„Nerimo buvo, streso buvo, žilų plaukų – vienas, du – atsirado. Pirma mintis, kuri ateina į galvą, tai nuomotis palapinę ir miegoti, o jei jau kalbant rimtai, tai net neįsivaizduoju – turbūt rašyti, kelti žinutes į feisbuką, skambinėti visiems draugams“, – LNK sakė druskininkietis Tomas Kemzūra.

Ne vieną savaitę nerimavęs druskininkietis Tomas tik prieš pokalbį su LNK gavo laišką, kad turi patvirtinti kambario rezervaciją.

Vis dėlto dalis studentų bendrabučio negavo ir, panašu, negaus, nes dėl išaugusių butų nuomos kainų į bendrabučius nori grįžti iš jų išsikraustę, o išeinančių mažėja.

„Kad yra susilaikiusių išeiti iš bendrabučių, tai tikrai girdėjau dėl tų pačių kainų“, – sakė studentas.

Nors universitetai, skirstydami vietas, pirmenybę teikia pirmakursiams, net ir jiems kambarių kai kuriuose universitetų bendrabučiuose nepakaks. Vienas iš tokių universitetų – Vytauto Didžiojo (VDU).

„Šiais metais mes pasiūlėme apie 300 vietų per visus bendrabučius. Kaip žinome, jų dar negana“, – sakė VDU Studentų reikalų departamento direktorius Mantas Simanavičius.

Nors VDU studentams vietų trūksta, čia gyvena ir nestudijuojantys VDU. Vienas jų – Vilniaus verslo kolegijoje studijuojantis Vladislav.

„Iškart gavau bendrabutį, nes savo koledže parašiau užsienio studentų vadybininkui, jis man padėjo, iškart čia surado, todėl iškart atvažiavau“, – pasakojo Vladislav.

Kodėl saviškiams trūkstant vietų, įsileidžiami kitų mokyklų studentai, universiteto atstovas paaiškino LNK.

„Visų pirma dabar priiminėjame VDU studentus pirmakursius, tada priiminėjame visus likusius VDU studentus, kurie nėra pirmakursiai ir tik vėliau priimami kitų universitetų studentai, jei turime vietą“, – pasakojo M. Simanavičius.

Nors trūksta kambarių studijuojantiems Vilniuje, čia gyvena VDU Kaune studijuojantis Nikita.

„Ten važinėju, nes čia bendrabutis patinka. Plius, yra miesto centre, labai patogu“, – sakė jis.

Vietų bendrabučiuose nepakaks studijuojantiems ir Vilnius TECH universitete.

„Skaičius jau yra toks „ant ribos“. Praktiškai jau išnaudotas ir kai kuriems studentams šiuo metu ieškome alternatyvių galimybių, kaip padėti susirasti būstą“, – LNK komentavo universiteto kancleris Vaidotas Trinkūnas.

Vilnius TECH kreipėsi į šalia stovinčių Vilniaus universiteto bendrabučių valdytojus, bet ir šio universiteto studentams nepakanka vietos, o nuomotis butą pakilus kainoms ne visi išgali.

„Kadangi buvo karantinas, tai tų vietų būdavo laisvų, mes džiaugdavomės, jei pavykdavo išnuomoti dėl tos bendros situacijos, o šiemet viskas apsivertė ir tas trūkumas labai jaučiamas“, – pasakojo V. Trinkūnas.

Jis patvirtino, kad dalis pageidaujančiųjų vietos bendrabutyje gali negauti.

Norinčių tiek daug, kad universitetas grąžino per pandemiją primirštus konkursus.

„Šiemet darome tokį konkursą: stodamas žmogus, norėdamas gauti bendrabutį, turi pateikti atitinkamas pažymas apie socialinę padėtį, gyvenamos vietos pažymą“, – pasakojo Vilnius TECH Paslaugų skyriaus vedėjas Algirdas Bendikas.

Anksčiau bendrabučiuose jau naikino triviečius kambarius. Šiemet į dviviečius kambarius vėl atitempta po trečią lovą. Konkurso bendrabučiui gauti kol kas neprireikė skelbti Mykolo Romerio universitetui (MRU), nors ir jo kambariai pildosi anksčiau nei pernai.

„Apie 92 proc. jau yra užima, o stebint situaciją iki rugsėjo 1-os, manome, kad bus arti 100 proc. užimtumas. Manome, kad apgyvendinsime pageidaujančius MRU studentus“, – LNK sakė MRU Studentų namų valdytoja Nijolė Jansonienė.

Tie, kas vietą bendrabutyje gaus, turės mokėti ir didesnius mokesčius. VDU nuomą pabrangino 15 proc. Tik gyvenimas pigiausiuose kambariuose nepabrango. 10 proc. pabrango gyvenimas bendrabutyje MRU studentams. Nuo rugsėjo MRU studentai už bendrabutį mokės nuo 100 iki 250 eurų, Vilnius TECH studentai – nuo 80 iki 150 eurų, o VDU – nuo 62 iki 217 eurų per mėnesį. Kaina priklauso nuo to, keliese kambaryje gyvens ir renovuotas tas kambarys ar ne.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: