„Naujieną“ pranešė Šiaurės Korėja ir religiniais fanatikais besižavintis propagandistas

Karą Ukrainoje pradėjusi, viso civilizuoto pasaulio pasmerkta, vis labiau izoliuojama Rusija nebesijaučia vieniša: jai padės Šiaurės Korėja su savo odioziniu lyderiu priešakyje. Jis atsiųs 100 tūkst. ištikimų savo karių, kurie nuožmiai kausis su Ukrainos gynėjais, tad patiems rusams nebereikės lieti kraujo. Štai tokią žinią neseniai paskelbė Kremliaus propagandistai.

Nors patys rusai žinią apie tariamą Šiaurės Korėjaus diktatoriaus pažadą sutiko su dideliu džiaugsmu, nes patiems nereikės vykti į Ukrainą ir ten žūti, naujienų agentūra „Unian“ nusprendė pasidomėti, o kaip gi yra iš tiesų.

Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas

Pirmasis žinią apie tariamą Kim Jong Uno pažadą televizijos eteryje paskleidė Kremliaus propagandistas Igoris Korotčenko. Pastebima, kad šis veikėjas labai žavisi Šiaurės Korėjos režimu ir rodo jį tikru „pavyzdžiu“ pačiai Rusijai. Panašu, kad jam labai patinka ir religiniai fanatikai, nes apie apie jų motyvaciją numirti I. Korotčenka kalbėjo su dideliu patosu.

„Labai svarbu yra nusiteikimas, motyvacija, ištikimybė savo lyderiui. Pamenate, kaip Irano ir Irako karo metu Irano šachidai (islamo religijoje dėl tikėjimo žūstantys ir iš karto į dangų patenkantys vadinami kankiniai – red.) ėjo per minų laukus, taip savo kūnais juos išminuodami, atverdami kelią“, – vienoje propagandinių televizijos laidų susižavėjimo religiniais fanatikais neslėpė I. Korotčenko.

Rusiją ir Šiaurės Korėja sieja ne tik diktatūra, bet ir neapykanta JAV

Štai tokio lygio veikėjo, „žurnalistu“ ir „karo ekspertu“ dar pristatomo Kremliaus propagandisto teiginius, esą Šiaurės Korėja pažadėjo Rusijai duoti 100 tūkst. savo karių netrukus perpublikavo amerikiečių bulvarinis dienraštis „New York Post“. Tiesa, publikacijoje nurodoma, kad jokių įrodymų apie tai, kad korėjiečiai būtų siunčiami į Ukrainą, visgi nėra.

Iš kur atsirado ši „naujiena“, kodėl ji buvo transliuota per Rusijos propagandinę televiziją? Atsakant į šį klausimą akcentuojama, kad Šiaurės Korėja su savo vienvaldžiu lyderiu diktatoriumi Kim Jong Unu Rusiją sąjungininke pasirinko ne šiaip sau.

Šiaurės Korėjos kariai

Šias dvi valstybes iš tiesų nemažai kas sieja: diktatūra, autokratizmas bei liaudžiai transliuojamas naratyvas, kad pagrindinis jų priešas – Jungtinės Amerikos valstijos (JAV).

Nepaisant tam tikrų bendrumų ir periodiško Šiaurės Korėjos diktatoriaus grasinimo raketomis ir branduoliniais ginklais, ši šalis turi daug savų problemų.

Tai uždariausia pasaulio valstybė, kurios piliečiai gyvena visiškame informaciniame vakuume ir maitinami išskirtinai tik autokratinio režimo propaganda. Kadangi šalyje nėra prieigos nei prie interneto, nei prie bet kokių objektyvių informacijos kanalų, jos gyventojai aklai tiki savo diktatoriaus „šventumu“ bei tuo, jog kažkada Šiaurės Korėjos rinktinė laimėjo pasaulio futbolo čempionatą.

„Galima tik įsivaizduoti, kas nutiks, jeigu 100 tūkst. šios šalies karių staiga atsidurs aplinkoje, kurioje galima gauti objektyvią informaciją. Arba dalis jų pasiduos, pateks į nelaisvę? Juk Šiaurės Korėjoje už pabėgimą iš šalies ar bandymą tai daryti atsako ne tik bėglys, žiauriai baudžiama visa jo šeima“, – pastebi Ukrainos naujienų agentūra „Unian“.

„Naujiena“ paskelbta ne šiaip sau, tikslas – pakelti rusų dvasią

Tariamu Kim Jong Uno pažadu padėti karą Ukrainoje pradėjusiai Rusijai netiki ir geopolitinius procesus apžvelgiantys ekspertai.

„Aš nematau prasmės, dėl ko Šiaurės Korėja turėtų eikvoti savo resursus ir rizikuoti įsitraukdama į visiškai svetimą karą. Nes šiuo metu jiems patiems gyvybiškai svarbu apsiginti nuo Pietų Korėjos, o santykiai tarp šių dviejų valstybių tikrai negerėja.

Pirmiausia noriu atkreipti dėmesį į tai, kad ši informacija nėra patvirtinta, ją paskleidė abejotino patikimumo Rusijos „karybos ekspertas“, neva remdamasis neaiškiais šaltiniais. Todėl žinią apie tariamą Šiaurės Korėjos pagalbą derėtų prilyginti gandams“, – sakė Wilsono centro analitikas ir Ukrainos ateities instituto ekspertas Ilja Kusa.

Kim Jong Unas

Jeigu tai tik pramanas, ką puikiai suvokia ir jį paskleidę Kremliaus propagandistai, kodėl visuomenei pranešta „naujiena“ apie neva atskubančią karinę pagalbą iš Šiaurės Korėjos – 100 tūkst. karių?

„Tai rodo, jog diktatoriui V. Putinui ir Rusijos valdžiai vis sunkiau sekasi kontroliuoti savo visuomenę. Rusai nedemonstruoja kokio noro mirti Ukrainoje ir kaip liaudies pasakoje apie Jemelią ir jo lydeką, sėdi ant krosnies laukdami stebuklo: kas už juos visus nugalės ir užkariaus visą pasaulį.

Tuo pačiu rusai paniro į melagienų ir mitologijos pasaulį, nenorėdami matyti, kaip Kremliaus beprotybės dėka šalyje žlunga viskas: ekonomika, tarptautinė įtaka, pačių rusų gyvenimo kokybė“, – reziumuoja Ukrainos naujienų agentūra „Unian“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)