Ekspertų teigimu, rusų grupuotės dešiniajame Dnipro krante tiekimas per Antonivkos tiltą nevyksta, agresorius krapšto galvą galvodamas, kaip tiltą pataisyti.

„Tuo pačiu didelis „kabūm“ Militopolyje. Tikėtina, smūgiuota rusų karinei bazei. Jei jūs pakėlę antakius norite pasakyti, kad HIMARS iki Melitopolio neneša (atstumas iki Ukrainos kontroliuojamos teritorijos viršija 100 km), tai ką pasakysite į tai: į orą „teleportavosi“ šaudmenų sandėliai apie 150 km nuo kontaktinės linijos. Mažai? Krymo pajūrio miestelio Novofedorivkos karinis oro uostas nuo kontaktinės linijos daugiau nei 200 km – „kabūm“. Eilė galingų sprogimų, juodi dūmai“, – rašo ekspertai.

Pasak jų, ir vėl kyla minčių, kad ukrainiečiai jau gavo didesnės galios ir ilgesnio šaudymo nuotolio raketas.

Iki tol agresorius nevaržomai iš Krymo veždavo pajėgas ir logistiką link kontaktinės linijos. Dabar ukrainiečiai pajėgūs atakuoti agresoriaus logistiką ne tik labai giliai priešo kontroliuojamoje teritorijoje (tokius smūgius matėme praeitą savaitę). Dabar smūgiuojama rusams labai pažeidžiamoje vietoje, neišleidžiant pajėgų ir tiekimo iš Krymo.

Smūgiuojama taikiniams pusiasalyje (Novofedorivka), arba „butelio kakliuke“ (Novoaleksijivka ir Heničeskas), kur tėra keli keliai ir jo judėjimo maršrutus lengviau susekti.

„Jei smogta raketomis, tai daug pasako apie „net analogov“ rusų oro gynybą ir A2/AD. Jaučia mūsų širdis – tai dar ne pabaiga. Orkai turbūt paslapčia ilgisi laikų, kai didžiausias jų galvos skausmas buvo Čornobajivka. Neabejotina, rusai keršys“, – teigia jie.

Propagandistų kanaluose nėra euforijos

Anot ekspertų, Bachmuto kryptyje permainingos kautynės vyksta prie Pokrovskės, situacija nėra aiški.

„Tačiau jei agresorius neįsiveržė į ukrainiečių gynybos gilumą, labiau tikėtina, kad gynėjai dar laiko šį ruožą. Taip pat ir orkų propagandistų kanaluose nėra euforijos, o tai tik patvirtina tokią prielaidą“, – rašo jie.

Kita vertus, agresorius pasiekė rytines Bachmuto prieigas, vyksta sunkūs mūšiai. Tačiau karybos ekspertai pažymi, kad kol kas apie miesto šturmą sunku kalbėti, nes čia agresoriaus placdarmas yra per siauras, flangai pažeidžiami.

Tikėtina, kad pirmiausia rusai bandys išplėsti placdarmą, blokuoti miestą, o tik tada šturmuoti (tai matėme Sjeverodonecke ir Lisičianske). Tuo pačiu okupantai ir toliau bando atakuoti link Jakovlivkos, tikėdamiesi sugriauti ukrainiečių grupuočių Bachmuto ir Siversko sąveiką. Be rezultatų.

Svitlodarsko ruožo karščiausia vieta išlieka Veršyna – Zaicevė, vis mažiau pranešimų apie apšaudymus ir mūšius kitose ruožo vietose.

Anot ekspertų, tai susiję su senkančiais agresoriaus šaudmenų resursais, jam vis sunkiau susikurti persvarą ugnimi.

Okupantams Zaicevė svarbi ne tik kaip pirmas žingsnis blokuojant piečiau esančią ukrainiečių grupuotę, bet ir pasiekiant Bachmutą iš pietų. Ukrainiečiai ginasi, neatmestina, kad jie pereis į patogesnį gynybos ruožą už Bachmutovkos upės taip sustiprindami paties Bachmuto gynybą.

Centre karščiausi susirėmimo taškai išlieka tie patys – šiaurė ir pietūs nuo Avdijivkos, Piskų, Krasnohorivkos, Marijinkos.

Matosi Rusijos pajėgų ir veiksmų koncentracija link pietinės Avdijivkos dalies ir Piskų. Priežastis – ne tik vis sunkiau susikuriama persvara ugnimi, bet ir ženklus pėstininkų trūkumas.

„Reikia suprasti, kad šį „grandiozinį puolimą“ pradėjo apie 5 – 7 „separų“ bataliono taktinės grupės, jos visiškai įstrigusios pirmoje ukrainiečių gynybos linijoje, o rotacijos ir/ar papildymo galimybės labai ribotos. Rusų reguliarūs vienetai perdislokuoti į pietus, o DNR/LNR mobilizuotieji mobilizuotis neskuba. Tie, kurie mobilizuojami, į mūšį metami kaip malkos į ugnį“, – teigia ekspertai.

Pietų kryptyje iki šiol neaiškūs pirmadienio mūšio prie Snihurivkos rezultatai.

Agresorius keliomis desantininkų bataliono taktinėmis grupėmis puolė vakarų link, ukrainiečiai šioms agresoriaus pajėgoms smogė aviacija. Ar tai privertė agresorių atsisakyti savo planų ir atsitraukti, kol kas patikimos informacijos ekspertai neturi.

Fiksuotos lokalios rusų atakos aplink kelią Chersonas – Mykolajivas ir Lozovės – Andrijivkos – Bilohirkos ruože.

„Dar sunku teigti, kad tai jau žadėtas agresoriaus puolimas, tačiau lyginant su praeita savaite orkų manevriniai vienetai veikia gerokai aktyviau. Mažai tikėtina, kad trumpuoju laikotarpiu (savaitė ar dvi) aukščiau minėti smūgiai Kryme ir Melitopolyje turės tiesioginę įtaką situacijai kontaktinėje linijoje“, – teigia jie.

Anot ekspertų, resursų kuriam laikui agresoriui užteks, tačiau vėliau kartu su rusų problemomis užtikrinant tiekimą į dešinįjį Dnipro krantą, šie smūgiai (ypač jei jie kartosis) gali turėti operacinį efektą. Pavyzdžiui, rusai bus priversti atsisakyti puolimo Chersono ar Zaporižios link ir pereiti į gynybą.

Charkive kontaktinė linija stabili, tęsiasi lokalūs susidūrimai. Dirba abiejų pusių žvalgai ir artileristai. Iziumo kryptyje – tradicinė pauzė, nors lokalūs susidūrimai tęsiasi. Siversko kryptyje ukrainiečiai atmušė rusų bandymą judėti link Ivano-Darivkos ir Spirnės, vyrauja pozicinės kautynės ir apšaudymai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)