Lietuvis aktyviai veikia tarp pabėgėlių iš Baltarusijos

Opoziciniuose Baltarusijos leidiniuose pastaruoju metu pasirodė bent kelios publikacijos apie tai, kad lietuvis teisininkas M. Danielius glaudžiai bendradarbiauja su valstybine Baltarusijos televizija, Lietuvoje surinktą informaciją teikia propagandiste ir KGB darbuotoja vadinamai žurnalistei Ksenijai Lebedevai.

„Mantas naudoja tokią schemą: kaip verslo konsultantas jis prisistato baltarusiams renginiuose, pavyzdžiui, skaito paskaitas apie tai, kaip pradėti verslą. Kiti kreipiasi į jį teisinės pagalbos, nes internete arba baltarusių bendruomenėse randa informacijos apie jo, kaip teisininko, didelę patirtį. Kai jis įgyja pasitikėjimą, prasideda keisti dalykai.

Konsultantas užduoda įvairiausius klausimus, daro vaizdo įrašus, susirašinėjimo ekrano nuotraukas ir sistemingai („Naša Niva" žino keletą tokių atvejų), siunčia juos žurnalistei Ksenijai Lebedevai“, – teigiama publikacijoje.

Taip pat nurodoma, jog kurį laiką M. Danielius teikė juridines paslaugas organizacijai „Naš dom" , konsultavo organizacijoje „Dapamoga". Tai portalui Delfi patvirtino jos vadovė Natalija Kolegova bei tikino, jog bet kokius ryšius po kilusio konflikto su šiuo žmogumi nutraukė dar kovo mėnesį.

Baltarusių opozicijos leidinio „Naša Niva“ publikacija

Interviu neva filmavo JAV ambasadai, jį parodė Baltarusijos televizija

Baltarusijos žurnalistai išsiaiškino, jog pats M. Danielius neslepia, jog bendradarbiauja su A. Lukašenkos žiniasklaida. Televizijos kanalo „Belarus 1" eteryje jis komentuoja kaip Lietuvos teisininkas ir tuo gyrėsi socialiniuose tinkluose.

M. Danielius minimas istorijoje, kai per valstybinį kanalą „Belarus 1" buvo transliuotas interviu su Baltarusijos savanoriu Viktoru Savičiumi, kuri kovėsi Ukrainoje, Konstantino Kalinausko vardu pavadintame baltarusių dalinyje.

Vėliau paaiškėjo skandalingas faktas – valstybinei Baltarusijos televizijai jis neigė davęs bet kokius komentarus.

Baltarusijos valstybinės televizijos žurnalistė Ksenija Lebedeva

Publikacijoje skelbiama, kad liepos viduryje V. Savičius grįžo į Lietuvą bei nusprendė pradėti savo verslą. Jis susisiekė su teisininku, tai buvo tas pats M. Danielius. Po kurio laiko, pasak V. Savičiaus, su juo susisiekė M. Danielius ir pasiūlė pinigų už interviu apie Ukrainoje kovojančių baltarusių savanorių K. Kalinausko vardo dalinį.

Esą šis interviu reikalingas Jungtinių Amerikos valstijų (JAV) ambasadai, siekiančiai gauti išsamesnę informaciją apie šį dalinį. Bet galiausiai šis interviu buvo parodytas valstybiniame Baltarusijos televizijos kanale.

„Tai buvo ne vienintelis M. Danieliaus interviu su V. Savičiumi. Jis kelis kartus nufilmavo vaikiną, taip pat uždavė klausimų apie Sviatlaną Cichanouskają , opozicijos pinigus ir savo formuluotėmis privertė pašnekovą atsakyti, kad S. Cichanouskają supa Vakarų slaptųjų tarnybų agentai.

Peržiūrėjus mums prieinamą originalią interviu medžiagą susidaro įspūdis, kad M. Danielius turėjo aiškų planą ir tikslus, kokius atsakymus gauti iš V. Savičiaus“, – teigiama „Naša Niva“ publikacijoje.

Bendradarbiavimą su A. Lukašenkos propagandiste vadino simpatizavimu moteriai

Baltarusijos opozicinio leidinio žurnalistams susisiekus su pačiu M. Danieliumi, šis neneigė seniai pažįstantis Baltarusijos režimo propagandiste vadinamą žurnalistę K. Lebedevą.

„Su K. Lebedeva susipažinome Palangoje gerokai prieš pandemiją. Ji filmavo reportažą apie „Belavia" reguliarius skrydžius į šią šalį. Kadangi laisvai kalbu rusiškai, padėjau jai žurnalistiniame darbe.

Baltarusijos valstybinės televizijos žurnalistė Ksenija Lebedeva

Ksenija yra priėmusi islamą, aš taip pat turiu daug draugų musulmonų, abu esame to paties Zodiako ženklo, amžiaus skirtumas nėra didelis. Tai buvo labiau panašu į vyro simpatiją moteriai nei į bendradarbiavimą", – M. Danielių cituoja baltarusių leidinys.

Teigė, jog Baltarusijos žurnalistėKGB pulkininkė

„Naša Niva“ publikacijoje minimas ir skandalingas faktas, galintis tapti pagrindu Lietuvos teisėsaugininkams M. Danieliaus atžvilgiu iškelti baudžiamąją bylą.

