Beveik 4 mln. rusų išvyko vien šiais metais

Korumpuotas Kremliaus režimas jau kuris laikas atėmė geresnio gyvenimo viltį iš gebėjimo mąstyti dar nepraradusių rusų. Radę galimybę jie emigravo, kas dėl savo vaikų ateities, kas dėl galimybės kurti verslą nemokant duoklės korumpuotiems valdininkams, kas dėl platesnių profesinių perspektyvų.

Remiantis oficialiais FSB pasienio tarnybos duomenimis, 2022 m. pirmąjį ketvirtį iš Rusijos išvyko 3 mln. 880 tūkst. žmonių. Per dešimtmetį aukštos kvalifikacijos specialistų emigracija padidėjo kartais.

Projekto „FreeDom“ tyrimo medžiagoje teigiama, kad viena iš masinio rusų persikėlimo priežasčių – Rusijos įsiveržimas į Ukrainą. Sąmoningi žmonės tiesiog negali gyventi šalyje, kuri žudo taikius ukrainiečius.

„Maskvos šizofrenikui pradėjus karą Ukrainoje apie išvykimą ėmė galvoti nemažai rusų. Tai patys aktyviausi, jauni ir išsilavinę žmonės, kurie Rusijos ekonomikai galėtų suteikti didelę naudą, prisidėti prie mokslo ir kultūros plėtros.

Ekonomistas Konstantinas Soninas paskaičiavo, kad vien per pirmąsias 10 „specialiosios karinės operacijos“ dienų iš Rusijos išvyko apie 200 tūkst. žmonių, minimi ir kur kas didesni skaičiai“, – teigiama reportaže.

Kas liks gyventi V. Putino Rusijoje ?

Nors iš Rusijos masiškai bėga išsilavinę žmonės ir jaunimas, pastebima tendencija, kad V. Putino režimas bent jau kol kas pernelyg nesistengia šio proceso stabdyti. Atvirkščiai, represijas vykdantys jėgos struktūrų kartais žmogui tiesiog neduoda kito pasirinkimo, kaip tik emigracija arba teisiamųjų suolas ir išgalvoti kaltinimai.

Rusija

„FreeDom“ tyrėjai daro išvadą, kad tokia taktika išstumiant iš šalies savo nuomonę bei įsitikinimus turinčiu piliečius turi loginį pagrindą: Kremliaus režimas nenori, kad jam kas nors trukdytų kurti autoritarinę valstybę.

„Tačiau kas liks žlungančioje Rusijoje? Savo metafiurerį šlovinantys veikėjai, tiek, kas aklai vykdo įsakymus ir naikina Ukrainos žmonės? Ką tokie žmonės dali duoti pasauliui? Be skausmo ir kančių – daugiau nieko“, – konstatuojama reportaže.

M. Galkiną su šeima emigruoti privertė represijų baimė

Pastebima, kad nemažos įtakos rusų sprendimui paliktą V. Putino valdomą šalį turi ir Rusijoje garsių žmonių pavyzdžiai.

Vienas tokių – reperis Face, pareiškęs, jog negali gyventi šalyje, kuri kariauja su Ukraina.

Į Izraelį kartu su Rusijos bei visos postsovietinės erdvės estrados primadona Ala Pugačiova ir vaikais persikėlęs jos sutuoktinis Maksimas Galkinas minėjo šį sprendimą priėmęs dėl Kremliaus režimo veiksmų.

S. Šoigu, V. Putinas ir N. Jevmenovas

„Vasario 24 d. buvau Maskvoje, paskelbiau antikarinį įrašą socialiniuose tinkluose, po to valdžia uždraudė rodyti mano veidą reklamos pertraukose, visos mano reklamos sutartys žlugo. Vietos valdžia ėmė drausti visus mano koncertus", - sakė Galkinas.

Garsus komikas M. Galkinas tikina su šeima persikėlęs į Izraelį, nes praradę galimybę užsidirbti pinigų savo tėvynėje. Nuo tada šoumenas pradėjo informacinį karą ir papasakojo tiesą apie karą Ukrainoje. Rusija neliko skolinga, M. Galkinui grasinama baudžiamąja byla, tiek jis, tiek ir A. Pugačiova tapo Kremliaus propagandistų patyčių objektais.

Pagrindinės emigracijos kryptys: Kazachstanas, Armėnija, Sakartvelas

Grįžti namo į Rusija vengia ir kiti žinomi žmonės. Pavyzdžiui, aktorė Chulpan Chamatova bijo būti patraukta baudžiamojon atsakomybėn pagal naują Baudžiamojo kodekso straipsnį dėl „Rusijos kariuomenės diskreditavimo", todėl kol kas gyvena Rygoje.

Kaip rašoma „FreeDom“ publikacijoje, daugelis IT sektoriaus darbuotojų nusprendžia persikelti iš Rusijos. Menininkai, aktoriai, rašytojai ir dailininkai taip pat bėga iš tėvynės.

"Žmogus nenori dirbti ten, kur ant teatro yra užrašyta Z raidė. Nenoriu dėstyti universitete, kur ant kiekvieno kampo išpiešta Z raidė", - sako žurnalistė Ksenija Larina.

Daugiausia rusų apsigyvena Kazachstane, Armėnijoje, Sakartvele. Kai kurie iš jų vyksta į Turkiją, Argentiną, Jungtinius Arabų emyratus, Tailandą ir Meksiką.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (53)