„Santykių būklė tikrai yra krizinė. Net ir ambasadorių mes neturime abiejų šalių reziduojančių. Tai dar įsivaizduoti blogesnės santykių būklės taikių santykių erdvėje būtų gana sudėtinga. Bet šiame kontekste, reikia prisiminti, kad yra išorinė ir vidinė medalio pusė. Tai reiškia, kad kontaktai yra, ekonominiai, nors jie yra gerokai silpnesni, nei buvo prieš metus ar daugiau“, – Žinių radijo laidoje kalbėjo VU TSPMI docentas K. Andrijauskas.

Jis laidoje tikino, jog jam neteko girdėti apie lietuviškus verslus, kurie puoselėja viltį dėl atnaujinamų santykių su Kinija šiame etape.

„Eksportas nevyksta. Gal yra kas nors, kas gyvena iliuzijomis. Bet tai, kas vyksta Taivane – mūsų sąjungininkų JAV su Kinija parodo, kad tikrai čia kažkokio atšilimo pasauline prasme nebus. Ir Lietuva, bei verslas orientuosis labiau į tas šalis, kurios yra Lietuvos sąjungininkes, arba alternatyvias rinkas“, – prognozavo Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas.

VU TSPMI docentas K. Andrijauskas laidoje kalbėjo, jog būtų buvę keista, jei užsienio reikalų ministras G. Landsbergis Kinijos karines pratybas prie Taivano krantų nutylėtų.

„Užsienio reikalų ministro G. Landsbergio žinutė buvo pakankamai nuosaiki mūsų Vyriausybės laikysenos kontekste šiuo klausimu – būtų labai keista, jei ministras nutylėtų ir nieko nepasakytų ta tema, kuri betarpiškai palietė Lietuvą“, – sakė K. Andrijauskas.

Žinių radijo laidos „Aktualusis interviu“ pašnekovas K. Andrijauskas teigė, jog G. Landsbergis jau susikrovė politinį kapitalą Kinijos klausimu.

„Todėl, kad iš Lietuvos, matyt, tikimasi to. Kadangi ji yra ledlaužis šiame kontekste. Ir G. Landsbergis susikrovė asmeninį politinį kapitalą būtent Kinijos tematikos kontekste. Priminsiu, kad vienas įžymių vakarų pasaulio leidinių pavadino jį drakono žudiku, yra tas dalykas, kuris bus siejamas su jo pavarde. Būtų labai keista, jei jis nepasisakytų ta tema“, – kalbėjo jis.

K. Andrijauskas teigė, jog jam būtų sunku įsivaizduoti, ką dar papildomai kinai galėtų sugalvoti sukeltų žalos sprendimų priėmėjams.

„Asmeninės sankcijos Lietuvos piliečių atžvilgiu jau yra faktas keletą metų. (…) Kinai gali paskelbti tam tikras sankcijas, kurios bus asmeninės, bet jos bus labiau vidinei auditorijai“, – sakė K. Andrijauskas.

Žinių radijo laidoje dalyvavęs Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas Andrius Romanovskis priminė, jog eksportas į Kiniją praktiškai nebevyksta.

„Ir jau nebevyksta daugiau nei metus. Šitoje srityje niekas pasikeitė, nei buvo Kinijos sankcijų palengvinimo. Kita vertus, kinietiškų prekių importas niekada nestojo, jis net didėjo. Panašu, kad Kinija naudojasi pragmatiška politika, kad mes viską galime pardavinėti, bet iš lietuvių nepirks.

Sakyčiau, kad Lietuvos verslininkai nei reaguoja, nei jie vertina Kiniją kaip eksporto rinką. Tikriausiai visi supranta, kad tai užsidarė neapibrėžtam laikotarpiui“, – Žinių radijo laidoje sakė A. Romanovskis.