Rusijos karinė vadovybė toliau tvirtina, kad vienoje pagrindinių Krymo karo aviacijos bazių netyčia sprogo amunicija. Ten atostogavę rusai karštligiškai palieka teritoriją.

Serija galingų sprogimų, kurie nugriaudėjo Krymo aviacijos bazėje akivaizdžiai sukrėtė rusus. Gynybos ministerija Maskvoje vis dar tvirtina, jog ten netyčia sprogo amunicija ir niekas nenukentėjo: nei kariškiai, nei lėktuvai. Nors internete atsiradę vaizdo įrašai tai akivaizdžiai paneigia.

Vietoje gyvenančių rusų vaizdo įrašai, be abejo, nufilmuoti už karinės bazės ribų, taip pat patvirtina milžinišką sprogimų jėgą. Ir galima tik įsivaizduoti, kaip iš tikrųjų atrodo karinio oro uosto pakilimo takas ir ten buvę kelios dešimtys lėktuvų. Tai daugiausiai Su–30, kurie iš čia kilo bombarduoti Pietų Ukrainos.

Ukrainos kariškiai ir toliau nekomentuoja, ar tai padarė jų raketos. Bet kandžiai užsimena rusams, kad reikėtų griežčiau laikytis priešgaisrinių ir sprogmenų sandėliavimo taisyklių.

Krymo valdžia tikino, jog per sprogimus žuvo vienas ir buvo sužaloti 10 žmonių. Bet pusiasalyje – visiškai saugu. Nors iš karto pratęsė geltonojo teroristinio pavojaus režimą.

O tai reiškia, kad rusų atostogautojai pirmą kartą akivaizdžiai pajuto, kaip netoli nuo jų yra Vladimiro Putino pradėtas kruvinas karas Ukrainas.

Rusų poilsiautojai puolė bėgti, o seniai uždraudus skrydžius, iš Krymo galima ištrūkti tik vienu būdu – per Kerčės tiltą.

„Išvažiavome iš Simferopolio į šitą pagrindinį kelią, kuris eina Kerčės link. Tai yra visiška šikna, paprasčiausia šikna“, – filmuodama spūstis kelyje pasakojo viena rusė.

„Visiškai nenoriu išvažiuoti iš Krymo. Kaip čia klasiška, pripratau čia. Gyvenome kaip savo name, viskas dvasinga, kaip namuose“, – vaizdo įraše ašarojo kita.

Įtarimų, kad tai galėjo būti ir diversija kelia rusų užfiksuoti automobilių patikrinimai.

„Ukrainai labai gerai, kad taip atsitiko, juk, kaip buvo pasakyta, ten buvo sutelkta daug Rusijos karinės technikos. Būtent lėktuvų, kurie faktiškai ir atakuodavo Ukrainos teritoriją. Tai turėtų būti labai geras signalas okupantams, Rusijos pajėgoms, kad tokie dalykai tęsis ir ateityje. Aš tai vadinu tiesiog Dievo bausme “, – kalbėjo Ukrainos karinis ekspertas Oleksandr Musienko.

Akivaizdus karinių veiksmų suaktyvėjimas Ukrainos pietuose pristabdė rusų puolimą Donecko srityje, kurią V. Putino įsakymu rusai vis dar nori užgrobti.

„Jeigu kalbėtume apie tai, kodėl taip atsitiko, tai yra trys veiksniai. Pirma – Rusijos pajėgos išsekintos dėl tinkamai parengtos Ukrainos ginkluotųjų pajėgų taktikos. Antrasis – karinio tiekimo problemos. Nes vos per tris savaites sunaikinta daugiau nei 50 sandėlių ir arsenalų su ginklais. Dar kitas momentas, pasakysiu tai šiek tiek atsargiai, tai, kad pasitelkus tolimojo nuotolio artilerijos sistemas, Ukrainos pajėgos laipsniškai perima iniciatyvą“, – teigė Ukrainos karinis ekspertas.

Naujausi rusų apšaudymai per Kachovkos marias, tiesiai nuo Zaporižios atominės jėgainės, į kitoje marių pusėje esantį miestą vietos valdžios teigimu, vien per naktį nusinešė mažiausiai dešimt civilių gyvybių.

Toliau į vakarus, rusai didelio kalibro nevaldomomis salvinėmis raketų sistemomis talžo svarbų Mykolajivo uostą, kuriame – daug pabėgėlių iš okupuotos Chersono srities.

„Žinoma, kad žmonės bijo, bet visų viltis viena – kad jie mūsų nepasieks, kad blogiau nebus ir bus geriau. Tačiau mūsų kaime sugriauta daug namų ir žmonių gyvų nebeliko“, – sakė ukrainietė Ludmyla.

Mykolajivas ir jo gyventojai labai tikisi ukrainiečių kontrpuolimo Chersono link, kad būtų susigrąžinta bent jau dešinioji Dnipro upės pusė. Kol to nėra, mieste – labai sunku. Miesto gyventojams reikia skubiai parūpinti maisto ir vandens.

Netoli fronto esančiame mieste tebėra apie 150 tūkst. gyventojų ir pagalbos organizacijų duomenimis, vienokios ar kitokios paramos reikia kiekvienam iš jų.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: