„Tam, kad pasikeistų suvokimas, pozicijos, tikslai ir vertinimai, deja, reikalingas laikas. Tam, deja, reikalingi tokie įvykiai kaip Bučoje, kaip Boradiankoje, kaip įvykiai Kryme – tam, kad pasikeistų supratimas, tam, kad pasikeistų supratimas visų visuomenių, vyriausybių ir politinių partijų, kurie visus tuos aštuonerius metus po 2014 metų labai glaudžiai ir ištikimai žiūrėjo į Rusijos politiką bei tikėjo, jog galimai pasieksime partnerystę, jog šitas saugumo problemas galime išspręsti su Putinu einant kompromiso keliu.

Šitų kompromisų kaina dabar – Ukrainos teritorija ir ukrainiečių gyvybes. Tą kainą žino tokios valstybės kaip Ukraina, Sarkatvelas, Maldova“, – trečiadienį Delfi TV laidoje „Iš esmės“ sakė ambasadorius.

Ukraina, pasak jo, ir dabar baiminasi, kad taip mąstančios jėgos Europoje gyvos iki šiol ir jos gali pabandyti spausti, versti Ukrainą sutikti su jai nepriimtinais kompromisais, neteikiant pakankamai reikalingos ginkluotės ar ekonominio bei politinio palaikymo.

„Tokiu būdu vėl ant smėlio statydami tuos piliakalnius, kurie ir vėl bus sugriauti“, – konstatavo P. Bešta.

Jis priminė, kad Europa su Rusija bandė eiti įsivaizduojamu kompromiso keliu ir po 2008-ųjų, kai buvo užpultas Sakartvelas, ir po 2014-ųjų Krymo aneksijos.

„Mes matome, iki ko tai privedė“, – akcentavo ambasadorius.

P. Bešta teigimu, 2014-ųjų metų scenarijus Ukrainai dabar nepriimtinas.

V. Zelenskis

„Paliaubos su Putinu yra kelias iki dar didesnio karo ir šitą visi Europoje turi labai gerai suvokti“, – pabrėžė laidos dalyvis.

„Mums – ukrainiečiams – visus aštuonerius metus kitos valstybės sakė, kad mes turėtume sutikti su kompromisu, susitarti dėl Dombaso, atiduoti šitas teritorijas, sutikti su tuo, kad Krymas bus neapibrėžta teritorija dešimtmečius. Svarbiausia, kad visi suprastu: mes nebegalime eitu tuo keliu.

Rusija užgrobė Chersono apskritį, dalį Zaporižės apskrities, dalį Dombaso, o dabar jų pagrindinis tikslas yra pasiekti paliaubas, kaip jie tai darė ir anksčiau – įtikinti Ukrainos ir Vakarų visuomenę, kad gerai, baikime karą ir užfiksuokime šias linijas, kurios jau dabar yra“, – kalbėjo P. Bešta.

Tai, anot jo, duotų galimybę rusams sukaupti resursų ir sunaikinti viską, kas yra ukrainietiška šiose teritorijose.

„Dabar mes negalime kalbėti apie paliaubas, nes tai reikštų, kad po kelerių metų bus naujas puolimas ir bus naujas karas. Dėl to mums kritiškai svarbu, kad visi Europoje ir pasaulyje tai suprastu. Taikos paliaubos įmanomos tik mūsų sąlygomis – Ukrainos sąlygomis. Mūsų partnerių konsoliduota pozicija turi būti stipri ir tik tada, kai turėsime stiprią poziciją, mes galime atsisėsti prie derybų stalo bei kalbėti apie kažkokius tai susitarimus“, – akcentavo ambasadorius.

„Rusija turi pasišalinti iš Ukrainos teritorijos ir grįžti prie vasario 24 dienos situacijos. Tik nuo šito taško mes pradėsime derybas, kas bus su okupuotomis teritorijomis. Mūsų tikslas gražinti viską į Ukrainos sudėtį, ir atnaujinti tarptautinės teisės galiojimą. Bet kokios kalbos apie galimus susitikimus su Putinu arba kažkokiame kitokiame lygmenyje galimos tik iš Ukrainos jėgos pozicijos“, – pridūrė P. Bešta.

Visą D. Žeimytės interviu su Ukrainos ambasadoriumi Lietuvoje žiūrėkite Delfi TV 17 val.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)