„Manyčiau, kad vyksta palaipsninis persilaužymas ukrainiečių naudai. Gal pirmiausia vertinčiau tai, kad Ukrainos kariuomenė siekia pažeisti, kiek įmanom daugiau – kaip Achilo kulną, nes okupuotas Krymas rusams yra jautresnė vieta.

Kita vertus, yra strategija iš kariškos perspektyvos – visa pietų operacinė kryptis iš Rusijos pusės – visa logistika, aprūpinimas ateina daugiausiai tiekiama per Krymą, arba iš jo“, – priminė G. Bagdonas.

Jis laidoje teigė tikintis, kad visi sprogimai Kryme – nėra atsitiktinumas.

„Sutikčiau – yra ir atitraukiamas (dėmesys, aut. p.). Bet tuo pačiu, vienas iš svarbesnių elementų – logistikos sutrikdymas. Be logistikos rusų kariuomenė bus neįgali. (…) O Krymas dar yra politiškai jautrus – Rusijai ir Vladimirui Putinui lojalūs gyventojai iš Krymo pradeda iš jo bėgti – tai jau yra stiprus ženklas. Ir pakerta Kremlių. Sutinku, kad tai gali būti ir dėmesio atitraukimas.

Tai patvirtina ir ukrainiečių kariuomenės kontratakos prie Iziumo, kurie yra gana sėkmingi, kai rusai atsitraukė savo pajėgas iš kai kurių kitų sričių“, – Žinių radijo eteryje aiškino atsargos pulkininkas G. Bagdonas.

Logistinės bėdos, anot jo, Rusijos Federacijos pusėje tik gilės. Nors tai, anot G. Bagdono, visada buvo silpnoji Rusijos kariuomenės grandis.

„Manyčiau, kad logistinės Rusijos grandinės yra pažeistos ir vis labiau pažeidžiamos. Dabar vienas iš Ukrainos tikslų yra alinti Rusijos kariuomenės aprūpinimą, vadavietes, valdymą. O logistika Rusijos kariuomenė nuo labai senų sovietinių laikų buvo silpnoji grandis.

Kuomet ukrainiečiai vis dar turėdami nepakankamas pajėgas kontrpuolimui, bet jie elgiasi tikrai labai išmaniai, naudoja karo meną – atidengdami tą logistikos kolapsą iš vidaus. Kryme, kitose kryptyse stengiasi rusus nustumti kuo toliau – priversti juos kiek galima toliau dislokuoti logistinius centrus“, – tikino pašnekovas.

Karas Ukrainoje

Gąsdina vakarus

Atsargos pulkininkas G. Bagdonas, komentuodamas situaciją Zaporižios atominėje elektrinėje, teigė, jog situacija yra didelė grėsmė.

„Tai nerimą kelia – tai yra Rusijos šantažas. Manau, kad jis pirmiausia yra nukreiptas į vakarus. Galbūt Kremlius tikisi, kad vakarai dėl to pradės ukrainiečius mažiau remti, ar skatinti daryti nuolaidas“, – įžvalgomis dalijosi G. Bagdonas.

Jis Žinių radijo eteryje dar pridūrė, jog šis elgesys rodo ir labai didelį Rusijos silpnumą.

„Čia yra prisidengiama – ukrainiečiams yra tikrai sudėtinga, kai apkasai iškasamai atominės elektrinės teritorijoje. Kai skelbiama, kad vienas ar kitas objektas užsidegė jos teritorijoje, skraido virš jos raketos. Tai tikrai kelia didelį nerimą, rusai neina į jokias kalbas, ignoruoja vakarų šalių, institucijų reikalavimus“, – kalbėjo atsargos pulkininkas G. Bagdonas Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“.