Šis teisininkas baltarusių žurnalistams pripažino, jog bendradarbiaudamas su K. Lebedeva žinojo, kad ji ne tik žurnalistė, bent ir Baltarusijos KGB darbuotoja. O tai, pagal Lietuvos įstatymus reikštų sąmoningą bendradarbiavimą su kitos valstybės specialiąją tarnyba.

Baltarusijos valstybinės televizijos žurnalistė Ksenija Lebedeva

„Ksenija yra KGB informacijos tarnybos pulkininkė. Pačioje pradžioje ji man pasakė, kad visos Baltarusijos valstybinės televizijos ir radijo naujienų tarnybos žvaigždės tuo pat metu yra KGB karininkai. Tokia pati situacija Lietuvoje buvo ir prieš „perestroiką“, todėl manęs tai nestebina", – M. Danielių cituoja "Naša Niva".

Karas su Baltarusija nevyksta, kalbėtis su KGB – nedraudžiama

Paklaustas, kodėl perduoda informaciją apie baltarusius, M. Danielius žurnalistams atsakė, kad „padedantis moteriai, kurią nuoširdžiai gerbia" bei minėjo už tai piniginio atlygio negavęs.

"Ksenija yra fatališka moteris. Ji žino, kaip sužavėti vyrus. Šis moters tipas lietuviškai vadinamas juodosiomis orchidėjomis", – cituojamas M. Danielius.

„Naša Niva“ žurnalistams pasiteiravus lietuvio, ar jis nemato problemų bendradarbiaudamas su A. Lukašenkos žmonėmis, šis pateikė įdomią versiją.

Lietuva nekariauja su Baltarusija. Man leidžiama padėti žurnalistams Baltarusijoje. KGB yra vyriausybinė institucija, kadangi nėra oficialios karo padėties, man leidžiama kalbėtis su KGB pareigūnais, jei tik neatskleidžiamos valstybės paslaptys", - M. Danielių cituoja „Naša Niva“.

Neneigė bendradarbiaujantis su A. Lukašenkos televizija

Portalui Delfi susisiekus su Vilniuje gyvenančiu M. Danieliumi, paprašius pateikti savo nuomonę apie šią publikaciją, teisininkas nurodė, jog publikacijų šia tema yra ne viena.

Jis patvirtino, jog „Naša Niva“ skelbiama informacija apie jo bendradarbiavimą su valstybine Baltarusijos televizija yra teisinga.

Protestai Baltarusijoje

Jis minėjo teikiantis „juridinius komentarus Baltarusijos televizijai, kai reportažai liečia teisminius procesus arba tam tikrų Baltarusijos organizacijų veiklą.

„Taigi, informacija, kad teikiu eteryje komentarus Baltarusijos valstybinei žiniasklaidai yra tiesa. Priežastis, kodėl kreipiasi į mane yra geras rusų kalbos mokėjimas ir Baltarusijos realijų išmanymas “, – portalui Delfi minėjo M. Danielius.

Žurnalistę KGB karininke vadino ne jis, o Baltarusijos opozicijos atstovai?

Pasiteiravus, kaip reikėtų traktuoti bendradarbiavimo su žurnaliste K. Lebedeva faktą, kurią jis pats įvardina KGB karininke, teisininkas konkretaus atsakymo vengė. Esą pati Baltarusijos žurnalistė „Telegram“ kanale paneigė bet kokius ryšius su KGB.

Pakartojus klausimą bei priminus, kad jis pats teigė žinojęs, jog moteris, su kuria jis bendrauja yra KGB karininkė, lietuvis tikino, jog tai ne jo, bet Baltarusijos opozicijos nuomonė.

Baltarusijos valstybinės televizijos žurnalistė Ksenija Lebedeva

„Prašau vertinti tik kaip Baltarusijos opozicijos tam tikrų veikėjų asmeninę nuomonę. Aš nurodžiau tik tai, ką buvau girdėjęs iš opozicijos pavienių veikėjų“, – tariamus ryšius su Baltarusijos KGB aiškino M. Danielius.

Jis patikslino, tik atsakęs į opozicinio Baltarusijos leidinio žurnalistės klausimą, kad jo nenustebintų opozicijos atstovų nuomonė, jog žurnalistė K. Lebedeva yra KGB pulkininkė.

Apie galimas problemas su teisėsauga kalbėti nenorėjo

Delfi žiniomis su ukrainiečiais ir baltarusiais glaudžiai dirbantis, jiems teisines konsultacijas teikiantis vilnietis M. Danielius iš tiesų yra universitete įgijęs teises bakalauro išsilavinimą,

Šaltinių duomenimis, jis kurį laiką dirbo vieno sostinės advokato padėjėju, tačiau pats advokatu taip ir netapo. Esą tam sutrukdė problemos su teisėsauga, vieno šaltinio teigimu, gali būti, jog šis asmuo jau teistas 8 kartus, jo atžvilgiu ir dabar vyksta ikiteisminis tyrimas.

Paties M. Danieliaus pasiteiravus, ar jis yra įsiteisėjusiais teismo nuosprendžiais pripažintas kaltu, jeigu taip, pagal kokius Baudžiamojo kodekso straipsnius, sulaukta lakoniško komentaro.

„Šios informacijos nekomentuosiu, nes ji neliečia jūsų straipsnio“, – portalui Delfi atsakė M. Danielius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)