Per Žolinę gamta lietuviams įteikė pačią geriausią dovaną - tiesiog puikų orą. Ir ja suskubo pasinaudoti kone visa Lietuva, ilgąjį savaitgalį nusprendusi praleisti prie Baltijos jūros.

Pajūrio paplūdimiai buvo tiesiog sausakimši. Kaitria saule ir pakankamai šiltu jūros vandeniu mėgavosi tiek žmonių, kad net patyrę gelbėtojai tikino neprisimenantys tokios poilsiautojų gausos.

Pirmadienį vidurdienį pakalbintas Palangos gelbėtojų vadas Jonas Pirožnikas „Vakarų ekspresui“ sakė, kad savaitgalį populiariausio šalies kurorto ir Šventosios paplūdimiuose apsilankė net apie milijonas žmonių.

Klaipėdoje budintys jo kolegos patvirtino, kad tikrai nė kiek neperdėta. Jau nuo pat ryto į uostamiesčio paplūdimius plūdo žmonės.

Atvykusieji kiek vėliau ilgai pliaže ieškojo patogesnės laisvos vietos prigulti ant smėlio, o atsigaivinti prie jūros teko eiti laviruojant tarp besideginančių poilsiautojų.

Pastariesiems patraukus į namus, automobilių kamštis P. Lideikio gatve nusidriekė nuo pat Melnragės (žiedo Girulių plente) iki Herkaus Manto gatvės.

Išgelbėjo skendusį vaiką

„Vakarų ekspreso“ duomenimis, trūko labai nedaug, kad ilgąjį Žolinės savaitgalį pajūryje būtų juodai nudažiusi kraupi tragedija.

Baltijos jūroje skendo nepilnametis. Berniuką išgelbėjo operatyviai į pagalbos šauksmą sureagavę du jauni žmonės.

Vienas jų – 22 metų Klaipėdos greitosios medicininės pagalbos stoties paramedikas Rokas Musvydas.

Jaunas vyras kartu su žmona šeštadienį atvyko pailsėti prie jūros, į paplūdimį esantį tarp I ir II Melnragės.

„Prie jūros su žmona vykau po darbo. Visą naktį su kolegomis budėjome Karklėje vykusiame muzikos festivalyje. Pavargau. Oras buvo geras, tai nusprendėme važiuoti į pliažą. Galvojau, pailsėsiu, pasnausiu prie jūros“, – „Vakarų ekspresui“ pasakojo R. Musvydas.

Pagalbos šauksmas paplūdimyje pasigirdo apie 15.30 val.

„Išsimaudžiau ir jau prigulęs ant smėlio pradėjau kiek snūduriuoti, kai išgirdau šauksmą, kad skęsta vaikas.

Pašokau ant kojų ir dar kiek apsnūdęs ėmiau dairytis. Tolokai jūroje pamačiau vaiką, kuris dar lyg ir bandė plaukti. Visi miegai iš karto išsilakstė. Automatiškai, nespėjęs nieko net pagalvoti, puoliau bėgti į jūrą. Net nekilo jokių abejonių, gelbėti ar palaukti gelbėtojų“, – pasakojo R. Musvydas.

Į pagalbos šauksmą sureagavo ir dar vienas jaunuolis. Jis prie skendusio berniuko atsidūrė kiek anksčiau.

„Dar vienas jaunuolis bėgo tiesiai, aš – kiek iš šono. Jau po visko jis man pasakojo, kad kai pirmas priplaukė prie išsigandusio vaiko, šis jį labai stipriai apkabino per kaklą ir pradėjo skandinti. Sakė, vienas tikrai nebūtų jo išgelbėjęs.

Supratus, kad pats gali nuskęsti, jaunuoliui net teko berniuką atstumti. Tuo metu jau priplaukiau ir aš. Buvo jau toli nuo kranto, tad teko gerokai paplaukti. Liepiau vaikui viena ranka kabintis man už kaklo, kita – už minėto jaunuolio.

Taip ir parplaukėme su juo į krantą. Buvo nelengva. Nors stovint ant kranto jūra atrodė rami, toliau buvo bangos ir nemaža trauka į jūrą.

Berniukas jau buvo visai netekęs jėgų ir nurimęs, teko net prilaikyti jo galvą virš vandens.

Taip pamažu, tačiau sėkmingai ir pasiekėme krantą“, – prisiminė R. Musvydas.

