Apie nerimą keliantį artėjantį šildymo sezoną Vilniaus vicemeras Valdas Benkunskas ir Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktorius Antanas Bartulis kalbėjo antradienį laidoje „Delfi tema“.

Gręžiasi į mazutą

„Stebint dujų kainą, galima sakyti, kad šildymas dujomis tiesiog prilygsta šildymui kūrenant pinigines kupiūras. Jei pernai vasaros pradžioje turėjome apie 29 eurus už dujų megavatvalandę, dabar kaina muša visus rekordus ir yra 270 eurų. Tokios neadekvačios kainos, kurios nulemtos karo Ukrainoje ir Rusijos diktatūros energetinio šantažo, daro šią kuro rūšį nebenaudojamą“, – laidoje sakė V. Benkunskas.

Dėl to, pasak jo, Vilniuje ateinantį šildymo sezoną bus kūrenamas mazutas.

„Noriu pabrėžti, kad tai – vieno sezono sprendimas, liečiantis penkis šalčiausius mėnesius. Kitą rudenį mes turėsime daugiau nei 20 proc. iš atsinaujinančių energetinių šaltinių savo kuro struktūroje – biokuras ir deginamos atliekos. Taip, kad ši žiema ir artėjantis šildymo sezonas, mūsų preliminariais skaičiavimais, turėtų būti panašus į praėjusį ar net šiek tiek mažesnis“, – teigė sostinės vicemeras.

Šį sezoną, kaip paaiškino V. Benkunskas, mazutas pilnai pakeistų stipriai pabrangusias dujas.

Delfi tema: Vilniaus miesto vicemeras Valdas Benkunskas

„Procese galbūt būtų naudojama iki 2 proc. dujų, nes tai yra technologiškai reikalinga“, – paaiškinopašnekovas.

Šiauliai jau apsirūpinę didžiąja dalimi kuro

A. Bartulis patikino, kad Šiaulių miesto savivaldybė su šilumos tiekėjais taip pat daro viską, kad pasiruoštų artėjančiam sezonui.

„Iš 15 katilinių pietinė yra didžiausia – ji gali naudoti visas tris kuro rūšis, kas mums yra labai svarbu. Viena katilinė, Tilvyčio, naudoja biokurą ir dujas. Deja, visos kitos katilinės naudoja tik dujas. Matant šią struktūrą ir kuro rūšis, mūsų įmonė „Šiaulių energija“ padarė viską, kad apsirūpintų reikalingais energetiniais ištekliais“, – sakė savivaldybės administracijos direktorius.

Jo teigimu, pirmam artėjančio šildymo sezono ketvirčiui (paskutiniam šių metų ketvirčiui) jau yra apsirūpinta 100 proc. reikalingo biokuro.

„Biokuro kaina yra 34,63 eur. už megavatvalandę. Taip pat mes turime pilną apsirūpinimą kitų metų pirmam ketvirčiui. Mūsų kuro struktūroje leidžiama 75 proc. naudoti biokurą ir 25 proc. dujas. Taigi, kiek leidžiama naudoti biokuro pirmam ketvirčiui, tiek esame jo įsigiję, o antram ketvirčiui (reikalingą kurą) baigsime įsigyti jau šildymo sezono metu“, – paaiškino A. Bartulis.

Kalbėdamas apie gamtines dujas, savivaldybės atstovas sakė, kad planuojama, jog per dvišalius kontraktus jų kaina sieks apie 240 eurų už megavatvalandę.

„Likusį dujų kiekį mes jau turėsime pirkti rinkoje arba, kadangi mūsų pietinė katilinė gali naudoti mazutą, mes jau esame nusipirkę tą mazuto kiekį, kur bendroje sumoje per dvišalius sandorius turime pilnai padengę ir tuos 25 proc.“, – sakė A. Bartulis.

„Aš tikrai galiu šiauliečius nuraminti – mes ketvirtam šių metų ir pirmam kitų metų ketvirčiams reikalingą kiekį per mazutą turime pilnai įsigiję, tik pirmą ketvirtį reikės mazuto dar nusipirkti, o trūkstamą dujų kiekį nusipirksime jau šildymo sezono metu“, – tęsė Šiaulių miesto administracijos direktorius.

Antanas Bartulis

Jis pasakojo, kad praėjęs šildymo sezonas baigėsi su 7,26 centų už kilovatvalandę kaina, o naujo šildymo sezono pradžia, A. Bartulio vertinimu, galėtų būti su 10,7 centų už kilovatvalandę kaina.

„Be abejo, toliau matant tą trūkstamą dujų kiekį, kurį pirksime, gali daryti korekciją“, – sakė A. Bartulis.

Svarstomi pagalbos gyventojams mechanizmai

„Mes praėjusį sezoną turėjome rekordiškai aukštas kainas, nors užpraeitą sezoną turėjome rekordiškai mažas kainas. Taip kad viskas priklauso nuo energijos šaltinių kainų“, – atkreipė dėmesį Vilniaus vicemeras.

Prognozuojama kaina vilniečiams, pasak jo, yra maždaug 8,35 eur. už kilovatvalandę.

„Manau, kad Lietuvos kontekste tai bus viena žemiausių kainų, žinant, kad tas pats biokuras pabrango biržoje kone dvigubai“, – sakė V. Benkunskas.

Jis teigė besitikintis, kad ankstesniame sezone taikyti kompensavimo mechanizmai bus naudojami ir šiam sezonui.

„Vilniuje mes išmokėjome apie 8 mln. eurų kompensacijų mažiausias pajamas gaunantiems asmenims, kuriems pagal pajamų lygį tos kompensacijos priklauso“, – pasakojo vicemeras.

Pašnekovo teigimu, tikriausiai vėl bus taikoma apmokėjimo atidėjimo galimybė.

„Šilumos tinklai“ tiems, kam nepriklauso piniginės kompensacijos pagal valstybės paramos mechanizmus, taip pat sudarys galimybes atidėti mokėjimus iki 24 mėnesių, kas buvo ir praeitą sezoną“, – sakė V. Benkunskas.

Laidos dalyvis atkreipė dėmesį ir į galimą Seimo sprendimą dėl PVM – jis centriniam šildymui praėjusį sezoną buvo nustatytas nulinis.

„Girdime iš Vyriausybės, ministerijų žinias, kad ketinama tą nulinį tarifą pratęsti ir būsimam šildymo sezonui“, – akcentavo vicemeras.

Panašiai kalbėjo ir A. Bartulis.

„Ta priemonė, kuri naudota pernai, galėtų būti pakartota ir šiemet, kadangi šildymo situacija nepagerėjo“, – sakė Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktorius.

Jo teigimu, būtų prisitaikyta ir prie kitų mechanizmų, lengvinančių naštą gyventojams.

Ar mazutas – geriausia alternatyva, įvertinant taršą

V. Benkunskas neslėpė, kad mato nemažai, jo teigimu, nepagrįstų ir piktybiškų spekuliacijų dėl mazuto naudojimo.

„Iš tikrųjų šio kuro tarša yra didesnė, bet dabar kaip tik yra baigiama poveikio aplinkai vertinimo ataskaita, kuri rodo, kad esminės žalos žmonių sveikatai ir aplinkai deginamas mazutas tikrai nesudarys“, – sakė vicemeras.

Be to, pasak jo, bus naudojamas naujos kartos mazutas.

„Mes visada pabrėžiame, kad mazutas nėra išganymas ir jis nebus naudojamas dešimtmečius į priekį. Vilnius turi labai aiškią kryptį eiti žaliąja kryptimi ir visi sprendimai priimti. Tam, kad išgyventume šį sezoną ir sulauktume, kol „Ignitis grupė“ pabaigs statyti kogeneracinę jėgainę, mes šį kurą pasirenkame kaip alternatyvą, kuri leis sutaupyti ir nedarys esminio poveikio žmonių sveikatai bei gamtai“, – paaiškino V. Benkunskas.

Kalbėdamas apie mazuto pasirinkimą, jam pritarė ir Šiaulių savivaldybės administracijos direktorius A. Bartulis.

„Mes dabar mazuto nusipirkome už 67,5 eur. už megavatvalandę. Kaip jau buvo minėta, dujų kaina yra 240 eurų. Matome skirtumą. Taip, sutinku, taršos mokestis didesnis, tačiau (…) manau, kad gyventojai supranta situaciją.

Žiemos metu, visi puikiai žinome, ta tarša ir šiaip būna didesnė. Manome, kad tai subalansuotas santykis tarp ekonomikos ir ekologijos, ir šį sezoną geriau turėkime tokį variantą nei nevaldomas didžiules šilumos kainas“, – komentavo pašnekovas.

V. Benkunskas taip pat paaiškino, kad nepriėmus sprendimo kūrenti mazutą, vilniečių sąskaitos išaugtų maždaug 2-3 kartus, lyginant su ankstesniu šildymo sezonu.

„Tai yra laikina priemonė, skirta šiam šildymo sezonui išgyventi. Energetikos sektorius gyvena pokyčių srityje. Deja, pokyčiai energetikoje yra imlūs laikui. (...) Gera žinia, kad Vilniaus atveju tai užtruks vieną šildymo sezoną ir kitą rudenį mes galėsime džiaugtis mažiau taršiu centralizuoto šildymo būdu bei turėsime mažesnes sąskaitas. Tokią žinią mes siunčiame vilniečiams ir prašome supratimo“, – sakė sostinės vicemeras.

„Šiauliečiai yra išmintingi ir suprantantys žmonės. Priimami karo pabėgėliai, nemažą naštą prisiėmė ir patys šiauliečiai. (…) Jie realiai vertina susidariusią situaciją, tikrai supranta procesus, tuos politinio šantažo elementus ir tas supratimas, kad visgi turime išgyventi, kad prie kovos Ukrainoje visi turime prisidėti tais instrumentais, kuriais galime, yra – šiauliečiai tai puikiai supranta“, – sakė Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktorius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją