Laukia su nerimu

Panevėžietis daugiavaikis tėtis Jonas šio rugsėjo laukia su baime.

Vyras papasakoti savo šeimos liūdną istoriją sutiko tik su sąlyga, jog nebus paviešinta jo pavardė.

„Nenoriu, kad mano dukras vadintų vargšėmis“, – atsidūsta Jonas, vienas auginantis dvylikametes dvynukes ir keturiolikmetę būsimą gimnazistę.

Mergaitės turi ir mamą, tačiau šiai neužtenka atsakomybės jomis rūpintis. Jonui su mergaitėmis tenka verstis iš kuklių pajamų – pusės minimalaus atlyginimo, valstybės skiriamos paramos ir valstybės mokamų alimentų už savo pareigą vaikams pamiršusią mamą.

Jonas skaičiuoja, kad jų keturių asmenų bendros pajamos per mėnesį siekia vidutiniškai 700 eurų. Panevėžietis pasakoja anksčiau dirbęs baldus gaminančioje įmonėje, tad verstis būdavo lengviau. Tačiau po stuburo traumos fizinis darbas tapo nebe jo jėgoms ir pajamos gerokai sumažėjo.

„Aš pats labai neturiu sveikatos. Buvau stuburą susilaužęs, daug fiziškai dirbti negaliu, bet reikia kažkaip dukras užauginti. Kartais seneliai padeda, kiek gali“, – pasakoja Jonas.

Sunkią traumą panevėžietis patyrė maždaug prieš trejus metus, kai tvarkydamas namo stogą su visomis kopėčiomis nučiuožė žemyn. Pasekmes jaučia iki šiol, tačiau neįgalumas jam nebuvo skirtas. „Pasakė, kad dar per gerai ant kojų stoviu“, – medikų žodžius pamena Jonas.

Nors gyvena individualiame name ir šildosi malkomis, panevėžietis šildymo sezono laukia su dideliu nerimu. Jis sako bijantis ir skaičiuoti, kiek atšalus orams ir trumpėjant dienoms teks kloti už elektrą, šildymą.

Pinigai

Dabar Jonui labiau galvą skauda, kaip savo tris mergaites paruošti mokyklai.

„Dar net nežiūrėjau, kiek šįmet kainuos mokyklinės prekės. Bijau ir pažiūrėti į tą pusę. Laukiu, kol prasidės didesnės akcijos, tada pradėsiu pirkti“, – kalba vienišas tėtis.

Anot jo, dukros, nors ir turėdamos paprastesnes mokyklines priemones, rugsėjį visada pradeda aprūpintos mokyklai.

Jonas sako mokyklines prekes superkantis ne iš karto – parduotuvėse dairosi akcijų ir ieško, kur pigiau. „Kaip čia viską besuskaičiuosi, kai visko reikia nuo menkiausių dalykų“, – atsidūsta Jonas.

Valstybės pinigai – tik pratyboms

Artėjant rugsėjui, trijų dukrų tėtis Panevėžio savivaldybei teikia prašymą dėl paramos mokinio reikmenims įsigyti. Tokia valstybės pagalba vienam vaikui siekia 92 eurus.

„Tuos paramos pinigus praktiškai išleidžiame vien tik pratyboms. Daugiau viską, ko reikia mokyklai, renku iš savo kišenės“, – pasakoja Jonas.

Jis sako ir dukras mokantis taupyti. Tėtis džiaugiasi, kad jo vyresnėlė irgi taupi, tad kažkiek jos mokyklinių prekių lieka jaunesnėms sesutėms. Bet šiemet vyriausioji jau keliaus į gimnaziją. Ko ten reikės, Jonas dar nežino – paaiškės per mėnesio viduryje vyksiantį tėvų susirinkimą.

Didžiausias pirkinys veikiausiai bus mokyklinė uniforma, o nauja – brangi. Paprastai uniformas vyras sako perkantis mokyklos rengiamuose turgeliuose, kur pigiau parduodama dėvėta apranga.

