Sprogimai, anot karo analitikų, palietė itin svarbius Rusijos kariuomenės komunikacinius mazgus.

„Pirma į orą išlėkė šaudmenų sandėlis prie Džankojaus, apylinkėse prasidėjo gaisrai. Tačiau tai – tik pusė laimės. Ši gyvenvietė – itin svarbus agresoriaus komunikacinis mazgas. Čia yra karinis oro uostas, bei kas dar svarbiau – tai vienintelė geležinkelio linija, kuria į Melitopolį keliauja agresoriaus vienetai, šaudmenys ir degalai. Maža to, iš Džankojaus eina vienintelė geležinkelio atšaka į Yani Kapu, per kurį kroviniai gali pasiekti Chersoną.

Po smūgio ši geležinkelio linija yra uždaryta – civilinis susisiekimas negalimas, gyventojai evakuoti. Galima daryti prielaidą, kad ir geležinkelio linija apgadinta, tad dabar siekiama ją maksimaliai nutraukti ir perduoti kariškių reikmėms. Tikėtina, kad kitas smūgis bus kažkur Krymo bottlenecke, taip siekiant visiškai paralyžiuoti orkų pajėgų ir tiekimo judėjimą iš pusiasalio“, – prognozavo ekspertai.

Sprogimo būta ir dar vieno – kariniame oro uoste Gvardeiske. Tai, anot jų, svarbi oro bazė.

„Į orą pakilo nemažai šaudmenų, bet vėlgi Gvardeiske – tai nuo Sevastopolio uosto per Simferopolį, link to paties Džankojaus miesto esančios geležinkelio linijos atkarpa“, – pažymėjo karo ekspertai.

Kontaktinėje linijoje agresorius vėl bandė atakuoti ruožą Andrijivka–Lozova–Bilohirka.

„Jo veiksmus rėmė aviacija, tačiau, kaip jau tapo įprasta, ukrainiečiai apsigynė. Taip pat pastebėtas nedidelis agresoriaus suaktyvėjimas prie Zelenyi Hai (prie kelio Chersonas– Mykolajivas), tačiau čia agresorius ir vėl patyrė nesėkmę“, – rašė pilietinio gynybos ir saugumo analizės centro „Locked N’ Loaded“ ekspertai.

Jie feisbuke teigė, jog iš dar vieno pavyzdžio tampa akivaizdu, kad agresoriaus puolimas Ukrainoje yra įstrigęs.

„Prie Bachmuto veikia „separai“ ir samdiniai. [Atkarpoje] Severskas–Soledaras–Bachmutas likę agresoriaus reguliarūs vienetai buvo antroje linijoje ir laukė, kol pirmoji linija pasieks taktinių laimėjimų ir tada bus galima pasitelkti šviežių, geriau aprūpintų ir parengtų vienetų sėkmei vystyti.
<…> Taktinės sėkmės ar rimtų laimėjimų nėra, tačiau pasirodė pranešimų, kad antrasis ešelonas jau pajudėjo. Nepatvirtintais duomenimis, jis jau savaitės pabaigoje turėtų įsitraukti į mūšius.

Taip pat kalbama ir apie galimą „savanorių“ batalionų permetimą į frontą jau kitą savaitę. Neatmestina, kad dalis šių pajėgų pasieks ir centro sektorių, kur orkų manevrinių vienetų situacija labai prasta. Vėlgi, tai dar vienas įrodymas, kad agresoriaus puolimas įstrigęs“, – rašė ekspertai.

Karas Ukrainoje

„Locked N’ Loaded“ ekspertai teigė, jog kol kas sunku spręsti, kokio dydžio antrasis ešelonas ir ar jis reikšmingai pakeis mūšių dinamiką.

„Iš viešų šaltinių susidaro įspūdis, kad tai galėtų būti ne daugiau nei 10–15 BTG pajėgos. Jas išskirsčius į tris sektorius, kartu išskaidoma ir galia. Kad ir kaip ten būtų, ukrainiečiams dabar pagal galimybes reiktų pagerinti savo taktinę situaciją pavojingiausiuose ruožuose, kad galimas agresoriaus puolimas subyrėtų taip pat, kaip byra iki šiol“, – įžvalgomis socialiniame tinkle dalijosi karo analitikai.

Kitos sritys

Iziumo srityje, anot „Locked N’ Loaded“ ekspertų, „orkų atakų intensyvumas sumenko, daugiau darbo artileristams“.

„Pažymėtina, kad vėl daugiausia netiesioginės ugnies smūgių teko pietvakariniam (Hrushuvakha) ir pietiniam (Virnopillya) ruožams. Būtent čia anksčiau ukrainiečiai sėkmingai vykdė kontratakas. Tikėtina, artilerijos smūgiais orkai bando atgrasyti ukrainiečius nuo puolimo ir kitų aktyvesnių veiksmų“, – rašė ekspertai.

Seversko srityje – ir toliau tęsiasi mūšis prie Ivano Darivkos. Padėtis ten, anot jų, sudėtinga, bet ukrainiečiai pozicijų neužleidžia.

Bachmuto srityje ukrainiečiai toliau neprileidžia agresoriaus prie Soledaro ir Bachmuto, sunkios kautynės tęsiasi.

„Agresorius vis intensyviau bando pulti nuo Horlivką. Tiesa, daro tai jiems vieniems suprantamu būdu – atakavo ne Zaitsevę (kur jau prieš kelias dienas pasiekė taktinį pranašumą), bet bandė vystyti puolimą link gyvenviečių komplekso, kurį apibendrintai įvardinkime kaip Torecką. Šis gyvenviečių kompleksas gatvių, pastatų tinklu pagal dydį ne itin nusileidžia Bachmutui“, – rašė jie.

Be to, karo ekspertai rašė, jog sunkiai suprantama, kam agresorius stengiasi įsivelti į itin sudėtingas kautynes mieste.

„Užuot apėję tokius pavojingus ruožus ir kuo greičiau judėję link Bachmuto svarbių komunikacijų (t. y. perkirstų Pokrovsko–Bakchmuto kelią)... Tuo labiau kad ir šiame ruože agresorius ne tik neturi pajėgų pertekliaus, bet ir priverstas jas rotuoti tarp Avdejevkos, Torecko ir Zaitsevės ruožų“, – rašė jie ir pridūrė, jog tai panašu į žvalgybą mūšiu.

Centro kryptyje, anot karo ekspertų, ukrainiečiai toliau laiko kontaktinę liniją (Marijinka–Krasnohorivka–Pisky–Opytnė–Avdejevka.

„Agresorius kaip ir vakar šturmuoja Pisky kaimą bei atakuodamas Pervomaiske bando apeiti ukrainiečių pozicijas iš užnugario. Ukrainiečiams dabar būtų pats laikas kontratakuoti neutralizuojant grėsmę Pervomaiske. Priešingu atveju agresorius turės koridorių, kuriuo galės siųsti didesnius ir pailsėjusius vienetus į ukrainiečių gynybos gilumą“, – įspėjo karo ekspertai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)