Liko be vairuotojo pažymėjimo

Be vertėjo į praktinį vairavimo egzaminą valstybinės įmonės „Regitra“ Panevėžio filiale atvykusio ukrainiečio laukė netikėtumas. Jam ne tik neleista laikyti egzamino, bet dargi dokumentuose pažymėta, kad jis tiesiog neatvyko.

„Regitra“ apgavystės nepripažįsta ir aiškina, kad netikslų įrašą suformulavo ne darbuotojas, o kompiuteriai.

Vienos vairavimo mokyklos Panevėžyje instruktorius Jonas gaili savo mokinio – Aukštaitijos sostinėje apsistojusio jauno ukrainiečio Vitalijaus Kudrinskicho.

Instruktorius piktinosi, kad jo mokiniui duris užtrenkusi „Regitra“ apsimelavo.

„Ir vairavimo teoriją, ir praktiką Vitalijus išmoko puikiausiai. Jo teorinės žinios iš pradžių buvo patikrintos mūsų mokyklose kompiuteriu, vėliau teorinį egzaminą laikė „Regitroje“, išlaikė iškart. Po to kartu važiavome, jo vairavimas, kaip reikalaujama, buvo filmuojamas, nufilmuota medžiaga bus saugoma visus metus. Buvo matyti, kad šis jaunas vyras puikiai pasiruošęs, jam beliko vairavimo egzaminus išlaikyti „Regitros“ egzaminavimo centre“, – pasakojo Jonas.

Tačiau nuėjęs laikyti praktinio vairavimo egzamino, V. Kudrinskichas susidūrė su nenumatyta problema.

„Laikyti vairavimo egzamino Vitalijui net nebuvo leista. Tą jis pasipasakojo į mūsų vairavimo mokyklą atėjęs po taip ir neįvykusio egzamino“, – liko apstulbęs vairavimo instruktorius.

Vyrai nesusikalbėjo

Kaip pasakojo Jonas, kai egzaminuotojai rinkosi būsimuosius vairuotojus, kurie laikys egzaminą, prie V. Kudrinskicho priėjo jaunas „Regitros“ darbuotojas. Vyrams persimetus keliais žodžiais paaiškėjo, kad jaunas egzaminuotojas nemoka rusiškai.

„Nieko daug neaiškinęs Vitalijui, o ką jis ir aiškins, nes nemoka rusiškai, egzaminuotojas įrašė, kad šis ukrainietis apskritai neatvyko laikyti praktinio vairavimo egzamino. Taip žmogui nuplaukė 41 euras, kurį privalėjo sumokėti už egzaminą“, – stebėjosi Jonas.

Nesileido į kalbas

Instruktoriui keista, negi Panevėžio filiale nebeliko egzaminuotojų, mokančių rusų kalbą, negi „Regitra“ negalėjo į Ukrainos pilietį pažvelgti lanksčiau ir nejaugi patys egzaminuotojai negalėjo taip pasidalyti egzaminuojamųjų, kad V. Kudrinskicho vairavimo įgūdžius patikrintų mokantis rusiškai?
„Neskubame suprasti, padėti, svarbu nubausti žmogų, ir dargi nubausti neteisingai – juk įrašė, kad Vitalijus neatvyko laikyti egzamino. O jis juk tikrai atvyko ir egzaminą ruošėsi laikyti, tik jam nebuvo leista“, – konstatavo vairavimo mokytojas.

Pats V. Kudrinskichas irgi neslėpė apmaudo, kad liko nekaltai apkaltintas neatvykimu į egzaminą.

„Iš anksto užsiregistravęs „Regitroje“ laikyti praktinio vairavimo egzamino turėjau eilėje laukti tris savaites. Egzamino dieną teko atsiprašyti iš darbo. Atėjau į egzaminą laiku. Deja, su jaunu vyru, kuris turėjo mane egzaminuoti, nesusišnekėjome. Jis kažką įrašė į mano dokumentus, o mane nusiuntė į kontorą, kur priėjęs prie langelio išgirdau, jog dokumentuose įrašyta, kad į egzaminą neatvykau“, – pasakojo V. Kudrinskichas.

Ukrainietis teigia dar bandęs aiškintis dėl netikslaus įrašo, įrodinėjo, kad jis tikrai atvyko – juk stovi priešais. Bet, pasak Vitalijaus, į kalbas su juo niekas nesileido.

Jam liūdniausia, kad vėl teks registruotis į eilę egzaminui, vėl mokėti 41 eurą, o į egzaminą turės atsivesti ir vertėją.

„Teks ieškotis vertėjo. „Regitra“, kaip sužinojau, jų neturi“, – atsiduso V. Kudrinskichas.

Be vertėjo – nė iš vietos

„Regitros“ atstovė spaudai Emilija Bardauskienė pabrėžė, jog vairavimo teorijos egzaminai „Regitros“ egzaminų centre gali būti vykdomi trimis kalbomis: lietuvių, anglų ir rusų, tačiau praktinis vairavimo egzaminas vykdomas išskirtinai valstybine lietuvių kalba.

Tad, nepaisant to, kiek užsienio kalbų moka egzaminuotojas, nekalbantieji lietuviškai būsimieji vairuotojai privalo į egzaminą atvykti su vertėju.

„Egaminų „Regitroje“, kai reikalingi vertėjai, santykinai vyksta nedaug. Per 2021-uosius vairavimo egzaminus Lietuvoje laikė beveik 228 tūkstančiai asmenų, iš jų su vertėjais – mažiau nei 500“, – teigė R. Bardauskienė.

Suskaičiuota, kad vertėjo neprisireikė net vienam procentui laikiusiųjų vairavimo egzaminus. Dėl tos priežasties vertėjų „Regitra“ neįdarbina, pagal galiojančią tvarką juo pasirūpinti privalo pats egzaminą laikantis asmuo.

Būsimieji vairuotojai ne tik patys privalo pasirūpinti vertėjais, bet ir, pasak „Regitros“ atstovės spaudai, apie tai, jog praktinį vairavimo egzaminą laikys su tokiu pagalbininku, jie privalo pranešti dar registruodamiesi į egzaminą.

„Iki prasidedant praktiniam egzaminui „Regitroje“, patikrinama informacija apie vertėją, aiškinamasi, ar jis nėra įtrauktas į nepatikimų vertėjų sąrašą“, – aiškino E. Bardauskienė.

Apmelavo kompiuteris

Į klausimą, kodėl tuomet V. Kudrinskicho dokumentuose atsirado įrašas, kad jis neatvyko į egzaminą, nors ir iš tiesų atvyko, „Regitros“ atstovė spaudai pabrėžė, jog šis žmogus neįgyvendino visų egzaminui laikyti būtinų sąlygų.

Tokį nesusipratimą E. Bardauskienė aiškina kaip techninę klaidą: pamelavo kompiuteris, o ne darbuotojai.

Anot jos, egzaminą priimti turėjęs specialistas sistemoje pažymėjo, kad ukrainietis atvyko be vertėjo. Tačiau kompiuterinė sistema įrašą taip „suvirškino“, kad galutiniame variante atsirado teiginys, jog į egzaminą V. Kudrinskichas neatvyko.