Prie didžiausios Europoje Zaporižios atominės elektrinės vėl aidėjo šūviai. Ukraina praneša, kad šį kartą okupantai pataikė į aikštelę šalia panaudoto branduolinio kuro saugyklos. Esą sugadinti trys radiacijos stebėjimo jutikliai. Todėl nebėra įmanoma laiku aptikti radiacinių pokyčių arba pastebėti radiacijos nutekėjimo iš panaudotų branduolinių kuro konteinerių.

Ukrainos žvalgyba teigia, kad rusai anksčiau į elektrinės teritoriją pervežė karinės technikos, sprogmenų ir ginklų. Taip pat užminavo Zaporožios atominės elektrinės blokus.

Teigiama, kad okupantai naudoja elektrinę kelti vakarų baimei dėl galimos branduolinės katastrofos. Taip mažinant Ukrainos partnerių pasiryžimą teigti karinę paramą.

Tuo pačiu elektrinė esą yra naudojama kaip skydas užkirsti kelią Ukrainos smūgiams Rusijos pajėgoms ir įrangai.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis dar kartą užsipuolė žmogaus teisių organizaciją „Amnesty International“ ir jos kaltinimus Ukrainos kariuomenei. Jis juos sugretino su tyla dėl Rusijos veiksmų.

„Nors Rusijos atominės elektrinės apšaudymas yra vienas pavojingiausių nusikaltimų ukrainiečiams ir visiems europiečiams, kiekvieno žmogaus teisė į gyvybę, kažkodėl (šiuo klausimu, aut. p.) nėra jokio pranešimo ar net žinutės iš „Amnesty International“. Labai iškalbinga tyla, kuri dar kartą parodo manipuliacinį šios organizacijos selektyvumą“, – sakė Ukrainos prezidentas.

Telefonu kalbėdamas su Europos Tarybos pirmininku V. Zelenskis paragino imtis sankcijų prieš Rusijos atominę energetiką ir atominį kurą.

Pastarąją parą okupantai rusai Donecko srityje pražudė penkis ir sužeidė aštuonis civilius. Raketomis apšaudytas Charkivas, Dnipropetrovsko sritis. Sprogimų banga didžiules egles laužė kaip degtukus.

Nuo karos pradžios Ukrainoje liko tik viena sritis, kurios okupantai neapšaudė raketomis.

„Per šią savaitę ginkluotosios pajėgos ir mūsų žvalgyba pasiekė gerų rezultatų, naikindamos Rusijos kariuomenės ir užnugario bazių logistiką. Kiekvieną smūgis į amunicijos sandėlius, vadavietes, priešo karines technikos sankaupas gelbsti mūsų visų gyvybes. Ukrainos kariškių ir civilių gyvybes. Žinoma, dėkoju partneriams – visiems, tiekiantiems Ukrainai reikiamą ginkluotę. Šią savaitę susitarta dėl dar vieno JAV pagalbos paketo Ukrainai“, – kalbėjo Ukrainos prezidentas V. Zelenskis.

Bendrasis koordinavimo centras Stambule leido išplaukti iš Ukrainos uostų dar keturiems laivams su maisto produktais. Du laivai gabena į Turkiją daugiau kaip 100 tūkst. tonų kukurūzų, vienas – į Kiniją 45 tūkst. tonų miltų. Ketvirtas laivas pristatys į Italija 6000 tonų saulėgrąžų aliejaus.

„Noriu su pasitenkinimu pasveikinti iš Ukrainos uostų išplaukančius pirmuosius pakrautus laivus. Šis žingsnis parodo, kad dialogas yra įmanomas, siekiant konkrečių rezultatų, naudingų visiems. Vadinasi šis įvykis yra vilties ženklas ir iš širdies linkiu, kad einant šiuo keliu kovos nutrūktų ir būtų pasiekta ilgalaikė taika“, – sakė Popiežius Pranciškus.

Pirmoji ukrainietiškų grūdų siunta iš Odesos sekmadienį turėjo būti atgabenta į Libaną. Bet jos pristatymas kol kas yra atidėtas, vėlavimo priežastis – kol kas nėra aiški.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: