G. Landsbergis rašo, kad JAV Atstovų rūmų pirmininkės Nancy Pelosi praėjusios savaitės vizitas į Taivaną neturėtų tapti išskirtiniu, o tik patvirtina išrinktų įstatymų leidėjų teisę skelbti savo paramą demokratinei salai. "Tikiuosi, kad kur kas daugiau laisvės ir demokratijos gynėjų netrukus paseks šiuo pavyzdžiu", - rašo Lietuvos užsienio reikalų ministras.

Tačiau po šio vizito, rašo G. Landsbergis, karines pratybas prie Taivano pradėjusi Kinija demonstruoja "agresyvius karinius veiksmus, kurie netiesiogiai atsilieps kur kas toliau nei tik Taivano sąsiauryje, Pietų Kinijos jūroje ar net Ramiajame vandenyne".

"Pasaulio saugumo architektūra pavojingai trupa. Matome pastangas visur įsiūbuoti tarptautinės taikos ir stabilumo valtį. Kyla pagunda užmerkti akis į akivaizdžius grasinimus užgniaužti vieną gyvybingiausių laisvų visuomenių ir pažangių demokratijų Taivane".

Pasak G. Landsbergio, kai kuriems gali atrodyti, kad paminti 23 mln. žmonių siekį gyventi laisvoje demokratiškoje visuomenėje būtų maža kaina siekiant patenkinti Kiniją ir išvengti didelio konflikto. Tačiau tai "grindžiama klaidinga logika".

"Buvo manančių, kad galima paaukoti teisėtus Ukrainos siekius įstoti į Europos Sąjungą ir NATO, kad būtų patenkinta Rusija po jos įsiveržimo į šalį 2014 metais. Tai neatnešė taikos, bet paskatino autokratinę Rusiją pradėti didžiausią karą Europoje po Antrojo pasaulinio karo".

"Nuolaidžiavimo politika neveda prie taikos. Ji skatina tironus manyti, kad laisvas pasaulis yra silpnas ir neryžtingas, ir drąsina juos pradėti naujus, dar didesnius karus", - rašo G. Landsbergis ir perspėja, kad gresia "šiurpi perspektyva" tokios pasaulio tvarkos, kai "mažesnės šalys ir milijonai žmonių gali būti paaukoti siekiant patenkinti autoritarines didybės ir dominavimo fantazijas".

G. Landsbergis primena, kad Kinijos prekybos karas su Lietuva dėl Taivano atstovybės atidarymo 2021 m. buvo "testas Europos Sąjungai ir apskritai Vakarams". Toliau jis tęsia: "Mums reikia pasaulio tvarkos, kurioje mažesnės demokratijos, tokios kaip Ukraina, Taivanas ar Lietuva, nebūtų paaukotos. Kad užkirstume tam kelią, turime dabar pasiųsti tvirtą ir aiškų signalą: laisvas pasaulis negali leisti ir neleis, kad Taivanas taptų antra Ukraina".

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją