Keliai Pietų Ukrainoje yra ištuštėję – čia intensyvėja mūšiai, Ukrainai bandant atsiimti Chersono sritį. Vietovė smarkiai apšaudoma, smūgiai tik stiprėja, niekur nebėra saugu, atakos nesiliauja ištisas paras.

Vietovėje likę žmonės sako, kad neturi nei jėgų, nei pinigų bėgti. Viena moteris žurnalistams parodė, kur slepiasi nuo apšaudymų – rūsyje ji praleidžia naktis ir dienas, kai apšaudymai nesibaigia.

„Bijau. Slepiuosi ir laukiu, kol viskas baigsis“, – pasakojo moteris.

Ukrainiečiai tikisi iš okupantų atsiimti pietines teritorijas. Kariai kartoja, kad jiems reikia daugiau ginklų iš vakarų.

„Kad laimėtume karą mums reikia daugiau sunkiųjų ginklų, taip pat – amunicijos“, – sakė Ukrainos gynėjas Serhij.

Kariai sunerimę, kad vakarų tiekiamos ginkluotės tempai gali sumenkti. O Ukrainos pralaimėjimas, anot jų, turėtų skaudžių pasekmių demokratijoms visame pasaulyje.

„Jeigu mes jų nesustabdysime ir neduok Dieve jie mus okupuos, išžudys mūsų armiją, jie nesustos. Jie eis tolyn“, – kalbėjo kitas Ukrainos karys.

Ukrainiečiai tiki, kad gali laimėti. Esą Rusija ėmėsi desperacijos – civilių apšaudymų daugėja.

Mykolajivas atakuojamas nuolat, vienoje autobusų stotelėje okupantų raketa pražudė 7 žmones.

Kliuvo ir šalia esančiam viešbučiui.

„Jie nori, kad ukrainiečiai išsigąstų. Nes jie nori iš mūsų atimti laisvę“, – kalbėjo ukrainietis.

Okupantai Ukrainos rytuose apšaudė Donecko srities Torecko miestą, per šią ataką 8 žmonės žuvo, dar 4 buvo sužeisti tarp jų ir trys vaikai. Bombarduotas Charkivas, Mykolajivas, Nikopolyje apgadinta apie 50 namų.

Neseniai artimas Vladimiro Putino draugas, buvęs Vokietijos kancleris Gerhardas Schröderis lankėsi Kremliuje. Kur, kaip skelbiama, bandė susitarti dėl taikos Ukrainoje.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis šį vizitą griežtai sukritikavo.

„Na apskritai, tiesiog šlykštu, kai buvę galingų valstybių, deklaruojančių europietiškas vertybes lyderiai dirba Rusijai, kuri kovoja prieš šias vertybes“, – taip vizitą įvertino Ukrainos prezidentas V. Zelenskis.

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas pareiškė, kad jeigu Rusija laimėtų karą Ukrainoje, jo gali užpulti ir dar daugiau šalių.

„Jeigu Rusijos prezidentas V. Putinas turi minčių padaryti NATO valstybei kažką panašaus, ką jis padarė Gruzijai, Moldovai ar Ukrainai, tada į tai įsitrauks visas NATO. Tikslas – atgrasyti jį nuo tokių veiksmų. Taip, Ukraina yra buvusi sovietinė respublika ir jis pamišėliškai mano, kad gali nuspręsti, ką Ukraina turi daryti. Latvija, Estija ir Lietuva taip pat yra buvusios sovietinės respublikos, tačiau V. Putinas neturi teisės spręsti, kaip šios šalys turi elgtis“, – tikino NATO generalinis sekretorius.

JAV žvalgyba nustatė, kad Rusija bando suklastoti įrodymus, kad atrodytų, jog už Olenivkos kalėjimo apšaudymą, per kurį žuvo 53 Azovo pulko kovotojai ir dar dešimtys buvo sužeista, yra atsakingos Ukrainos pajėgos.

Ukrainos saugumo tarnyba sulaikė įtariamąjį, stebėjusį Rusijos pajėgų smūgius Dniepropetrovsko srityje. Tyrėjai teigia, kad Rusijos FSB agentas rinko duomenis apie aerodromus ir geležinkelius. Be to vyras sekė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų dalinių judėjimą. Darbus jis atliko kruopščiai – kiekvieną objektą jis smulkiai aprašė, fiksavo koordinates, filmavo ir fotografavo. Surinktą informaciją jis uždarais ryšio kanalais perdavė Rusijos specialiosioms tarnyboms.

Ir taip jis padėjo rusams vykdyti masinį apšaudymą.

Paaiškėjo, kad sulaikytasis buvo saugos įmonės darbuotojas. Prieš karą jis aktyviai skleidė prokremliškas idėjas, o prasidėjus karui jį užverbavo Rusijos specialiosios tarnybos.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: