Kalbos, kad Širvintų rajono merė Ž. Pinskuvienė gali siekti Vilniaus mero posto, užgimė po to, kai jos visuomeninis komitetas „Živilės Pinskuvienės komanda – už sėkmingą Širvintų kraštą“ prisijungė prie Lietuvos regionų partijos. Šiai politinei organizacijai vadovauja Ž. Pinskuvienės sutuoktinis parlamentaras Jonas Pinskus.

Birželį „Alfa TV“ laidoje „Lietuva tiesiogiai“ paklausta, ar turi ambicijų tapti Vilniaus mere, Ž. Pinskuvienė to nepaneigė.

„Vilnius merės moters turbūt neturėjo. Ar turėjo kada nors? Gal ir turės, gal ir yra tokia galimybė turėti“, – sakė politikė ir pridūrė, jog kalba bendrai apie moteris.

Kamblevičius: svarsto kandidatuoti Tutkus

Visgi Ž. Pinskuvienė teigė neatmetanti galimybės, kad Vilniaus mero rinkimuose dalyvaus, tik pažymėjo, kad „sprendimai nėra priimti“.

„Aš galiu būti [Vilniaus mere]. Aš suprantu šitą darbą, aš moku ir man nereikia mokytis <...>. Man yra viskas žinoma, problematika vienokia yra regione, vienokia yra vienoj savivaldybėj, Vilniuj yra kitokia, jas reikia imti ir spręsti. Ne pagrindinis Viliaus mieste darbas yra susiaurinti gatves ir pasodinti medžius“, – komentavo Širvintų rajono merė.

Atsakingasis Lietuvos regionų partijos sekretorius Vytautas Kamblevičius Delfi teigė, jog partija kandidatus į merus tvirtins rugsėjo 9 dieną.

„Partijos viduje vienas kitas [kandidatas] keliasi, mes jiems davę terminus, kad iki rugsėjo 9 dienos jie pateiktų savo kandidatūras, kur mes tarybos posėdyje jas tvirtinsime“, – pasakojo jis.

Paklaustas, o kas iš partijos narių pretenduoja į Vilniaus merus, V. Kamblevičius įvardijo tik vieno asmens – buvusio kariuomenės vado Valdo Tutkaus – pavardę. Ar posto sieks Ž. Pinskuvienė, jis sakė nežinantis.

Penktadienį susisiekti su Ž. Pinskuviene ir pasiteirauti, kokių planų politikė turi savivaldos rinkimams, nepavyko.

Pinskus paslaptingas

Lietuvos regionų partijos lyderis J. Pinskus Delfi patvirtino, kad kandidatą į Vilniaus merus partija turės. Paklaustas kas, jo nuomone, galėtų siekti šio posto, ar tai galėtų būti jo sutuoktinė, merė Ž. Pinskuvienė, politikas atsakė:

„Tegul tai dar būna truputį paslaptis.“

Kandidatas, pasak J. Pinskaus, turėtų paaiškėti rugsėjo 9-ąją.

Jonas Pinskus

Delfi kalbinta Klaipėdos universiteto politologė G. Burbulytė-Tsiskarishvili reiškė abejones tiek dėl realių Ž. Pinskuvienės planų kandidatuoti Vilniuje, tiek dėl galimybių laimėti.

„Tai man labiau panašu į viešųjų ryšių akciją, ne į rimtus ketinimus. Galbūt tai priminimas apie save, apie partiją. Net jeigu tai pasitvirtintų, [Ž.Pinskuvienės] dalyvavimą [Vilniaus miesto mero rinkimuose] irgi vertinčiau kaip viešųjų ryšių akciją. Kandidatai Vilniuje nėra patvirtinti iki galo, bet, vertinant, gandus apie potencialius kandidatus, šansai <...> tikrai yra labai maži“, – komentavo politologė.

Sklindantys gandai, kad Ž. Pinskuvienė gali siekti tapti Vilniaus mere, jos vertinimu, gali išjudinti tiek jos pačios, tiek partijos reitingus.

Abejoja, ar ketinimai rimti

Tiesa, Ž. Pinskuvienė, G. Burbulytės-Tsiskarishvili nuomone, geresnius šansus laimėti mero rinkimuose turi ne Vilniuje, o Širvintų rajone.

„Atsižvelgiant į tai, kokie buvo praėję 2019 metų savivaldybių tarybų ir merų rinkimai, be abejo, jos šansai [būti perrinkta Širvintų rajono mere] yra žymiai didesni. Aš dėl to labai abejočiau, kad čia tikrai rimti ketinimai dalyvauti Vilniaus miesto mero rinkimuose“, – svarstė pašnekovė.

Politologė Gabrielė Burbulytė-Tsiskarishvili

Širvintų rajono mere Ž. Pinskuvienė dirba antrą kadenciją – nuo 2015 metų.

2019 metų merų rinkimuose ji laimėjo triuškinamai – surinko 72,61 proc. balsų nuo galiojančių biuletenių.

Merų ir savivaldybių tarybų rinkimai vyks 2023-ųjų pavasarį.

Skelbiama, kad dabartinis Laisvės partijos atstovas, Vilniaus miesto savivaldybės meras Remigijus Šimašius dar praėjusių metų gegužę paskelbė, jog trečiosios kadencijos nesieks. Neoficialiai kalbama, kad Laisvės partija jau turi kitą kandidatą į Vilniaus merus, tačiau nesako, kas jis.

Aiškūs ir galimi kandidatai

Sklinda gandai, kad konservatoriai, ieškodami kandidato į Vilniaus merus, renkasi iš keturių politikų: dabartinio sostinės vicemero Valdo Benkunsko, socialinės apsaugos ir darbo ministrės Monikos Navickienės, konservatorių frakcijos seniūnės Seime Radvilės Morkūnaitės-Mikulėnienės ir Seimo nario Pauliaus Saudargo. Socialdemokratai į sostinės merus svarsto kelti Seimo narės Rasos Budbergytės kandidatūrą.

Jau aišku, kad Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ į Vilniaus merus siūlys parlamentarą Luką Savicką, partija „Laisvė ir teisingumas“ – ne vieną kadenciją šiose pareigose pradirbusį Artūrą Zuoką.

Visuomenininko, laidų vedėjo Andriaus Tapino vertinimu, Vilniaus miesto meru galėtų tapti Vilniuje gimęs Izraelio armijos karininkas Danielis Lupshitzas. Kol kas jis viešai nepaskelbė, ar turi ambicijų varžytis savivaldos rinkimuose, nors 15min patvirtino, jog siekia susigrąžinti Lietuvos pilietybę. Ji, kandidatuojant į merus, būtina.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)