausos rezultatais nesistebi – pasak opozicijos atstovės Agnės Širinskienės, valdančioji koalicija savo sprendimais ir atsainia komunikacija nuosekliai smukdo savo reitingus.

„Prisiminkime, kaip vyko COVID–19 valdymas, kuris tikrai nuvylė žmones ir susegregavo į vakserius ir antivakserius. Vėliau buvo maršistais ir nemaršistai visuomenė suskirstyta“, – Delfi sakė A. Širinskienė.

Gyventojų palankumą atkovoti bus sunku, sako politikė. Jos manymu, valdžios vertinimas pagerėtų jeigu Seimo dauguma geriau pasiruoštų artėjančiai krizei ir atsitrauktų nuo kai kurių kontraversiškai vertinamų įstatymų projektų.

„Galų gale, bus metinis valstybės biudžetas, kuris vėl krizės sąlygomis bus priiminėjamas. O mes būsime priversti visas savo diskusijas vėl sutelkti ties kanapėmis, partneryste“, – kalbėjo parlamentarė A. Širinskienė.

„Aš esu nekaltas, kad Karbauskis šį klausimą laiko kontraversišku klausimu. Tai yra jo, kavos negeriančiame Naisių pasaulėlyje susidaręs vaizdinys, kad tai yra kontraversiškas klausimas. Man atrodo, kad nesiblaškymas yra viena didžiausių vertybių, ką apskritai galima daryti“, – kalbėjo Laisvės frakcijos atstovas V. Mitalas.

Liberalų sąjūdžio atstovo Eugenijaus Gentvilo nuomone, būtent laikantis rinkiminių pažadų koalicija sulauks žmonių palankumo.

„Yra receptas – nustoti būti reitingų įkaitais. Jeigu politikai nori ką nors padaryti – tai jie turi laikytis šito recepto. Ir daryti tai, ką jie yra suplanavę ir pradėję“, – kalbėjo parlamentaras.

Ar koalicijos vertinimas gerėtų, jeigu atsirastų pokyčių ministrų kabinete? Parlamentarų nuomonės išsiskiria.

„Iš ponios Aušrinės Armonaitės, matyt, jau nei verslas, nei visuomenė turbūt nieko gero nesitiki. Iš užsienio reikalų ministerijos, matyt, žmonės tikėtųsi tam tikrų pokyčių – bent jau savivalės nebuvimo“, – kalbėjo parlamentarė A. Širinskienė.

„Kaip žiūri – vieni rinkėjai myli, kiti – nemyli, turi su tuo gyventi. Tai pakeitus (ministrus, aut. p.) nieko dramatiškai nepakeistume bendrame požiūryje į valdžią“, – savo ruožtu teigė konservatorius P. Saudargas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)