Nepilnametis maudėsi vienas

Krante sūnaus jau laukė ne ką mažiau išsigandusi mama. Matyt, supratusi, kad, labai švelniai tariant, negerai padarė leidusi apie 10 metų vaikui jūroje maudytis vienam, moteris iš paplūdimio greitai pasišalino.

„Tarstelėjo ačiū, apsirengė, dar kiek pašnekėjo su sūnumi prisėdusi ant suoliuko ir iš pliažo išėjo.

Vaikui medikų pagalbos neprireikė. Tikėkimės, kad nebuvo vadinamojo antrinio skendimo ir jo neprireikė vėliau vežti į ligoninę“, – vylėsi R. Musvydas.

Jo teigimu, gelbėtojai apie šį įvykį pranešimo negavo, todėl ir jo vietoje nepasirodė. Jų postas buvo už kokių 300-400 metrų. Viską stebėjo tik nemažai poilsiautojų.

Pasak R. Musvydo, berniukas greičiausiai skęsti pradėjo patekęs į gilią duobę.

„Kai maudžiausi toje vietoje, gylis buvo iki juosmens, o kiek paėjus į šoną, jau virš galvos, nors mano ūgis yra 185 centimetrai. Matyt, vaikas brido, buvo negilu, o žengęs žingsnį į šoną paniro ir pradėjo skęsti“, – svarstė R. Musvydas.

Įgūdžiai pravertė

„Kol plaukiau gelbėti vaiko ir su juo atgal, atrodė, kad esu visai nepavargęs. Matyt, adrenalinas savo darė. Tačiau pasiekus krantą nuovargis iš karto pasijautė. Priguliau ant smėlio ir tris valandas kietai išmiegojau. Net nieko nesapnavau“, – šypsojosi R. Musvydas.

Iš Šakių kilęs jaunas vyras savanoriu tarnavo Lietuvos kariuomenėje, sėkmingai baigė Generolo Povilo Plechavičiaus jaunojo kario mokyklą. Į pajūrį gyventi persikraustė prieš porą metų.

Tai jau ne pirma R. Musvydo išgelbėta žmogaus gyvybė.

„2016 metais vieną vasaros sezoną pajūryje dirbau gelbėtojau. Nors man buvo vos šešiolika metų, teko gelbėti skęstantį žmogų.

Tačiau tai daryti su plūduru yra kur kas lengviau nei plikomis rankomis. Numeti skęstančiajam plūdurą, jis įsikimba, ir tempi į krantą“, – pasakojo Klaipėdos greitosios medicininės pagalbos stoties paramedikas R. Musvydas.

Daugiau skęstančiųjų nebuvo

Nors savaitgalį pajūrio paplūdimiai buvo pilnutėliai žmonių, Baltijos jūroje niekas neskendo.

Tai pirmadienį įdienojus „Vakarų ekspresui“ patvirtino Klaipėdos, Palangos ir Neringos gelbėtojų vadovai.

„Skęstančių asmenų gelbėti neteko. Pagalbos prireikė patyrusiems įvairias traumas. Vienas ukrainietis susilaužė koją, lietuvė moteris susižeidė kelį.

Nemažai poilsiautojų skundėsi įvairiais sveikatos sutrikimais, perkaitimu saulėje.

Ir, aišku, teko padėti tėvams ieškoti prie jūros pasimetusių vaikų. Tiek lietuvių, tiek lietuviškai nemokančių užsieniečių.

Visą savaitgalį žmonių paplūdimiuose buvo ir dar šiandien yra labai daug. Neprisimenu, kada tiek dar buvome matę. Oras puikus. Termometras rodo 28-29 laipsnius šilumos. Jūros vanduo ties Melnrage yra įšilęs iki 22 laipsnių. Nors ties Smiltyne – tik 17 laipsnių šilumos„, – „Vakarų ekspresui“ sakė Klaipėdos paplūdimių gelbėtojų vadas Aleksandras Siakki.

Kolegai pritarė ir Palangos gelbėtojų vadas J. Pirožnikas bei jo kolega iš Neringos Gintaras Kuprys.

„Ties Palangos ir Šventosios paplūdimiais niekas neskendo. Pagrindinės bėdos – poilsiautojų traumos, tėvų neprižiūrimi ir pasiklydę vaikai bei girti asmenys. Žmonių yra labai daug, darbo turime labai daug, bet susitvarkome“, – patikino J. Pirožnikas.

Šią vasarą ties pajūrio gelbėtojų prižiūrimais pliažais Klaipėdoje ir Šventojoje nuskendo du vyrai. Draudimo pavojingoje Baltijos jūroje maudyti nepaisė Baltarusijos piliečiai.