Ketvirtadienį pranešta, kad premjerės I. Šimonytės patarėjas J. Survila taps užsienio reikalų viceministru, kuris kuruos strateginę komunikaciją, užtikrins tarpinstitucinį bendradarbiavimą, ministro strateginių projektų, iniciatyvų koordinavimą bei įgyvendinimą, bus atsakingas už Lietuvos atsparumo išorės grėsmėms stiprinimą.

Premjerei J. Survila patarinėja politikos klausimais, yra atsakingas už ryšius su Seimu, jis įvardijamas vienu svarbiausių Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos strategų.

Turime rimtą situaciją

Mykolo Romerio universiteto (MRU) lektorė, politologė Rima Urbonaitė Delfi sakė, kad J. Survilos perėjimas į URM jai atrodo kaip gerai apgalvotas ir logiškas sprendimas.

„Sutikime, užsienio politikos klausimai šiuo metu nėra antraeiliai ar trečiaeiliai – turime labai rimtą situaciją kalbant apie valstybės saugumą, daug iššūkių užsienio politikoje. Reikia pripažinti, kad ir komunikacija buvo kiek komplikuota. J. Survilos veikimas tikriausiai bus vidiniame lauke, tai yra labai svarbu. Tos spragos tikrai buvo – ar J. Survilai pavyks jas panaikinti? Reikia viltis, kad taip“, – kalbėjo politologė.

R. Urbonaitės teigimu, ne viena garsiai nuskambėjusi istorija parodė, kad ypač trūksta susikalbėjimo tarp URM ir Susisiekimo ministerijos.

„G. Landsbergis J. Survilą paima atlikti darbus, kuriuose buvo daugiausiai probleminių aspektų, kur buvo identifikuotas dėmesio trūkumas. J. Survilos perėjimas į šią poziciją jam numatant būtent tokias funkcijas, yra gana gerai apgalvotas“, – pridūrė ji.

Pašnekovė atkreipė dėmesį, kad viena iš J. Survilos veiklos sričių bus atsparumo užsienio grėsmės stiprinimas. Jos požiūriu, tai irgi yra viena silpnų vietų.

„Algirdas Paleckis ir jo kompanijos važinėjimai yra ledkalnio viršūnė, klausimas, kaip mes stipriname mūsų visuomenės atsparumą, gebėjimą priešintis ir atremti tas grėsmes. Kiek ir kokiais aspektais J. Survila dirbs, dar sunku pasakyti, bet akivaizdu, kad jo pareigos suformuotos taip, kad matome identifikuotas silpnąsias vietas ir jam patikėtas tų problemų sprendimas“, – teigė ji.

Vaidmuo partijoje išliks svarbus

R. Urbonaitė įsitikinusi, kad J. Survilos vaidmuo konservatorių partijoje išliks svarbus.

„Jis pačioje partijoje dirbo nemažai, yra vienas pagrindinių strategų kalbant apie rinkimų kampanijas“, – pridūrė ji.

Tačiau pašnekovė mano, kad ryšys su premjere taip pat greičiausiai nenutrūks.

„Išėjimas nereiškia, kad jis nebeturės jokio kontakto ir su premjere. Faktas, kad jis kuruos strateginę komunikaciją, užtikrins tarpinstitucinį bendradarbiavimą, vėlgi rodo, kad ministerijai šiuo metu tiesiog reikia žmogaus, kuris su ta pačia I. Šimonytės komanda dirbtų ir su kitomis ministerijomis, ir su Seimu“, – kalbėjo ji.

Rima Urbonaitė

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) politologas Lauras Bielinis Delfi sakė, kad panašūs kadrų perstumdymai neišvengiami, nes situacija yra kintanti.

Politologas teigia, kad J. Survilos perėjimas į URM nereiškia, kad jis visiškai pasitrauks nuo premjerės reikalų, nes vis dėlto ministrų kabinetas yra vieninga struktūra.

„Jis buvęs mano studentas, vienas geriausių, labai įdomaus ir analitiško mąstymo. Taip kad manyčiau, jo indėlis yra svarbus ir premjerė, sutikdama su jo perėjimu, greičiausiai suvokė, kad šiandien užsienio problemos yra be galo svarbios Lietuvai. Ir mes turime šitą dalyką spręsti labai rimtai“, – kalbėjo jis.

Tad, pasak pašnekovo, stiprinant užsienio reikalų ministro komandą siekiama įgyvendinti uždavinius, kurių reikalauja politinė situacija ir visuomenė.

Tiek L. Bielinis, tiek ir R. Urbonaitė šiame kadrų perstumdyme I. Šimonytės komandos byrėjimo ženklų neįžvelgia.

Ingrida Šimonytė

„Nemanau. Ministrų kabinetas – vieninga struktūra, nemanau, kad tai yra išėjimas iš premjerės įtakos ir interesų lauko. Tas funkcijas, kurias atliko premjerės aplinkoje, jis dabar atliks ministro, nes ten iš tiesų yra karšta, todėl reikia sutelkti visą dėmesį“, – patikino L. Bielinis.

L. Bielinis atkreipė dėmesį, kad ministerijų veikla turi įtakos ir partijų reitingams, politikų įvaizdžiui. „Žinoma, sakyti, kad tik šios ministerijos veikla galėtų nulemti visos partijos likimą, matyt, būtų pernelyg drąsu“, – svarstė jis.

Premjerės komandos byrėjimo ženklų sakė nematanti ir R. Urbonaitė.

„Yra formalus pareigų pakeitimas, dėmesio nukreipimas į kitus klausimus, bet kadangi viena jo funkcijų bus tarpinstitucinis bendradarbiavimas, jo santykis su Vyriausybe išliks labai tamprus. Nemanau, kad premjerė nebegalės jam paskambinti, net jei jis oficialiai nebeužima pareigų. Aš to nesureikšminčiau, greičiausiai buvo susėsta ir pasvarstyta, kur šiuo metu reikia daugiausiai dėmesio“, – pabrėžė ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)