„Visoms nupirkti naujas uniformas būtų neįmanoma“, – pripažįsta tėtis. Kitas jo laukiantis brangus pirkinys – naujos kuprinės.

Sunku visus metus

Pasak daugiavaikio tėčio, įtemptas metas yra ne vien prieš rugsėjį, bet visus mokslo metus: nepigios pratybos, vėliau prasidės tėvų susirinkimai, bus renkami pinigai į klasės fondus, vaikai norės ir į ekskursijas.

„Baisu, kai reikia dukras išleisti į mokslus. Viskas kainuoja, visur reikia pinigų. O kaip gali vaikui atsakyti? Kiti važiuoja į ekskursiją, o mano dukra nevažiuos? Stengiuosi dėl jų“, – susigraudina tėtis. Vis dėlto Jonas sako nesiskundžiantis – nors ir paprastai, bet dukros aprengtos ir turi viską, ko reikia mokyklai.

Taip pat ir kompiuterius. O didžiausia Jono laimė, kad kol kas pavyksta neįklimpti į skolas, neimti paskolų. „Kitą kartą kokį darbelį papildomą randu, kad būtų už ką valgyti nupirkti“, – sako Jonas.

Daugėja paramos prašytojų

Šeimos, auginančios mokyklinio amžiaus vaikus, jau nuo liepos 1-osios gali Panevėžio savivaldybės Socialinių reikalų skyriui teikti prašymus vaiko nemokamam maitinimui ir paramai mokinio reikmenims įsigyti – 92 eurams.

Tokia parama priklauso šeimoms, jeigu vidutinės pajamos vienam jos nariui per mėnesį mažesnės nei 220,50 euro.

Išimties atvejais nemokamas maitinimas ir parama mokinio reikmenims įsigyti gali būti skiriama ir esant didesnėms pajamoms, kai jos vienam šeimos nariui per mėnesį neviršija 367,50 euro.

Tokiems atvejams priskiriami liga, nelaimingas atsitikimas, netekus maitintojo, kai motina ar tėvas vieni augina vaiką, kai bendrai gyvenantys asmenys augina tris ir daugiau vaikų ar bent vienas iš bendrai gyvenančių asmenų turi negalią.

Pinigai

Nemokamus pietus be atskiro prašymo, tai yra nepriklausomai nuo šeimos pajamų, gaus visi priešmokyklinukai, pirmokai ir antrokai.

Savivaldybės Socialinių išmokų poskyrio vedėja Zita Ragėnienė sako, kad prašymai mokinio reikmenims įsigyti renkami iki spalio vidurio, o nemokamam maitinimui gauti – ištisus metus.

Kol kas, anot jos, sunku apibendrinti, ar šiemet bus daugiau pagalbos prašančiųjų. Visgi specialistai jau stebi jų daugėjimą, nors prašymai renkami dar tik mėnesį.

Per liepą prašymus nemokamam maitinimui ir paramai mokinio reikmenims įsigyti jau pateikė 517 panevėžiečių. Pernai per tą patį laiką jų gauta 463.

Į kuprinę – ir 200 eurų

Vieno iš didžiųjų šalies prekybos tinklų atlikta apklausa rodo, kad šiemet pusė mokyklinio amžiaus vaikus auginančių tėvų mokyklinėms prekėms ketina skirti daugiau pinigų nei pernai. Kaip skelbia prekybos tinklas, 41 proc. apklaustų tėvų vieno vaiko mokykliniam krepšeliui šiemet planuoja išleisti 51–100 eurų, trečdalis – 101–200 eurų, 17 proc. – 11–50 eurų, o 15 proc. nusiteikę išleisti ir daugiau nei 200 eurų.

Nors rinkdamiesi mokyklinių prekių krepšelį dauguma tėvų tariasi su vaiku, tačiau svarbiausias kriterijus perkant vis dėlto yra kaina. Daugiau nei pusė apklaustų tėvų naujiems mokslo metams ketina pirkti ir naujos avalynės bei drabužių.