Siaubinga ketvirtadienio naktis Charkive – rusų raketos nukreiptos į civilius. Rusai apšaudyti miestą pradėjo trečiadienį vakare. Sunaikintas ir bendrabutis, kuriame gyveno ir klausos negalią turinčių žmonių. Pavojaus signalų jie negirdėjo. Per šį išpuolį žuvo mažiausiai 12 žmonių, dar 20 sužeistų.

„Sparnuotoji raketa „Kalibr“ pataikė į bendrabutį. Pagal pirminę informaciją, ten gyveno daugiau nei 30 žmonių, tarp jų vaikai ir pensininkai“, – sakė Charkivo srities civilinės gynybos departamento vadovas Ivan Sokol.

Antrą kartą rusai miestui smogė paryčiais, raketos pataikius į dar vienus nakvynės namus žuvo dar du žmonės, mažiausiai 18 sužeistų, iš jų du vaikai.

Aukų yra ir kita Charkivo srities mieste, jame rusai raketomis sugriovė net 10 pastatų, žuvo 2 žmonės, dar du sužeisti.

„Sužeistas 12 metų vaikas, per sprogimą jis buvo kambaryje šalia tėvų, jo tėvai žuvo, o vaiką sprogimo banga išmetė į kiemą, todėl jis liko gyvas“, – teigė Charkivo srities nacionalinės policijos viršininkas Volodymyr Timoško.

Ukrainos prezidentas V. Zelenskis tokį rusų išpuolį pavadino cinišku ir neturinčiu jokių pateisinimų, parodančiu agresoriaus bejėgiškumą.

Rusija nesirenka, ką žudyti, ką kankinti – visi jai vienodi. Ir tai nėra šalutinės aukos – tai jos pasaulinė politika. Todėl neturime kito pasirinkimo, kaip tik kovoti už ukrainiečių gyvybes“, – sakė Ukrainos vadovas.

Nerami para buvo ir Zaporižios atominėje elektrinėje. Čia paskutinėmis dienomis nugriaudėjo net keli galingi sprogimai. Tačiau kaltinimai toliau tęsiasi iš abiejų pusių.

Rusijos gynybos ministerija pareiškė visiškai išjungsianti Zaporižios atominę elektrinę, jei Ukraina prieš ją tęs tariamas atakas.

Ukrainos prezidentas V. Zelenskis dar kartą pareikalavo Rusijos pajėgų pasitraukimo, o pačioje šalyje rengiamasi blogiausiems scenarijams – rengiamos pratybos, per kurias imituojama branduolinė avarija.

„Rusijos kariuomenė turi pasitraukti iš atominės elektrinės ir visų gretimų teritorijų, taip pat išvežti savo karinę įrangą be jokių sąlygų. Ukraina yra pasirengusi TATENA vardu užtikrinti tinkamą kontrolę. O misija į elektrinę gali būti teisėtai nusiųsta labai greitai ir veiksmingai“, – sakė V. Zelenskis.

Kalbos apie Zaporižios atominę elektrinę ketvirtadienį tęsėsi ir toli nuo fronto linijos – Lvivo mieste, čia susitiko Turkijos, Ukrainos ir Jungtinių Tautų lyderiai. Jie aptarė grūdų eksportą ir nestabilios padėties elektrinėje klausimus.

Žiniasklaidoje taip pat pasirodė informacija, kad Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas susitikimo metu siūlys V. Zelenskiui surengti susitikimą su Vladimiru Putinu.

Tačiau mieste vyrauja ir nusivylimo jausmas. Dešimtys Rusijoje įkaltintų ukrainiečių giminaičių surengė protesto akciją. Laikydami plakatus jie smerkė tarptautinių organizacijų neveiklumą.

„Turiu klausimų generaliniam sekretoriui Antonio Guterresui – kodėl jie nesiima veiksmų, kodėl jie nieko nedaro? Kai tai yra jų tikslas, jų užduotis, juk tai yra tai, dėl ko šios organizacijos egzistuoja“, – sakė protestuotoja Anastasia.

„Esu iš Mariupolio, mano vyras – „Azovo“ pulko karys, žmogus, kuris gynė savo žemę. Dabar jis nelaisvėje, nežinau, kokia jo būklė, neturiu su juo jokio ryšio. Norime, kad Raudonasis kryžius, Jungtinių Tautų atstovas nuvyktų ten ir pažiūrėtų, kaip jiems sekasi“, – kalbėjo Ukrainos karo belaisvio žmona.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: