„Praėjus dvejiems metams po rinkimų, mes galime konstatuoti, kad padėtis mūsų šalyje žymiai pablogėjo. Dabartinė padėtis tokia, kad mūsų politinių kalinių skaičius vis didėja ir dabar viršija 1200 žmonių. Tarp jų – labai nemažai moterų, mes girdime istorijas ir suprantame, kad situacija yra tikrai labai žiauri, todėl mes negalime pasiduoti tol, kol mūsų žmonės yra įkalinti“, – antradienį surengtoje Lietuvos socialdemokratų partijos spaudos konferencijoje kalbėjo V. Cepkalo.

Baltarusijos opozicijos atstovė atkreipė dėmesį, kad per dvejus metus šalies aktyvistams nepavyko pasiekti užsibrėžtų tikslų, todėl ji ragina palaikyti Baltarusijos demokratinių jėgų forumą ir kartu įveikti Baltarusijoje egzistuojantį režimą.

„Per dvejus metus mes nepasiekėme savo rezultatų. Jei mes eisime taip ir toliau, tai ir teks būti tiesiog užsienyje artimiausius dvejus, trejus ar ketverius metus, kol niekas nepasikeis. Todėl mes norime gauti palaikymą mūsų Baltarusijos demokratinių jėgų forumui, kuris turėtų jungti kiekvieną baltarusį, kur būtų kiekvieno balsas išgirstas, nes tik kartu galime įveikti egzistuojantį režimą“, – pažymėjo ji.

Konferencijos metu jai antrino ir Baltarusijos aktyvistė Olga Karač, kuri tikisi sukurti naują politinį bloką, padėsiantį nugalėti šalyje įsivyravusį režimą.

„Labai svarbu sukurti institucijas ir struktūras, kurios stiprintų politinę Baltarusijos opoziciją, nes šiuo metu būdami čia, Lietuvoje, kai kurie žmonės negali išspręsti netgi paprastų, buitinių problemų ir tampa KGB verbavimo aukomis. Todėl turime turėti labai stiprią diasporą, kuri padėtų mūsų žmonėms (...) Labai svarbu reanimuoti ir vėl pradėti kurti naują Baltijos ir Juodosios jūrų sąjungą kaip politinį bloką. Mes turime turėti naują jungtį, naują politinę struktūrą. Mes turime sukurti naują politinį bloką, kuris padėtų mums atstatyti mūsų šalį ir padėtų apsiginti nuo mūsų bendro priešo – Kremliaus“, – kalbėjo O. Karač.

ELTA primena, kad per rinkimus 2020 metų rugpjūčio 9-ąją autoritariškai Baltarusiją valdantis A. Lukašenka pasiskelbė jų nugalėtoju, tai sukėlė beprecedenčius protestus. Vis dėlto dėl didžiulių valstybinių represijų šiuo metu Baltarusijoje didesnių demonstracijų praktiškai nevyksta.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją