Klausimų kyla ne tik opozicijai

Dėl ministro iniciatyvų, kuriomis susidomėjo teisėsauga, jau klausimų kyla ne tik opozicijai, bet ir valdantiesiems. Kai kurie valdančiosios daugumos atstovai neslepia susierzinimo susidariusia situacija.

Specialiųjų tyrimų tarnybai paskelbus antikorupcinio vertinimo išvadas, kad teritorijų planavimo srityje palikta daug vietos korupcijai ir tai iki šiol nėra sprendžiama, aplinkos ministras subūrė darbo grupę. STT priekaištų turėjo dėl to, kad naujos daugiabučių statybos vyksta teritorijose, kur tokia statyba negalima. Statybos leidimai išduodami viešbučiams arba komerciniams statiniams, bet faktiškai statomi daugiabučiai.

Taip pat STT atkreipė dėmesį į pastatų rekonstrukcijos procesą. Anot tyrėjų, čia trūksta skaidrumo, nes praktiškai galima rekonstruoti orą.

Galiausiai STT dėmesį atkreipė ir į tai, kad šiuo metu galiojantys tesės aktai sudaro palankias sąlygas neteisėtoms statyboms. Galiojančios baudos neatgraso nuo sprendimo pradėti statybas neturint leidimo.

Ministerijos sukurta darbo grupė taip pat nagrinėjo ir kitą aspektą, į kurį pirštu bedė STT. STT turėjo esminių pastabų dėl statybų užbaigimo tvirtinimo funkcijos perdavimo privatiems subjektams. Anot tyrėjų, anksčiau statybas priimdavo Statybos inspekcijos pareigūnai, o dabar šią funkciją perdavus verslui, neliko kontrolės ir neužtikrinama, kad pastatyta tikrai tai, kas buvo leista. Statybas galima priduoti nenuvykus į vietą.

Galiausiai po pakeitimų pridavimo kainos pakilo net 14 kartų.

Darbo grupėje, kaip nurodo ministerija, dirbo Specialiųjų tyrimų tarnybos, Lietuvos savivaldybių asociacijos, Vilniaus miesto savivaldybės, Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos, projektuotojų, architektų, nekilnojamojo turto vystytojų asociacijų atstovai.

Neteisėtiems statytojams žada kelti baudas

S. Gentvilas teigė, kad antikorupcinę situaciją ministerijoje vertina gerai. Anot jo, ministerija atspari korupcijai.

„Šiuo metu pagal STT įvairius vertinimus antikorupcijos lygis ministerijoje gerai vertinimas. Mes pasiekėme viršministerinį vidurkį. Tačiau kiekvieną pastabą vertiname kaip galimybę tobulėti. Lygiai taip pat vertiname antkorupcinius vertinimus. Kad pranoktume lūkestį, iki metų galo esame užsibrėžę atlikti rizikos vertinimą, konsultuosimės su pažangiausiomis institucijomis.

STT atliko keletą antikorupcinių vertinimų. Tokių šiemet jau turime 8 įvairioms sritims. Yra esminių pastabų, yra patariamųjų pastabų. Jau esame paruošę teisės aktus, juos pateiksime penktadienį. Jie bus priimti, tikėtina, rudens sesijoje, jei Seimas tai darys prioriteto tvarka“, – teigė ministras.

Anot jo, jau yra parengtas planas, kaip koreguoti statybos užbaigimo kainas. Ministerijos sprendimas – įtraukti daugiau ekspertų.

„Nuo gegužės mėnesio statybos užbaigimo deklaracijos perduotos privatiems statybos ekspertams. Nuo gegužės mes matome, kad nėra optimaliai veikianti rinka. Matome, kad statybų bumui tęsiantis, kainų lygmuo gana aukštas, todėl mes numatome keletą pakeitimų. Registruojamas pakeitimo projektas, kuriame išplečiame konkurenciją tarp statybos ekspertų, įtraukiant papildomus ekspertus. Tai turėtų pasitarnauti kainai. Apsibrėšime, kad itin rizikingų pastatų užbaigimą organizuotų Statybos inspekcija. Mes manome, kad konkurencijos išplėtimas rinkoje pasitarnaus kainos subalansavimui.

Iš STT taip pat gavome pastabų, kad nesuderinti viešieji ir privatieji interesai. Todėl į tai atkreipėme dėmesį. Šiuo metu per daug pastatų paskirties keitimo. Todėl nutarėme sumažinti jų apimtį“, – teigė S. Gentvilas.

Anot jo, nemažai pastabų sulaukė antikorupcinis vertinimas dėl Vilniaus savivaldybės statybos leidimų išdavimo tvarkos. Anot jo, čia jau yra parengti pakeitimai.

„Pastaba, kad rekonstrukcijos metu vykdoma nauja statyba. Žmogiškai ir vizualiai tai atrodo kaip nauja statyba. Nauju įstatymo pakeitimu užlopome šitą spragą. Per rekonstrukciją nebebus galima daryti naujos statybos. Taip pat matome spragas dėl savavališkų statybų įteisinimo. Todėl didiname baudas. Tai bus įstatyme atspindėta. Tai bus sudėtinė dalis tų pastabų.

Šiuo metu tobulinama „Infostatyba“. Pakeitimai bus padaryti per rudenį. Bus atverta vieša prieiga prie statybos leidimų. Sukursime automatinį priskyrimą tikrinančių institucijų. Kai kurios savivaldybės taiko visiškai skirtingą praktiką. Suvienodinsime praktiką. Padarysime „Infostatybą“ dar labiau anonimiškesnę. Nebebus matomos tikrinančių pareigūnų pavardės.

Galiausiai esame numatę keisti Statybos kodeksą. Tai yra ilgai lauktas projektas. Praeitą trečiadienį Vyriausybėje pasitvirtinome koncepciją“, – nurodė S. Gentvilas.

Galiausiai jis reziumavo: „Pokyčių bus rudenį. Žinome, kaip dirbti, žinome, kokių spragų yra.“

Paklausus, kaip bus užtikrinama statybas priimančių juridinių asmenų kontrolė, S. Gentvilas teigė, kad už netinkamą darbą gresia netekti atestato.

„Negali būti, kad pats darbus atlieka ir pats save kontroliuoja. Statybos ekspertai rizikuoja savo atestatais. Jie prisiima materialinę ir atestato atsakomybę“, – teigė ministras.

Vis dėlto S. Gentvilas nesureikšmina STT pastabų. Tai jis vertina kaip galimybę tobulėti: „Ši ministerija be galo plati ministerija. Mes esame reguliacinė ministerija, ne gamybinė. Mes išleidžiame labai daug teisės aktų. Aš į kiekvieną pastabą žiūriu kaip į galimybę tobulėti.

Nėra teisės monopolis. Visi gali atsitraukti nuo savo pastabų. Dalį priimam, dalį atmetam. Iš 21 STT antikorupcinio vertinimo 8 yra Aplinkos ministerijos srityje. Kiekvienas pasiūlymas vertinamas. Tai yra pasiūlymai tobulėti. Po kiekvieno vertinimo buvo buriamos darbo grupės.“

Dėl opozicijos rengiamos interpeliacijos ministras teigė nesijaudinantis.

„Aš esu pasiruošęs ateiti į opozicines frakcijas. Šiandien dirbu 4 dienos ilgiau nei K. Mažeika. Galėčiau ateiti į buvusio ministro frakciją, padaryta dvigubai daugiau darbų nei per aną kadenciją. Manipuliuojama, kad antikorupciniai vertinimai yra kažkas blogai. Pateikiama antraštėmis, kad kažkas susiję su STT. Esu kūrėjas. Neturime laiko žiūrėti atgal. Turime būti vertinami už savo darbus. Aš nesilaikau šitos pozicijos. Tai jau 4 kartas, kai kalba apie interpeliaciją Simonui Gentvilui. Matau politinio sezono pradžią. Natūralu, kad sektorius apleistas. Yra kertinių problemų“, – teigė ministras.

Paklaustas apie Vilniaus miesto savivaldybės taikomas 10 urbanistikos taisyklių, ministras teigė, kad jos taikomos neteisėtai: „Tai yra neteisėta pagal teisės aktus. Dėl to mes pakeitėme Statybos techninį reglamentą. Pas mus norint išsikirsti langą, turi eiti per brangų statybos leidimų išdavimo procesą. Savivaldybių taisyklės turi atitikti įstatymą. Jos negalėjo galioti kaip reikalavimas.“

Žurnalistas ministro paklausė dėl Kauno mero Visvaldo Matijošaičio statybų Kačiūniškės kaime, kurios buvo pradėtos neturint statybos leidimo.

„Įstatymas lygus visiems. Ar tai pramonininkai, ar įtakingi politikai. Sugrįšime su informacija. Dabar nesam susipažinę. Patikrinsime jūsų minimą atvejį“, – teigė ministras.

Ministro iniciatyvos sulaukė kritikos

Delfi primena, kad ir daugiau ministro S. Gentvilo iniciatyvų pastaruoju metu sulaukė neigiamų reakcijų.

Pavasarį ministerija nusprendė sudaryti prielaidas ežerų pakrantėse ir ant ežerų statyti nedidelius namelius. Šiuo metu apsukrūs verslininkai tokių yra pasistatę Labanoro regioniniame parke, ant Baltųjų Lakajų ežero. Aplinkosaugininkai juos reikalauja nugriauti. Tačiau jei ministerija padarys pakeitimų, šie statiniai taps legalūs. Tam kategoriškai nepritaria aplinkosaugininkai, sako, kad tai sudarkytų kraštovaizdį ir sumažintų visuomenės galimybes patekti prie ežerų.

Kol kas šį sprendimą sustabdė Seimo aplinkos apsaugos komitetas. Bet ministerija dėl to nežada nuleisti rankų.

Taip pat Valstybės kontrolė nustatė, kad nepakankamai rūpinamasi Lietuvos miškais. Miškingumas auga per lėtai, nenustatomos buveinių apsaugai svarbios teritorijos.

Be to, daug kritikos tiek iš opozicijos, tiek iš valdančiųjų sulaukė ministro įsakymas dėl želdynų normų pakeitimų miestuose. Ekspertų vertinimu, taip želdynai nutolinami nuo miestų gyventojų.

Galiausiai kritikos ministras sulaukė ir dėl užmojo tankinti miestus. Ministro planas – 60 tūkst. gyventojų kvadratiniame kilometre. Didžiųjų miestų savivaldybių vyr. architektai tokį sumanymą kritikuoja, sakydami, kad tada Lietuvos miestai pavirstų Šanchajumi, kur tokia norma iš tiesų pasiekta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)