Septyniasdešimt metė Vita prašo pagalbos atidarant duris, už jų – visiškai sunaikinti namai. Tai Rusijos pajėgų darbas. Jos į namą pataikė iš kitos upės pusės, už 4 kilometrų – Zaporižios atominė elektrinė.

„Pasigirdo sprogimai, tai truko tik sekundę. Niekas iš čia negalėjo išgyventi“, – pasakojo ukrainietė.

Kita ukrainietė Nataša į televizijos kameras prašo neleisti jiems mirti. Ji parodo, kur bute pataikė rusiško sviedinio skeveldra, atskriejo iš ten pats.

„Jeigu nebūčiau atsistojusi, mane jau būtų palaidoję“, – kalbėjo ji.

Didžiausia Europoje branduolinį kompleksą rusai užėmė dar kovą ir Ukrainos teigimu, ją naudoją kaip bazę atakoms rengti.

Ukrainos prezidentas V. Zelenskis bando atkreipti tarptautinės bendruomenės dėmesį – kalba apie galimą branduolinę katastrofą.

„Bet koks radiacinis incidentas Zaporižios atominėje gali paveikti Europos Sąjungos (ES) valstybes, Turkiją, Sakartvelą ir tolimesnių regionų šalis. Viskas priklauso tik nuo vėjo krypties ir greičio“, – kalbėjo Ukrainos prezidentas V. Zelenskis.

Jeigu tai įvyks, Lietuvos radiacinės saugos centras ramina.

„Apie mirtį ir apie pavojų mes šiuo atveju nereikėtų net kalbėti“, – LNK sakė centro atstovė.

Zaporižios atominė elektrinė

Nes avarijos atveju, evakuotis ir gerti jodo tabletes reikia gerti esantiems 100 kilometrų spinduliu. O nuo Zaporižios atominės elektrinės iki Lietuvos – dešimtkart tiek.

„Tai yra 970 kilometrų – tai labai didelis atstumas“, – sakė centro atstovė.

Net jei vėjas pūs ir tiesiai į Lietuvą.

„Vėjo kryptis gali keistis, oro masė – taip pat išsisklaido, gali lyti, radioaktyvūs krituliai gali nukristi kažkur pakeliui“, – aiškino LNK pašnekovė.

Pastaruoju metu Zaporižios atominė elektrinė kelia vis didesnį nerimą, nes čia įsiplieskė kovos.

Praėjusią savaitę smūgiuota į elektrinės administracinį pastatą. Laimei – reaktoriai nenukentėjo.

Dėl šių atakų Ukraina ir Rusija rodo viena į kitą, o Jungtinės Tautos (JT) generalinis sekretorius Antonio Guterresas perspėja – jeigu tai tęsis, gali baigtis katastrofa.

„Nerimauti visą laiką, jeigu yra branduolinis sprogimas, visiems visada reikia. Tik pasekmių lygis (kitas, aut. p.). Zaporižios atominė elektrinė yra žymiai toliau nei Černobylis, kuris buvo ant Baltarusijos sienos“, – antradienį žiniasklaidai kalbėjo energetikos ministras Dainius Kreivys.

Lietuvos radiacinės saugos centro atstovė parodė tikslų atstumą – Černobylis nuo Lietuvos buvo dukart arčiau nei Zaporižia.

„Tas padidina mums tam tikrą saugumo jausmą, bet iš esmės, bet koks branduolinis incidentas yra didžiulė nelaimė“, – sakė D. Kreivys.

Situacija Zaporižioje buvo aptarta ir per neeilinį JT Saugumo tarybos posėdį praėjusią savaitę.

„Radiacijos jutikliai ir toliau teikia duomenis. Ir per šiuos duomenis nematėme jokių normalių radiacijos lygio požymių. Nepaisant to, Rusijos karinė veikla aplink atominę elektrinę yra neatsakingumo viršūnė“, – teigė JAV Valstybės departamento atstovas Ned Price.

Kol JAV vyko posėdžiai, Zaporižios gyventojai rašė laišką į Kremlių. Bet esmė – ne pats laiško turinys, mat Zaporižioje pristatytas naujas pašto ženklas – ant jo – į orką panašus Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, rankose jis laiko negyvą paukštį.

Dėl šių riboto leidimo pašto ženklų mieste kilo sujudimas. Žmonės iš karto nupirko du trečdalius pašto ženklų.

Bet laiško Kremliui autorius tikisi, kad vis dėl to jo negaus.

„Tikėkimės, kad V. Putinas numirs greičiau, nei laiškas ateis“, – sakė laišką siunčiantis ukrainietis.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: