Tokios aplinkybės paaiškėjo teismui išnagrinėjus jau 18 kartą nuteisto G. Bartkaus baudžiamąją bylą – anksčiau dėl vagysčių, svetimo turto sunaikinimo, viešosios tvarkos pažeidimo ir narkotinių medžiagų vartojimo teistas vyras vėl buvo nuteistas, nes laikinai išleistas iš įkalinimo įstaigos be svarbios priežasties nustatytu laiku į ją nesugrįžo.

„G. Bartkus nusikalto neatliktos bausmės metu, jis laikytinas recidyvistu ir tai rodo, jog G. Bartkus yra linkęs nusikalsti ir nelinkęs taisytis laisvėje, todėl G. Bartkui skiriama laisvės atėmimo bausmė“, – teisėja Asta Jakučiūnienė nusprendė, kad nuteistasis pataisos namuose privalės praleisti 4 mėnesius 10 dienų.

Liepos mėnesį į laisvę išeiti turėjęs G. Bartkus pasišalino iš atvirosios kolonijos – daugybę kartų teistam vyrui buvo leidžiama be sargybos ir palydos išvykti už įkalinimo įstaigos teritorijos ribų, todėl dienos metu jis galėdavo dirbti. Taip ir buvo, bet vieną dieną jis išvyko į darbą, bet po jo į įkalinimo įstaigą nesugrįžo.

Iš karto po to bausmių vykdymo sistemos darbuotojai paskelbė G. Bartkaus paiešką, jo gyvenamojoje patalpoje atliko kratą ir surado užrašus su įvairių žmonių kontaktais, bet paties nuteistojo nesurado. Ir dar nežinia kiek laiko jis būtų buvęs laisvėje, jeigu ne po trijų savaičių prie vieno Kaune esančio prekybos centro „Maxima“ įvykęs incidentas.

Kaip vėliau nurodė policijos pareigūnai, į juos telefonu kreipėsi vienas kaunietis, kuris nurodė, jog prie prekybos centro automobilyje sėdi du neblaivūs asmenys, su jais taip pat yra du mažamečiai vaikai.

Kai į įvykio vietą atvyko patruliai, G. Bartkus stovėjo prie automobilio, jis buvo ne tik girtutėlis, bet ir į kelnes atlikęs gamtinius reikalus.

„Užkalbinus vyrą, nuo jo sklido stiprus alkoholio kvapas, kalba buvo nerišli“, – teigė pareigūnai.

Pasak jų, prekybos centro apsaugos darbuotojas jiems paaiškino, kad šis vyras buvo užėjęs į parduotuvę, čia šūkavo, todėl šis jį atsekė iki automobilio manydamas, jog jis juo važiuos.

Lietuvos probacijos tarnybos nuotr.
„Apžiūrėjus automobilį, šis buvo užrakintas, šiek tiek buvo praviras priekinis langas, galinėse sėdynėse sėdėjo du nepilnamečiai vaikai“, – sakė policijos patruliai.

Anot jų, patikrinus duomenų bazėje neblaivaus vyriškio duomenis, paaiškėjo, kad tai yra G. Bartkus ir jau kurį laiką yra oficialiai paskelbta jo paieška.

„Netrukus prie automobilio priėjo kitas vyras, kuris taip pat buvo neblaivus – jis paaiškino, kad automobilyje esantys vaikai yra jo, asmuo teigė, jog automobilio nevairavo“, – anot pareigūnų, šiam vyrui buvo nustatytas vidutinis (1,54 prom.) neblaivumo laipsnis, o G. Bartkui – sunkus (2, 59 prom.).

„Kadangi blaivių asmenų daugiau nebuvo, buvo informuotos vaikų teisių apsaugos specialistės, o G. Bartkus, pasirodydamas viešoje vietoje neblaivaus, įžeidė žmonių orumą ir visuomeninę dorovę, todėl buvo patalpintas į tarnybinio automobilio laikino sulaikymo patalpą, – teigė pareigūnai. – Bet po kiek laiko jis pradėjo šūkauti bei keletą kartų sudavė į automobilio laikino sulaikymo patalpos pertvarą. Nurodėme jam nusiraminti, bet šis į reikalavimą nereagavo ir ranka išmušė automobilio pertvaros plastikinį langelį. Taip G. Bartkus susižalojo dešinę ranką.“

Patruliai teigė, kad į tokius sulaikytojo veiksmus reagavo žaibiškai – buvo panaudotos spec. priemonės ir jam uždėti antrankiai.

„Uždėjus antrankius jis ėmė mus įžeidinėti įvairiais necenzūriniais žodžiais, o po kiek laiko vėl pradėjo spardyti tarnybinio automobilio pertvarą, o kadangi į reikalavimus nusiraminti nereagavo, jis buvo paguldytas ant žemės, o tada pasodintas į kitą tarnybinį automobilį, – teigė pareigūnai. – Bet ir čia siautėjo – toliau spardė automobilio sulaikymo patalpą, dėl ko buvome priversti panaudoti dujas.“

Patrulių teigimu, G. Bartkus padarė ne vieną administracinį nusižengimą, todėl bvo išvežtas į policijos komisariato areštinę. O tada apie surastą pasišalinusį kalinį pareigūnai pranešė kolegoms iš Kalėjimų departamento – atvykę jie vyrą išsivežė į pataisos namus.

Kodėl siautėjo prekybos centre ir susipyko su apsaugos darbuotoju, G. Bartkus negalėjo paaiškinti – teisinosi, kad dėl girtumo esą neatsimena. Tuo metu kalbėdamas apie pasišalinimą iš įkalinimo įstaigos jis nurodė, kad tądien bendraudamas telefonu susipyko su sugyventine, todėl nusprendė nuvažiuoti į jos namus ir išsiaiškinti santykius.

„Bet nuvažiavęs dar labiau su ja susipykau, todėl išvykau pas draugą – jam padėjau ūkio darbuose, taip pat gėriau alkoholį“, – sakė jis.

Paklaustas, kodėl apie pasišalinimą nepranešė pataisos namų darbuotojams, G. Bartkus teisinosi, kad esą neturėjo galimybių, nes buvo išsikrovusi mobiliojo ryšio telefono baterija.

Vis dėlto, jis tikino, kad gailisi dėl tokio savo elgesio ir supranta, jog pasišalindamas iš pataisos namų tik prisidarė problemų – bausmę privalės atlikti už grotų, o ne atvirojoje kolonijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)