„Palaikyčiau visas priemones, įskaitant ir šią. Tai labai aiškiai parodytų agresoriui jo vietą.

Šiandien mes vis dar mėginame apgaudinėti save, kad tai yra putino karas, o rusų tauta čia niekuo dėta. Deja, taip nėra. Rusijos tauta kol kas remia šį karą. Taip, priežasčių yra įvairių. Jeigu 20–30 metų pudrina žmonėms smegenis, kitaip pavadinti to negaliu, intoksikuoja keistomis idėjomis, imperinėmis vizijomis, galiausiai kažkiek tų idėjų (tauta, aut. p.) perima. Ir šiandien, man atrodo, rusų tauta yra truputį apkvaitusi nuo šio totalitarizmo ir agresyvumo.

Bet tai reiškia tik vieną – Rusija turi pajusti šio karo pasekmes, ne tik V. Putinas, bet ir visa Rusija. Nes tai yra, deja, Rusijos karas. Ir kuo anksčiau mes tokios išvados prieisime, nustosime save apgaudinėti, jog tai saujelės piktų dėdžių karas, tuo lengviau mums bus priimti sprendimus“, – pabrėžė šalies vadovas.

Jis sakė, kad remia idėją apriboti turistines vizas Rusijos gyventojams.

„Yra sunkiai suvokiama, kaip liejasi nekaltų žmonių kraujas Ukrainoje, ir labai nemažai žmonių Rusijoje mano, kad tai yra teisinga. Ir tuo pačiu metu turistai smagiai sau leidžia laiką Europos kurortuose. Taip neturėtų būti“, – pabrėžė jis.

Prezidentas G. Nausėda sakė, kad prie šio sprendimo priėmimo kelias nėra lengvas. Jeigu nepavyks, būtina galvoti apie kuo platesnį regioninį sprendimą, sakė jis.

„Ar prieisime prie tokio sprendimo? Tai bus nelengva. Tačiau prisimenu, kad dėl Ukrainos kaip kandidatės ES statuso nebuvo lengva ir vienu metu atrodė neįmanoma. Bet viskas yra įmanoma, jeigu turi labai aiškų tikslą ir dedi visas pastangas to tikslo pasiekti. Jeigu artimiausiu metu to bendro sprendimo pasiekti nepavyks, tikrai galvosime apie regioninį formatą, bet jis turi būti kiek galima platesnis“, – trečiadienį sakė šalies vadovas G. Nausėda.

Šalies vadovas teigė, jog jei tokį sprendimą priimtų tik Baltijos valstybės, efekto tai nepadarys ir bus tik riboto poveikio priemonė. Ir ji, greičiausiai, agresoriaus neišgąsdins.

„Bet jeigu pavyks pasiekti platesnio konsensuso pirmiausia tarp arčiausiai Rusijos esančių valstybių, visame rytiniame flange, tuo šis sprendimas ir jo efektyvumas bus didesnis“, – žiniasklaidai sakė šalies vadovas G. Nausėda.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)