Prieš naujų mokslo metų pradžią šią mokyklą patikrino Nepaprastųjų situacijų ministerijos inspektoriai. Ministerija nurodo, kad patikrinimo metu Pelesos vidurinėje mokykloje buvo nustatyta virtinė pažeidimų, rašo news.zerkalo.io.

„Pavyzdžiui, nebuvo užtikrinta saugi ir netrukdoma vaikų bei pedagogų evakuacija iš mokyklos patalpų nepaprastosios situacijos atveju, taip pat nebuvo užtikrinta derama apsauga nuo dūmų ir ugnies plitimo. Be to, buvo pakeista patalpų funkcinė paskirtis. Sandėliuose buvo įrengtos klasės ir dirbtuvės“, – sakė oficiali Nepaprastųjų situacijų ministerijos regioninio padalinio atstovė Olga Adijeva.

Pasak jos, nustatyti pažeidimai kelia grėsmę mokinių ir pedagogų gyvybei bei sveikatai. Dėl šios priežasties mokyklos vadovui buvo pasiūlyta sustabdyti mokyklos veiklą, kol pažeidimai bus pašalinti.

Kaip teigė vyriausiosios švietimo valdybos pirmininkas Ruslanas Abramčikas, po pranešimo apie draudimą eksploatuoti mokyklos pastatą srities vykdomojo komiteto švietimo skyrius ir Varanavo rajono vykdomojo komiteto švietimo poskyris imasi būtinų priemonių.

„Visi moksleiviai – 40 vaikų iš Lydos rajono ir 74 iš Varanavo rajono – bus perkelti į kitas mokymosi įstaigas pagal savo gyvenamąją vietą. 24 pedagogams, iš kurių 10 yra Lietuvos piliečiai, bus pasiūlytas darbas Varanavo teritorijoje. Situaciją kontroliuoja švietimo institucijos, vykdomosios valdžios institucijos, taip pat švietimo ir mokslo darbuotojų profsąjungos. Ji logiškai baigsis tuo, jog bus įdarbinti visi darbo kolektyvo nariai. Ne tik pedagogai, bet ir techninis personalas“.

Uždarius mokyklą Pelesoje, Baltarusijoje liko tik viena lietuviška mokykla – Rimdžiūnuose.

Pelesos mokykla buvo pirmoji Baltarusijoje, kurioje buvo mokoma lietuvių kalba. Ji buvo atidaryta 1992 metais. Pernai joje mokėsi daugiau kaip 120 vaikų ir dirbo 23 pedagogai. 11 iš jų – Lietuvos piliečiai. Tai privati ugdymo įstaiga – nuo pat atidarymo šią mokyklą finansuoja Lietuvos Respublikos švietimo ministerija. Balandžio mėnesį, kai paaiškėjo, kad bus nutrauktas ugdymas lietuvių kalba, ši žinyba pagrasino nebeskirti mokyklai lėšų, jei sprendimas nebus atšauktas.

Ministerija: mokykla nėra uždaryta

Lietuvos Švietimo mokslo ir sporto ministerijos (ŠMSM) žiniomis, priešgaisrinės apsaugos inspekcijos pareigūnai ketvirtadienį apsilankė ir užfiksavo galimus pažeidimus Pelesos vidurinėje mokykloje. Pateiktas siūlymas pristabdyti mokyklos veiklą iki tol, kol bus pašalinti užfiksuoti trūkumai.

ŠMSM atkreipė dėmesį, kad ankstesniais kartais apsilankę pareigūnai tokių trūkumų nenustatė. Mokyklos direktorius įsipareigos pašalinti trūkumus.

Nuo 1992 metų veikianti Pelesos vidurinė mokykla yra pastatyta Lietuvos lėšomis ir pilnai išlaikoma Lietuvos valstybės.

Lietuva siekė išsaugoti galimybę vaikams mokytis lietuviškai Pelesos vidurinėje mokykloje, tačiau Baltarusija laikosi principo, kurį nustatė jų naujasis Švietimo kodeksas – visose mokyklose ugdymas gali vykti tik rusų arba baltarusių kalba.

Pelesos mokyklos mokiniai nuo kitų mokslo metų mokysis rusų kalba. Lietuvių kalba galės būti vedamos tik lietuvių kalbos ir literatūros pamokos, popamokinė veikla, toliau dirbs ir lietuviai mokytojai.

Kaip jau anksčiai skelbta, Baltarusija priėmė Švietimo kodekso pataisas, pagal kurias nuo kitų mokslo metų visose tautinėse mokyklose mokomoji kalba bus valstybinė (rusų arba baltarusių). Baltarusijoje iki šiol veikė keturios tautinių mažumų mokyklos – dvi lenkiškos ir dvi lietuviškos.

Lietuvos užsienio reikalų ministerija dėl tokių Baltarusijos veiksmų, pažeidžiančių dvišalius susitarimus ir tarptautinius įsipareigojimus dėl tautinių mažumų teisių užtikrinimo, išreiškė griežtą protestą. Šis klausimas taip pat iškeltas atitinkamose tarptautinėse bei regioninėse organizacijose , pavyzdžiui, Jungtinių Tautų Žmogaus teisių taryboje ir Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijoje.

Baltarusijos pusei buvo pateikti konkretūs siūlymai, kaip šioje situacijoje lietuvių tautinei bendruomenei užtikrinti deramas sąlygas mokytis lietuvių kalbos, tačiau Baltarusijos pusė Lietuvos siūlymus atmetė.

Įvertinant visas aplinkybes Švietimo, mokslo ir sporto ministerija jau priėmė sprendimą tęsti mokymą Pelesos vidurinėje mokykloje, kad mūsų tautiečiai turėtų bent minimalias galimybes mokytis gimtosios kalbos. Tačiau neteisėti Baltarusijos valdžios veiksmai bus ir toliau pristatomi tarptautinėse bei regioninėse organizacijose ir bus siekiama užtikrinti geresnes sąlygas mūsų tautiečiams mokytis lietuvių kalbos ir puoselėti savo tautinę tapatybę.

Baltarusijoje iki šiol veikė dvi lietuviškos mokyklos: Pelesos vaikų darželis - vidurinė mokykla lietuvių mokomąja kalba (mokosi 127 mokinių, dirba 23 pedagogai, iš jų 11 – Lietuvos piliečių) ir Rimdžiūnų lopšelis - darželis - vidurinė mokykla lietuvių mokomąja kalba (mokosi 82 mokiniai, dirba 18 pedagogų, iš jų 14 – Lietuvos piliečių).

Nuo 1992 metų veikianti Pelesos vidurinė mokykla yra pastatyta Lietuvos lėšomis ir pilnai išlaikoma Lietuvos valstybės. Lietuva toliau finansuos šią mokyklą.

Rimdžiūnų mokykla yra valstybinė Baltarusijos mokykla, ji pastatyta 1996 metais Lietuvos lėšomis. Mokykla finansuojama Baltarusijos. Ši mokykla sujungiama su tame pačiame pastate esančia maža (apie 20 mokinių) mokykla, kurioje mokomasi baltarusių kalba, ir nuo naujų mokslo metų visi mokiniai mokysis baltarusių kalba.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)