„Kodėl mes bijome?“

Europos Parlamento narys Petras Auštrevičius teigė, jog dabartinis pasiūlymas – tik diskusijos pradžia.

„Manau, kad tai yra tam tikras kompromisas. Ir tai tik diskusijos pradžia. Mes, matyt, kalbame apie sprendimą, kurį ES, manyčiau, ganėtinai lengvai priims. Tai yra vadinamo supaprastinto vizų režimo su Rusija stabdymas. Priminsiu, kad tas režimas jau galioja nuo 2007 metų, kai visi matė tik geras perspektyvas santykiuose su Rusija. (…) Jis leido iš esmės Rusijos piliečiams keliauti labai lengvai ES, praktiškai jokių dokumentų vizai gauti nereikėjo“, – sakė politikas.

Delfi primena, kad pasak vieno neįvardyto diplomato, kurį cituoja ELTA, ES planuoja suspenduoti susitarimą, palengvinantį vizų išdavimą Rusijos piliečiams.

„Negalime tęsti ligšiolinės vizų politikos“, – prieš ES užsienio reikalų ministrų susitikimą Prahoje teigė savo tapatybės nepanoręs atskleisti diplomatas. Kalbėdamas apie minėtą 2007 m. susitarimą, kurio tikslas buvo pagerinti santykius su Maskva, diplomatas nurodė, kad „turizmas nėra žmogaus teisė“.

Europarlamentaras P. Auštrevičius priminė, jog ir vizos – brangs.

„Brangs beveik dvigubai iki 65 eurų, reikės dokumentų, įrodančių kelionės tikslą. Bet žinoma, tas sprendimas, kurį siūlėme mes yra ganėtinai kitoks. Ir jis vis tiek leis Rusijos piliečiams keliauti po ES“, – kalbėjo P. Auštrevičius.

Žmonės Maskvos centre. Maskva, Rusija, 2022 birželio 8 d.

Europarlamentaras laidoje „Dienos klausimas“ kalbėjo, jog kai kurios ES šalys, kurios mano, kad Rusijos piliečiai neprisideda prie karo Ukrainoje, vis dar galvoja apie rusų turistų sudaromą esminę pajamų šaltinio dalį.

„Agresorės šalies žmonės turi jausti spaudimą, šaltą ranką, kuri atstumia ir pastato į vietą. (…) Net neįsivaizduoju, kaip Kipras galėtų lengvai ir greitai pritarti tokiam sprendimui, kurį siūlo Baltijos valstybės su Suomija“, – sakė politikas.

P. Auštrevičius tikino, jog Vokietijos kanclerio Olafo Scholzo teiginys, kad Ukrainoje vyksta Vladimiro Putino karas, o ne Rusijos žmonių, yra tiesiog neteisingas.

„Kas kariauja? Kinijos piliečiai siunčiami į frontą? Ne, Rusijos piliečiai. (…) Ar mes matome Rusijos gatvėse milijoninius protestus, manifestacijas? Kur yra Rusijos visuomenės reakcija? Sutinku, ji yra išgąsdinta, bet ukrainiečiai žūsta dėl jų išgąsčio“, – pabrėžė europarlamentaras P. Auštrevičius.

Kai kurie teigia, kad jei ES uždraus vizas Rusijos piliečiams, jie dar labiau pradės remti V. Putiną. P. Auštrevičius Žinių radijo eteryje tikino, jog tokia versija jis netiki.

„Žinote, kai iš esmės nepritari sankcijų stiprinimui ir griežtinimui, atsiranda visokiausių išvedžiojimų. Tas „draugiškas požiūris“ ir atvedė mus į tašką, kai praktiškai negalime priimti vieningų sprendimų. Nes yra įsitikinusių, kad ir ką bedarytum, viskas ES yra blogai, sulauksime tik priešingų rezultatų. Bet kodėl nepabandžius? Kodėl mes bijome?

Manau, kad esame tokioje blogoje padėtyje, Ukrainoje ir mes kartu, kad esame priversti ieškoti tų sprendimų, kurie galėtų veikti. Gal mes tą visuomenę žinome geriau, nei O. Scholzas“, – Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“ pirmadienį sakė europarlamentaras P. Auštrevičius.

Ne tik nenoras didinti eskalaciją

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) profesorius Ramūnas Vilpišauskas laidoje teigė, kad vieningos nuomonės nėra ne tik ES, bet ir JAV skeptiškai vertina tokį pasiūlymą.

„Bent kol kas nėra vieningos nuomonės tarp skirtingų ES šalių. Bet ne tik jų – JAV administracijos atstovai taip pat gan kritiškai įvertino Lietuvos ir kitų Baltijos šalių, taip pat Suomijos ir Lenkijos siūlomą idėją apskritai nebeišduoti turistinių vizų Rusijos piliečiams, nors ir paliekant tam tikras išimtis“, – laidoje sakė politologas R. Vilpišauskas.

Jo teigimu, kai kurios ES šalys į šį pasiūlymą žvelgia skeptiškai ne tik dėl nenoro dar labiau aštrinti situacijos, bet ir dėl išsiskiriančių požiūrių į Rusijos piliečius.

„Nemanau, kad tai dėl nenoro didinti eskalaciją. Manau, kad čia yra gilesnės priežastys, nesusijusios tik su nenoru dar labiau nuteikti dalies Rusijos visuomenės prieš vakarus, bet ir išsiskiriančiomis pozicijomis skirtingose ES šalyse dėl to, kiek Rusijos piliečių socializacija atvykstant į ES šalis, matant kitokių informaciją apie Rusijos karą prieš Ukrainą, gali prisidėti prie to, kad pati Rusijos visuomenė keistųsi ir aktyviau reikštų nepritarimą.

Ir galbūt ateityje būtų labiau pasiruošusi bendrai režimo kaitai. Tai būtent požiūriai į tai skiriasi labiausiai, įskaitant Lietuvą. Jos pareigūnai netiki, kad turistiniai vizitai gali prisidėti prie dalies Rusijos piliečių požiūrio į šalies vykdomą politiką kaitos. O Vokietijoje, Jungtinėje Karalystėje, JAV pareigūnai mano, kad vis dėl to reikėtų sudaryti tokias galimybes“, – teigė VU TSPMI politologas R. Vilpišauskas.

Praėjusią savaitę žiniasklaidoje pasirodė ir nauja idėja – į ES įvažiuojančius Rusijos piliečius pasienyje klausti apie karą Ukrainoje. R. Vilpišauskas teigė, jog ne, visi žmonės sakys tiesą.

„Kai kuriais atvejais yra pasitikima žmonių atsakymais ir pats tokio klausimo uždavimas priverčia pagalvoti apie tai, kas yra tiems žmonėms sudėtingas, viduje prieštaringas klausimas. Bet ar jų atsakymai būtų nuoširdūs? Kaip tada į juos reaguoti, jeigu bus tiesiog atsakoma taip, kaip reikia atsakyti? (…) Vien tokių priemonių svarstymas rodo, kad šis klausimas sudėtingas ir lengvo sprendimo nėra“, – siūlė politologas R. Vilpišauskas.

Viena forma visiems – nenaudinga

Buvęs užsienio reikalų ministras Antanas Valionis Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“ siūlė kiek kitokį variantą.

„Kompromisas yra silpnas, brangimas (vizos, aut. p.) – visiems. Aš norėčiau akcentuoti kitą dalyką – negalima primesti visiems vienodą absoliučiai formą.

Sakyčiau, kad gal reikėjo ir gudriau galvoti, kalbėti – visų pirmiausia, centrinės ir teritorinių administracijų bet kokiems darbuotojams, oficialių ir masinės informacijos priemonių, užsiimančių propaganda darbuotojams, taip pat visam verslui, kurio pajamos finansuoja karą uždėti atitinkamus draudimus įvažiuoti.

Bet jeigu mes uždėsime (draudimą, aut. p.) žmonėms, kurie yra opozicijoje, kuriems alternatyva atsisėsti į kalėjimą, arba išvažiuoti į užsienį...“, – įžvalgomis laidoje dalijosi A. Valionis.