Apie tai J. Ohmanas kalbėjo pirmadienį „Žinių radijo“ laidoje „Labas, Milda“. Jos metu paramos grupės vadovas išreiškė nuostabą Lietuvos politikų 2008 metais priimtu sprendimu sustabdyti šaukimą į privalomąją pradinę karo tarnybą.

Organizacijos, padedančios karo nusiaubtai Ukrainai, vadovas teigė, jog nuo karo Ukrainoje pavargti negalime. Jei taip nutiks ir karą Ukrainoje Rusija laimės, užpulta bus Lietuva, teigė J. Ohmanas.

„Čia yra mūsų reikalas, kas vyksta Ukrainoje, ir supraskime tai, ką aš jau esu kartojęs ne vieną kartą, – mes esame kiti. Rusija negali sustoti, dabartinė Putino Rusija be karo gyventi negali.

Jeigu pavyks Ukrainoje, mums po poros metų, po penkerių metų bus tas pats. Ir mes matome, ką tai reiškia. Matome tą brutalumą, griovimą, ciniškumą. Nebūkime naivūs“, – laidoje kalbėjo J. Ohmanas.

Mano, kad reikia ne tik Putiną nuversti

Jo įsitikinimu, V. Putiną reikia nuversti.

Vladimiras Putinas

„Putiną reikia nuimti, reikia šį režimą kažkaip naikinti, parklupdyti ir su ta Rusija užsiimti atskirai. Nėra apie ką su rusais, su Rusija kalbėti iš viso. Nemanykim, kad čia tik valdžia. Dauguma rusų mano, kad čia yra teisėta, jie (karą Ukrainoje – Delfi) palaiko“, – kalbėjo J. Ohmanas.

To, kaip reikėtų nuversti V. Putiną, jis plačiai nekomentavo.

„Kaip tą daryti, iki kokio lygio eiti, kas ką darys, toks atviras klausimas“, – sakė J. Ohmanas.

Be to, jo matymu, nuversti V. Putino neužtektų.

„Putinas – kaip ir Stalinas, kuris savo laiku buvo simbolis. Be abejo, Putinas turi būti nuimamas, bet tuo pačiu nepamirškime, kad Rusijos retorikoje mes matome [kalbant] apie Tarybų Sąjungą, carinę Rusiją su savo kažkokiomis teisėmis. Tai nėra tik apie Putiną. Putinas žino, ką galima dirginti, į ką apeliuoti“, – toliau dėstė J. Ohmanas.

Rusijoje, pasak jo, – baisi sistema, kur smurtas yra normalu: normalu mušti žmoną, normalu prievartauti, imtis psichologinės prievartos.

„Girdžiu tokias istorijas, kur čia – viduramžiai tiesiog“, – pažymėjo J. Ohmanas.

Sako, kad rusai ukrainiečius laiko antrarūšiais

Taip rusai žvelgia esą ir į ukrainiečius.

„Ukrainiečiai metų metais Rusijos yra žeminami, tokie antrarūšiai. Šiek tiek panašu su Ruanda, kur buvo genocidas. Kaip ir nacių Vokietijoje, kur kai kurie žmonės buvo žeminami – su jais galima elgtis kaip nori. Užmušti juos – prašau, be problemų. <...> Ir ta retorika buvo vedama ilgai.

Aišku, yra šioks toks prieštaravimas, nes sakoma, kad ukrainiečiai – broliai, bet tuo pačiu, kad jie antrarūšiai“, – dėstė „Blue / Yellow“ vadovas.

Jonas Ohmanas (asm. archyvo nuotr.)

„Ir Lietuvoje turime tokių žmonių, kurie Rusiją palaiko, sako, kad reikia draugauti. Ar tai daro už pinigus, ar ne, galima spėlioti“, – pridūrė jis.

Į „Žinių radijo“ studiją J. Ohmanas atsinešė vieno iš Rusijos dalinių, kariavusio Ukrainoje, vėliavą. Ant jos – sovietinė simbolika. Sovietinė, pasak J. Ohmano, tvarka ir rusų kariuomenėje.

„Kiek iki šiol yra saugomas tarybinis paveldas kariuomenėje. Iki šiol yra tarybinis mechanizmas, mes tą matome pagal taktiką, kaip jie dirba, kaip jie mąsto, kaip jie šaudo. Viskas yra iš tarybų laikų. Yra tas brutalus nesiskaitymas nei su priešu, nei su savais. Rusų žūsta labai daug iš dalies dėl to, kad vadams yra dzin. Jie siunčia žmones į mirtį, daro brutalų puolimą“, – kalbėjo pašnekovas.

Padėtimi Ukrainoje jis sakė pradėjęs domėtis 2012 metais – po to, kai 2008 metais tarp Gruzijos ir Rusijos bei nepripažintų Abchazijos ir Pietų Osetijos respublikų įvyko karas, ir po to, kai Lietuva sustabdė šaukimą į privalomąją karo tarnybą.

Teigia, kad karą numatė

Tokiu sprendimu J. Ohmanas teigė negalėjęs patikėti.

„Buvo Gruzija 2008 metais ir mane ėmė nerimas – kažkas labai netvarkoje. Lietuva tuo metu naikino šaukimą į kariuomenę. Aš negalėjau patikėti: ką jūs, mūsų valdžia, darote? Ar jūs esate absoliutūs kvailiai? Kaip jūs dabar matote šią situaciją ir tikitės... Jau tada man buvo vidinis nerimas“, – komentavo J. Ohmanas.

Karas Ukrainoje

2013 metais jis teigė viešai reiškęs nerimą, kad Ukraina gali skilti į dvi dalis.

„Tada – Maidanas. Buvo nerimas, bet vis tikėjausi, kad gal dar ne – kažkoks vidinis tikėjimas, kad to pavyks išvengti. Nieko panašaus. Kai atėjo Putinas į Krymą ir lindo į Donbasą, supratau, kad viskas – karas. Čia bus mūsų karas, mes pradėjome kariauti.

Aš numačiau, kad šitas karas bus prieš 8 metus. Aš nežinojau, kada, negalėjau pasakyti. Bet, kad bus – faktas. Ir prašome, turime“, – sakė J. Ohmanas.

Visas pokalbis su paramos grupės Ukrainai „Blue / Yellow“ vadovu J. Ohmanu – čia: