Seimo narys registravo Švietimo įstatymo pataisą, kad kiekvienam pradinių klasių mokiniui iš valstybės biudžeto finansuojama vienkartinė 18 valandų trukmės mokymosi plaukti vasaros stovykla.

Parlamentaras siūlo, kad tokia pataisa įsigaliotų kitiems metams.

Pasak Seimo nario, tokia galimybė sumažintų skęstančių vaikų skaičių, padidintų jų užimtumą vasaros metu.

Aiškinamajame rašte L. Jonauskas pažymi, kad vasaros metu vaikų užimtumas sumažėja, ne visi tėvai turi galimybes nupirkti kelialapius į vasaros stovyklas.

Parlamentaro skaičiavimu, kadangi Lietuvoje yra 87 tūkst. 277 antrų–ketvirtų klasių mokiniai, plaukimo stovyklos finansuoti per metus reikėtų apie 13 mln. eurų. Numatoma 18 valandų vasaros plaukimo mokymosi stovyklos kaina vaikui – 150 eurų.

Išankstiniai Higienos instituto Sveikatos informacijos centro duomenys rodo, kad 2021 metais Lietuvoje nuskendo mažiausiai 144 žmonės, iš jų – septyni vaikai ir jaunuoliai iki 19 metų. Eurostato duomenimis, Europoje Lietuva kartu su Latvija pirmauja mirčių nuo skendimo statistikoje.

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro duomenimis, viena pagrindinė 1–19 metų vaikų ir jaunuolių iš visų mirties priežasčių Lietuvoje yra išorinės mirties priežastys (61poc.), iš kurių viena dažniausių – skendimai (16 proc.).

L. Jonauskas pateikia duomenis, kad Švietimo, mokslo ir sporto ministerija šiuo metu finansuoja apie 8 tūkst. pradinių klasių mokinių plaukimo pamokas per metus, tačiau vien antrų klasių moksleivių Lietuvoje yra per 30 tūkstančių.

Lietuvos plaukimo federacijos informacijos ir paslaugų biuro duomenimis, praėjusiais mokslo metais „Mokausi plaukti“ projektas vyko 29 šalies baseinuose, 25 savivaldybėse. Valstybės lėšomis yra finansuojami 18 užsiėmimų, likusieji – savivaldybių ir kitomis lėšomis.

Projekto koordinatoriai skaičiuoja, kad jau dvyliktus metus gyvuojančiame projekte iš viso dalyvavo daugiau nei 65 tūkst. antros klasės mokinių.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)