Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Teisės fakulteto dekanas Dainius Žalimas Žinių radijo laidoje „Aktualusis interviu“ tikslino, ar yra teisinis pagrindas atimti suteiktą pilietybę.

„Matote, kalbėti apie pilietybės atėmimą šiuo metu būtų pakankamai lengvabūdiška, nes galima daug, ko norėti. Bet įstatymas iš tiesų nenumato tokio pagrindo dėl tokio elgesio, kuris kenktų Lietuvos valstybės gyvybiniams, esminiams interesams. Pabrėšiu, kad toks pilietybės netekimo pagrindas yra visiškai teisėtas pagal tarptautinę teisę. Bet valstybės turi plačia diskreciją ir gali jo nenumatyti. Tai šiuo atveju, Lietuva jo nenumatė“, – Žinių radijo eteryje sakė D. Žalimas.

Jis svarstė, jog galbūt toks sprendimas buvo padarytas atsižvelgiant į ne visai teigiamą patirtį, kai pilietybė būdavo atiminėjama totalitarinėse valstybėse iš disidentų.

„Tai to nėra. O jeigu to nėra, tai nėra ir apie kalbėti realiai. Ar būtų pagrindo, ar tokį elgesį galima vadinti prieštaraujančiu valstybės esminiams interesams – manau, kad taip. Nes mes kažkaip užmirštame apie piliečių pareigas, jie turi būti lojalūs valstybės Konstitucinei santvarkai ir jos principams.

Manau, kad dalyvavimas renginiuose arba akcijose, kurią organizuoja Lietuvai priešiška valstybė, arba vieni iš tų asmenų, kurie siejami su jos vadovybe, ar valstybe, kuri apskritai neigia Lietuvos valstybingumą, ji agresyvi – tai tikrai neatitinka Lietuvos Konstitucinės santvarkos principu.

Tokį elgesį, juo labiau, kad tai daroma sąmoningai, suvokiant, net savotiškai kartais pasityčiojant iš Lietuvos valstybės, tikrai būtų galima laikyti pažeidžiančius esminius Lietuvos valstybės interesus“, – svarstė jis.

Andrikienė: jie tiesiog neturi moralinio kompaso

Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkė Laima Liucija Andrikienė teigė, jog tokiuose renginiuose dalyvaujantys asmenys „tiesiog neturi moralinio kompaso“.

„Manau, kad žmonės ir mūsų bendrapiliečiai, kurie vykstant brutaliausiam Rusijos karui Ukrainoje, mes esame puikiai informuoti apie žiauriausius karo nusikaltimus, kokių mes XXI amžiuje nebuvome matę ir nesitikėjome pamatyti.

Ir kurie leidžia sau dalyvauti šou renginyje Sočyje, kurį rengia sankcionuota asmenybė – Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovo spaudai Dmitrijaus Peskovo žmona. Tai tik akivaizdus įrodymas, kad žmonės, kurie dalyvauja tokiuose renginiuose tiesiog neturi moralinio kompaso“, – Žinių radijo laidoje „Aktualusis interviu“ antradienį sakė L. L. Andrikienė.

Ji teigė, jog jos žiniomis Lietuvos pilietybės įstatymas nenumato pilietybės atėmimo, tik praradimą dėl tam tikrų aplinkybių, arba piliečio veiksmų.

„Tačiau yra kitų poveikio priemonių. Ir mes kiekvienas kaip Lietuvos Respublikos pilietis, pirmiausia aš esu Lietuvos Respublikos pilietė ir aš noriu pasakyti, kad šitaip nesielgiama. Taip elgtis yra nepriimtina.

Tai turėtų pasakyti kiek galima daugiau mūsų visuomenės narių. Jeigu pilietybės atėmimo klausimas nėra darbotvarkėje, yra kitų poveikio priemonių. Viena iš jų galėtų būti ir valstybinių apdovanojimų atėmimas“, – siūlė parlamentarė.

Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkė L. L. Andrikienė teigė, jog sprendimą dėl apdovanojimo atėmimo turi priimti prezidentas Gitanas Nausėda.

Delfi primena, kad trečiadienį šaukiama Valstybės apdovanojimų taryba. Taryba spręs dėl valstybės apdovanojimų čiuožėjams atšaukimo.

Prezidento patarėjas Ridas Jasiulionis Eltą informavo, kad trečiadienį renkasi Valstybės apdovanojimų taryba, kuri šalies vadovui Gitanui Nausėdai turėtų pateikti savo išvadą dėl valstybinių apdovanojimų, suteiktų M. Drobiazko ir P. Vanagui. Šį tarybos posėdį inicijuoja Prezidentūra.

M. Drobiazko ir P. Vanagui 2000 metais yra įteikti Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Gedimino ordino Riterio kryžiai.

Primename, kad antradienį šokių ant ledo pora M. Drobiazko ir P. Vanagas pasirodė Rusijos prezidento atstovo spaudai D. Peskovo žmonos T. Navkos Sočyje rengiamame ledo šou. Sužinojus apie šiuos ketinimus, viešojoje erdvėje iškilo siūlymas spręsti dėl Lietuvos pilietybės M. Drobiazko atėmimo.

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Stasys Šedbaras sako, kad Lietuvos pilietybė M. Drobiazko buvo suteikta kaip dovana, o ją, pažymi politikas, galima atsiimti. Ypač, akcentuoja S. Šedbaras, jei Lietuvos pilietybę gavusio asmens veiksmai niekaip nedera su šaliai ypač svarbiais principais.