„Kartais tuo seksizmo skandalu arba vadinama seksizmo šmėkla bandoma uždegti vieną arba kitą nekompetenciją. Tai yra ir Plungėje, kai vadovas nesugeba tinkamai eiti pareigų“, – antradienį surengtoje spaudos konferencijoje sakė Plungės rajono meras.

Taip jis reagavo į žiniasklaidoje pasirodžiusius pranešimus, kuriuose vietos šilumos tinklų įmonės generalinė direktorė Margarita Charitonova merą kaltina diskriminacija lyties pagrindu.

Pasak A. Klišonio, jo netenkinta Plungės šilumos tinklų vadovės darbas, ypač augančių energijos išteklių kainos kontekste.

„Šilumos kaina šiuo metu pagal dydį yra šešta Lietuvoje, viršijanti net Vilniaus kainą. Natūralu, kad gyventojai tuo klausimu yra labai susidomėję, nes tai tiesiogiai liečia jų pačių kišenę“, – kalbėjo meras.

Pripažįsta klaidą

Plungės rajono vadovas kritiką M. Charitonovai viešai išsakė tiek renginyje liepos pradžioje, tiek vėliau įraše socialiniame tinkle „Facebook“.

Dėl to vietos šilumos tinklų įmonės vadovė A. Klišonį apskundė rajono savivaldybės Etikos komisijai, sakydama, jog šis paskleidė tikrovės neatitinkančią informaciją.

Kaip naujienų portalui LRT.lt praėjusią savaitę sakė M. Charitonova, net ir rajono etikos sargų posėdžio metu ji iš mero išgirdo frazę, kuri liudiją Plungės rajono vadovo seksizmą.

Pasak jos, komentuodamas skundą, A. Klišonis pareiškė: „Tai, kad jūs esate šilumos tinklų direktorė, o aš – meras, nereiškia, kad turime gulėti vienoje lovoje.“

Plungės rajono vadovas patvirtina taip kalbėjęs, tačiau pabrėžia tiesiog bandęs pasakyti, jog „meras neprivalo palaikyti bendrovės vadovo veiksmų, jei mano, kad jie neteisingi“.

„Apgailestauju, kad mano pasirinktas aforizmas buvo per aštrus ir tai sukėlė pagrindą šioms diskusijoms“, – sakė meras.

Etikos komisija išnagrinėjusi M. Charitonovos skundą dėl bendrovės dalykinės reputacijos jo netenkino, o mero pasisakymą dar ketina svarstyti.

Kritikuoja vadovės darbą

Komentuodama situaciją žiniasklaidai, M. Charitonova teigė, jog meras su juo energetinių klausimų neaptarinėja, nesusitinka.

A. Klišonis sako, kad jo išties netenkina Plungės šilumos tinklų vadovės darbas, tačiau nesutinka su kaltinimais dėl ignoravimo.

„Tie klausimai, kurie susiję su dėmesio skyrimu ir rūpinimusi veikla, kurią vykdo Plungės šilumos tinklai, yra niekiniai“, – kalbėjo meras.

Jo teigimu, M. Charitonova per jos vadovavimą įmonės veikla suprastėjo. Kaip dalį to pavyzdžių jis įvardino vėluojančius projektus.

„Praėjusį šildymo sezoną Plungės šilumos tinklai pradėjo neturėdami jokio rezervo, kas yra privaloma“, – kalbėjo meras.

Kaip LRT.lt sakė įmonės vadovė, nors sulaukia mero kritikos, Lietuvos šilumos tiekėjų asociacija, Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) jos darbą vertina gerai.

Šilumos tiekėjų asociacijos prezidentas Valdas Lukoševičius ir pats portalui teigė, kad M. Charitonovai priekaištų neturintis. Tuo metu VERT nurodė, kad „bendrovės finansinis pajėgumas mažesnis nei tarybos nustatyta žemutinė reikšmė, tačiau pažymėtina, kad dėl išaugusių energijos išteklių ir elektros kainų ribos neperžengė daugiau, nei įprasta šilumos tiekimo įmonių“.

Įžvelgia politinius motyvus

Plungės rajono meras M. Charitonovos kaltinimus vadina „dūmų uždanga“, kuria siekiama padėti „Vieningai Plungei“ būsimuose savivaldos ir mero rinkimuose.

Šilumos tinklų vadovė 2019 metais su šiuo visuomeniniu rinkimų komitetu dalyvavo vietos rinkimuose, tačiau į savivaldybės tarybą nepateko.

A. Klišonis taip pat teigė, kad „Vičiūnų grupė“ yra glaudžiai susijusi su „Vieninga Plunge“.

„Iš septynių Plungės rajono savivaldybėje dirbančių tarybos narių, atstovaujančių „Vieningą Plungę“, mažiausiai keturi darbiniais ar giminystės ryšiais susiję su „Vičiūnų“ bendrove. – kalbėjo meras. – Vienas iš jų taip pat yra „Vičiūnų“ bendrasavininkis Liudas Skierus.“

„Noras daryti spaudimą tiek merui, tiek savivaldybės tarybai iš Plungėje vadinamo oligarcho yra pakankamai stiprus ir jis reiškiasi ne tik šitoje srityje“, – pridūrė jis.

Žada kreiptis į Seimo pirmininkę

M. Charitonova BNS antradienį teigė atmetanti kaltinimus dėl galimų politinių motyvų. Ji pabrėžė, kad dalyvavimas 2019 metais vykusiuose savivaldybių tarybų rinkimuose „yra visiškai nesusijęs su dabartine veikla ir priimamais sprendimais“.

„Aš nepriklausau jokiai politinei organizacijai. (...) Aš esu pavaldi bendrovės valdybai, nepriklausomai bendrovės valdybai, kuri irgi nepriklauso jokiai politinei organizacijai. Valdyba yra sudaryta iš profesionalų, tikrai ne visi net yra susiję su Plunge“, – sakė M. Charitonova.

Pasak įmonės vadovės, valdyba jos darbą vertina puikiai.

Jos teigimu, vienas iš būdų, kaip galima žeminti asmens dalykinę reputaciją – iškreipti realius duomenis, pateikiant juos neteisingai arba sąmoningai nutylint dalį informacijos, ką meras ir daro.

„Jis nuostolį, kuri įmonė sugeneravo praėjusiais metais, pateikia kaip mano netinkamo vadovavimo pasekmę, o ne kaip objektyviai atsiradusį rezultatą dėl energetinės krizės“, – sakė M. Charitonova.

Praėjusį šildymo sezoną Plungės šilumos tinklai baigė turėdami 753 tūkst. eurų nuostolį.

Dėl Liberalų sąjūdžiui priklausančio mero elgesio įmonės vadovė taip pat teigė besiruošianti kreiptis į Seimo pirmininkę, partijos vadovę Viktoriją Čmilytę-Nielsen.

„Aš Seimo pirmininkės kompetencija visiškai pasitikiu ir manau, kad ji kovoja už teisingus vertybinius dalykus“, – sakė M. Charitonova.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)