Savivaldybės taryba šią savaitę ėmėsi svarstyti siūlymą pasirašyti sutartį su „Lietuvos geležinkeliais“ ir jos antrine įmone „LTG Infra“, valdančia teritoriją tarp Tūkstantmečio, Iešmininkų, Prūsų, Dariaus ir Girėno bei Panerių gatvių.

„Tai yra apie 56 ha teritorija su gretimybėmis. Tikslas yra įveiklinti šią teritoriją komercijos principu, kadangi ateinantis „Rail Baltica“ projektas turi savo pasekmes, ir „Lietuvos geležinkeliams“ ši teritorija nebus tokia didelė reikalinga“, – šią savaitę tarybos nariams sakė Vilniaus savivaldybės administracijos patarėja Laura Kairienė.

Anot jos, ši vieta, esanti netoli senamiesčio ir prie pat stoties rajono, kurį planuojama pertvarkyti įgyvendinant stoties konversijos „Vilnius connect“ projektą, galėtų tapti „daugiafunkce, visą parą funkcionuojančia teritorija“.

Numatytą teritoriją kirstų „Rail Baltica“ vėžė, joje yra ir kultūros paveldo objektas – grįžratis, specialus įrengimas vagonams pasukti į kitą kelią.

„Siūlymas yra, kad galėtų čia kongresų centras įsikurti, yra minčių, galbūt miesto savivaldybę čia iškelti ar net ministerijų miestelį“, – kalbėjo L. Kairienė.

Pasak jos, dėl konkrečios idėjos dar nėra apsispręsta – sutartimi būtų įsipareigojama parengti vietovės detalųjį planą, tuomet vyktų urbanistinis konkursas.

Savo ruožtu R. Šimašius tikisi su „Lietuvos geležinkeliais“ sutarti dėl konkretesnių detalių.

„Tikiuosi, kad pavyks daugiau konkretumo išlaužti, nes bent jau man su ankstesne vadovybe, atrodo, kad sparčiau viskas vyko, o dabar kol kas, matosi, neįsivažiavo vadovybė. Galbūt ir pavyks sukonkretinti kai kuriuos dalykus, nes kai kas tame susitarime ir užapvalinta, kai kuriuos dalykus, norėtųsi aiškesnių ir terminų, ir visko“, – kalbėjo R. Šimašius.

L. Kairienė sako, kad teritorijoje yra apie dešimt pastatų, kuriuos reikėtų įvertinti, ar jie nepriskirtini kultūros paveldo objektams.

„Iš esmės, būtų geriau, kad visi pastatai liktų, išskyrus jei jie trukdo esminei infrastruktūrai“, – kalbėjo R. Šimašius.

Meras sako, jog apie sostinės savivaldybės planus informuota ir Vyriausybė.

„Mano pasitarus su kolegomis mintis, kad čia yra tinkamiausia vieta Vyriausybės įstaigų miesteliui, ir kongresų centrui, ir, tiesą sakant, manau, kad jei svarstytumėme, kur toliau miestą plėtoti – ir pačios savivaldybės funkcijų kėlimą į tą vietą, turėtumėme bent jau svarstyti“, – kalbėjo R. Šimašius.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)