„Reikia pripažinti, kad pastaruoju metu išaugo neteisėtos migracijos srautai. Praeitą savaitę pasieniečiai du kartus pagerino šių metų neįleistų asmenų rekordą – rugpjūčio 25 d., kai buvo neįleisti 124 migrantai ir šeštadienį, 27 d., kai buvo neįleisti 125“, – pirmadienį spaudos konferencijoje kalbėjo VSAT vadas.

„Galima sakyti, kad trumpalaikėje perspektyvoje galima tikėtis neteisėtos migracijos srautų augimo. Greičiausiai neteisėtos migracijos srautai arba mastas nebus toks, koks jis buvo praeitais metais, tačiau kurį laiką reikia pasiruošti aktyviai veikti prie valstybės sienos“, – pridūrė jis.

Anot R. Liubajevo, pastaruoju metu taip pat fiksuojami ir fizinio barjero gadinimo atvejai.

„Per paskutinį laikotarpį nuo liepos pradžios iki šios dienos buvo fiksuota 95 gadinimo atvejai, dauguma jų yra tyčiniai gadinimai. Ir reikia pripažinti, kad Baltarusijos valstybinio pasienio komiteto pareigūnai taip pat aktyviai dalyvauja gadinant tvorą“, – nurodė VSAT vadas.

R. Liubajevas atkreipia dėmesį, kad autoritarinio Baltarusijos vadovo Aliaksandro Lukašenkos režimas į Lietuvą nusitaikė kaip į pagrindinį hibridinės atakos objektą. Jo teigimu, tokiu būdu siekiama paveikti Lietuvos poziciją Rusijos ir Baltarusijos režimo atžvilgiu.

„Fizinio barjero gadinimo padidėjimas bei apskritai neteisėtos migracijos srautų augimas liudija apie tai, kad Lukašenkos režimas siekia diskredituoti mūsų šalies priemones, užtikrinant sienos apsaugą ir tokiu būdu paveikti aktyvią Lietuvos Respublikos poziciją Rusijos federacijos ir Baltarusijos režimo atžvilgiu“, – kalbėjo R. Liubajevas.

VSAT vadas įsitikinęs, kad prie fizinio barjero gadinimo aktyviai prisideda ir Baltarusijos pareigūnai

R. Liubajevo teigimu, pasienyje pastebimi ne tik civiliai, tačiau ir Baltarusijos pasienio komiteto pareigūnai, turintys įvairius įrankius, skirtus fizinio barjero gadinimui.

„Šiuo metu mes matome ne tik civiliais apsirengusius asmenis, kurie bando sugadinti fizinį barjerą, tačiau ir pareigūnus, kurie kartu su automatiniais ginklais taip pat nešioja ir įvairius įrankius, kurie būtų naudojami būtent fizinio barjero gadinimui“, – aiškino VSAT vadas.

Todėl R. Liubajevas įsitikinęs, kad, siekiant diskredituoti visas Lietuvos prieš hidridinę ataką taikomas priemones, prie fizinio barjero gadinimo prisideda ir Baltarusijos pareigūnai.

„Mes šimtu procentų esame įsitikinę, kad Baltarusijos pasienio komiteto pareigūnai aktyviai dalyvauja gadinant, ir fizinį barjerą, ir stumiant neteisėtus migrantus į mūsų teritoriją“, – pridūrė jis.

ELTA primena, kad savaitgalį Lietuvos pasienyje su Baltarusija baigtas statyti fizinis barjeras. Baigus fizinio barjero statybas, Lietuvą ir Baltarusiją skiria daugiau nei 500 kilometrų ilgio ir 4 metrų aukščio tvora bei pjaunančios vielos – koncertinos – užtvara. Barjeras skirtas sulaikyti nelegalios migracijos iš Baltarusijos į Lietuvą srautus.

Iki šių metų pabaigos taip pat ketinama vaizdo stebėjimo sistemomis padengti visą Lietuvos pasienį su Baltarusija. Šiuo metu modernia sienos stebėjimo sistema jau padengta daugiau nei pusė sienos su Baltarusija.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją