Pirmadienio rytą Susisiekimo ministerija visgi pranešė apie šį vizitą. Teigiama, kad Susisiekimo viceministrė Agnė Vaiciukevičiūtė su Lietuvos verslo delegacija šią savaitę lankosi Taivane, ten delegacija aptars bendradarbiavimo susisiekimo srityje galimybes.

Taivano užsienio reikalų ministerija tviteryje pasidalino nuotrauka – skelbia, kad šalyje lankosi Lietuvos delegacija. Tarp atvykusių svečių – susisiekimo viceministrė Agnė Vaiciukevičiūtė ir Klaipėdos valstybinio jūsų uosto direkcijos vadovas Algis Latakas.

Pastarasis LNK sakė, kad Taivane jis – verslo tikslais.

„Kažkada seniau tokia kelionė buvo suplanuota. Ji įvyko dabar. Gal ne pačiu geriausiu laiku, bet įvyko dabar. Tokiais komerciniais tikslais, kurie išsilietų į krovinių paiešką, bendradarbiavimo paieška su Taivano uostais“, – pasakojo A. Latakas.

Susisiekimo ministerija vizitą nutylėjo, nes darbotvarkėje apsilankymo Taivane nėra. Su ministerija LNK nepavyko susisiekti ir telefonu.

O štai kiek daugiau informacijos apie vizitą – iš taivaniečių. Skelbiama, kad viceministrė A. Vaiciukevičiūtė vadovaus 11 asmenų delegacijai. Taivane ji bus 5 dienas, susitiks su Taivano transporto atstovais, elektrinių autobusų gamintojais. Taip pat – stiprins strateginį bendradarbiavimą ir verslo ryšius.

Anot A. Latako, Taivane yra dar trys lietuviškos kompanijos.

„Susisiekimo ministerija įsijungusi į krovinių ir linijų bendrų paiešką. Tai mes visi bendrai bandysime tuos klausimus spręsti. Jų programos tikrai negalėčiau komentuoti, ne viską žinau“, – LNK žinioms sakė Klaipėdos valstybinio jūsų uosto direkcijos vadovas A. Latakas.

Susisiekimo viceministrė Taivane lankosi kaip tik tuo metu, kai Kinija užbaigia didžiausias karines pratybas istorijoje aplink Taivaną. Imituotos lėktuvų, laivų ir dronų atakos prieš salą.

Seimo opozicija sako, kad toks vizitas nei protingas, nei reikalingas – vietoje taikos atnešti Kinijos įsiūtį.

„Kai kas mėgaujasi antraštėmis – kad štai, Lietuva yra labai drąsi. Bet bergždžiai tampyti drakoną už ūsų irgi nėra jokios prasmės“, – LNK sakė Seimo Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcijos seniūnas Gintautas Paluckas.

Lietuva jau neliko be Kinijos reakcijos, kai vienintelė ES parėmė JAV pareigūnės Nancy Pelosi vizitą Taivane.

Tada Kinijos atstovybė Lietuvoje pasisakė taip: „Lietuva pažeidžia vienos Kinijos principą ir pagrindines tarptautinius santykius reglamentuojančias normas, o pritarimas „Taivano nepriklausomybės“ separatistiniams veiksmams tik dar labiau padidins įtampą Taivano sąsiauryje ir pakenk taikai bei stabilumui regione“.

Taivane tai bus jau trečiasis vizitas Rytų Europos šalių viceministrų vizitas. Visi jie – Lietuvos politikų. Birželį Taipėjuje lankėsi ekonomikos ir inovacijų viceministrė Jovita Neliupšienė, kiek vėliau – ir žemės ūkio viceministras Egidijus Giedraitis.

„Mūsų nacionalinis interesas, mūsų nacionalinio saugumo strateginis tikslas yra išlaikyti Europos, JAV, pasaulio dėmesį karui Ukrainoje. Jeigu mes toliau važinėsime ir lakstysime ten, kur yra kitos problemos, tikrai tas dėmesys išskys. Ir turėsime kitų iššūkių“, – LNK sakė G. Paluckas.

Bet vizitų į Taivaną gali būti tik daugiau. Po JAV Atstovų rūmų pirmininkės N. Pelosi vizito saloje rugpjūčio 1 dieną, Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė–Nielsen teigia, kad atsakomojo vizito neplanuojanti. Penktadienį Seimo vadovės nuomonė pasikeitė – su ES parlamentų vadovais ji tarsis dėl bendro vizito į Taivaną.

Opozicinės Seimo Darbo partijos frakcijos atstovas Viktoras Fiodorovas mano, kad tai ne tik galutinai suskaldė Lietuvą su Kinija politiškai, bet ir ekonomiškai nedavė naudos.

„Valdantieji kalba apie vertybinę politiką, vėliau teisinasi prieš opoziciją, Lietuvos gyventojus, kad Lietuvai tai duos kažkiek milijonų naudos vienokių ar kitokių investicijų pavidalu, paskolų. Bet tai liko tik pažadai. Ir vertybinė politika, matyt, yra tik tas demokratijos eksportas, kur mūsų balsas mažai, ką lemia. Tai naudos Lietuva šiai dienai tikrai negauna“, – LNK sakė darbietis V. Fiodorovas.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: