Apie problemą, kad už 1,90 Eur (1,74 Eur be PVM) neįmanoma įgyvendinti reikalavimų ir mokiniams patiekti subalansuotų pietų, feisbuke užsiminė Ugdymo ir gydymo įstaigų maisto gamintojų asociacijos prezidentė Eurika Turonienė.

Delfi ji pažymėjo, kad į šią sumą neįeina išlaidos elektrai, taip pat – personalo darbo užmokesčiui.

„Problema tokia, kad mokėti 1,74 Eur plius PVM už reikalavimą pateikti šviežią vaisių, ekologiškas daržoves, karštus pietus ir sriubą yra neadekvatu šiandien dieną rinkoje egzistuojančiomis žaliavų kainoms. Norėčiau pabrėžti, kad į kainą, už kurią mes, mokyklų ir darželių maisto gamintojai, pagaminame ir patiekiame vaikui pietus turėtų būti skaičiuojamas ir dirbančio personalo atlyginimas, ir elektros kaina, kurią mes sunaudojame tam gaminiui pagaminti. Ši kaina nėra įskaičiuota“, – komentavo E. Turonienė.

Teigia, kad suma turėtų būti dvigubai didesnė

Atsižvelgiant į šiandienines kainas, už 1,74 Eur, pasak jos, vaikams pietums įmanoma patiekti košę, vaisių ir sriubą.

Kad pietūs būtų pilnavertiški, produktams įsigyti skirta suma, E. Turonienės vertinimu, turėtų būti beveik dvigubai didesnė.

„Šiandien dienai, kartu su gamybos išlaidomis, tai turėtų siekti bent 3,40 Eur“, – sakė ji.

Dėl susidariusios padėties Ugdymo ir gydymo įstaigų maisto gamintojų asociacijos prezidentė kaltino ŠMSM.

„Šiandien dienai ministerija nenusiteikusi sumos keisti <...>. Ministerija pabrėžia, kad remiasi įstatymo nubrėžtomis kainų ribomis.

Mes tikrai žiūrime į tai pasipiktinę, nes švietimo ministrė, kuri ruošiasi rugsėjo 1 dienai, tvirtindama tokį įsakymą, už 1,74 Eur pamaitinti vaikus šiandien, manau, turėjo įvertinti, kad gal kolegos nepaskaičiavo, kurie tvirtino tokį įsakymą, gal kolegos nepasižiūrėjo, kiek tos žaliavos kainuoja. <...> Dabar, maitintojas iš kažkur turėtų paimti lėšų – mes nežinome iš kur – dar primokėti net už žaliavą siekiant nupirkti vaikui [maistą], nekalbant apie tai, kad jis dar ir dirbti turėtų nemokamai, nes personalui už ką sumokėti ir elektrą už ką nupirkti nebėra toje sumoje“, – kalbėjo E. Turonienė.

Tikisi pokyčių

Tai kaip vaikai bus maitinami nuo rugsėjo 1-osios?

„Mes vis dar tikimės sveiko proto, iki rugsėjo 1 dienos dar liko kelios savaitės. <...> Mes, maitintojai, esame pasimetę, atvirai sakome, nežinome, ką daryti ir labai prašome atsakymų iš tų, kurie priėmė tokį sprendimą“, – atsakė E. Turonienė.

Jos vadovaujamą asociaciją vienija bendrovės „Rutrema“, „Mamos virtuvė“, „Skonio intriga“, „Namų dvasia“ ir „Maisto pramonės ekspertai“. Pastarosioms dviem bendrovėms vadovauja pati E. Turonienė.

Pagal švietimo, mokslo ir sporto ministrės pasirašytą įsakymą, vienai dienai vienam mokiniui nemokamam maitinimui skirtiems produktams įsigyti nustatytos tokios sumos: 6–10 metų amžiaus mokiniams skiriama: pusryčiams – 0,95 Eur, pietums – 1,90 Eur; nuo 11 metų amžiaus mokiniams skiriama: pusryčiams – 1,10 Eur, pietums – 2,05 Eur.

Šios sumos pastaraisiais metais keitėsi, bet ne itin smarkiai: pavyzdžiui, 2018-aisiais 6–10 metų amžiaus mokiniams pietums skirta 1,28 Eur, 2019–2021 metais – 1,60 Eur.

Ir nors įsakymas – ministrės, ŠMSM pabrėžia, kad ne ji sprendžia dėl lėšų, skirtų mokinių maitinimui mokyklose. Tai esą įvardyta Seimo priimtame įstatyme.

Ministerija: kainų nenustatinėjame

„Nemokamo maitinimo kainų rėžiai nurodyti Socialinės paramos mokiniams įstatyme. Jame užfiksuota, kiek gali būti skiriama lėšų nemokamam vieno mokiniui maitinimui, konkrečiau – nemokamam maitinimui skirtiems produktams įsigyti. Šiuo metu įstatyme nurodyti tokie galimi dydžiai: nuo 1,6 iki 2,8 procento bazinės socialinės išmokos dydžio suma pusryčiams ar pavakariams; nuo 3,5 iki 5 procentų bazinės socialinės išmokos dydžio suma pietums. Piniginė išraiška būtų tokia: pusryčiai, pavakariai – nuo 0,74 – 1,29 Eur, pietūs – 1,61 – 2,3 Eur.

Vadovaudamiesi šiuo įstatymu ir jame nurodytais galimų skirti lėšų dydžiais, mokyklų steigėjai nustato konkrečias jų įstaigose taikomas sumas vieno mokinio nemokamam maitinimui. Daugumos mokyklų steigėjos yra savivaldybės, o ne Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, ir maitinimo kainų mokyklose ji nenustatinėja“, – atsakyme Delfi komentavo ŠMSM specialistai.

Jie teigė, kad įstatyme nurodytų rėžių ribose ministerija maitinimo kainas gali nustatyti tik savo pavaldžiose mokyklose, kurių esą nėra daug – kelios dešimtys iš tūkstančio.

Pietūs mokyklos valgykloje

„Ministerijos nustatytas lėšų, skiriamų 6-10 metų mokinių maitinimui ministerijai pavaldžiose mokyklose, dydis yra artimas vidurkiui (pusryčiams skiriama 0,95 Eur, pietums – 1,90 Eur), o mokinių nuo 11 metų maitinimui skiriama daugiau nei nustatytas vidurkis (pusryčiams – 1,10 Eur, pietums – 2,05 Eur). Įkainiai nėra dideli, tačiau jie dengia tik produktų kainą“, – pažymima atsakyme.

Kita lėšų dalis – gamybos ir transportavimo kaštai – apmokama iš mokyklai skiriamų ūkio lėšų, pabrėžė ministerija.

„Gamybos išlaidos apmokamos iš mokyklai skiriamų steigėjo, šiuo atveju ministerijos, lėšų mokyklos išlaikymui. Dar kitaip tai vadinama ūkio lėšomis. Ministerija savo pavaldžioms mokykloms išlaikyti skiria biudžeto lėšų. Jeigu mokyklos turi savo valgyklas, turi ir virėjų etatus, kurie gamina maistą ir teikia mokiniams maitinimą. Gamybos kaštai (už elektrą, komunalines, transporto ir kt. paslaugas, susijusias ir su šiuo maitinimu, virėjų darbo užmokestis ir kt.) apmokama iš mokyklai skiriamų ūkio lėšų“, – aiškino ŠMSM.

Sako, kad problema – tik vienoje mokykloje

Kitais atvejais maitinimo kaina esą nustatoma viešojo pirkimo būdu.

„Mokyklose, kuriose maitinimą organizuoja viešojo maitinimo įmonės, maitinimo kaina (įskaitant ir gamybos bei pristatymo išlaidas), nustatoma viešojo pirkimo būdu. Galutinė suma vieno vaiko maitinimui su gamybos ir pristatymo sąnaudomis gali būti didesnė negu minėti nustatytieji įkainiai produktams.

Visi maitinimo kaštai, įskaitant gamybą ir transportavimą, ministerijos pavaldžiose mokyklose padengiami iš ministerijos skiriamų asignavimų mokyklai, jei nėra kitaip numatyta mokyklos ir maitinimo tiekėjo sutartyje. Joje sutartos kainos ir sąlygos fiksuojamos mokyklos ir maitinimo paslaugos teikėjo sutartyje, ir abi šalys jų laikosi“, – aiškino ministerija.

Ir apskritai problema, kurią kelia asociacija, ŠMSM žiniomis, yra tik vienoje mokykloje ir ją, jei bus toks poreikis, planuojama spręsti.

„Kaip mums žinoma, problema kilo dėl vienos ministerijai pavaldžios mokyklos, kur tiekėjas yra laimėjęs viešąją konkursą ir sudaręs sutartį su mokykla, tačiau dabar nori keisti įkainius. Tiesiogiai į mus nesikreipė nei tiekėjas, nei mokykla, apie situaciją sužinojome tik iš viešosios erdvės. Jei dviem pusėms nepavyks sutarti, ieškosime sprendimų kartu“, – nurodė ŠMSM.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos duomenimis, planuojama, kad nuo rugsėjo 1-osios nemokamą maitinimą mokyklose gaus apie 125 tūkst. mokinių. Tam skirta 41 mln. Eur.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)