„Man atrodo, kad sunku čia ką ir padaryti. Esame laisvos šalies piliečiai, jų apsisprendimą būtų sunku varžyti. Manau, kad belieka tik tai, ką daro Aliaksandras Lukašenka, varydamas beatodairišką propagandą, tai ir mūsų piliečiams reikia plačiau aiškinti, kokios grėsmės, rizikos (kyla, aut. p.).

Ir ką apskritai reiškia toks šmirinėjimas į teroristinės valstybės – Rusijos sąjungininkę Baltarusiją“, – teigė politikas.

R. Lopata laidoje dalijosi įžvalgomis, jog tokie sprendimai dažniausiai padaromi vedant ekonominės logikos.

„Labiau ekonominė logika, nei politikos ir geopolitikos išmanymas. Viena vertus, galima žmones suprasti. Bet kita vertus, reikėtų kažkaip plačiau aiškinti, kas yra Lietuvos Respublikos pilietis. Ir kokioje situacijoje Lietuva, kitos mūsų regiono šalys yra atsidūrusios taip pat“, – LNK sakė Seimo narys.

Paklaustas, kam Baltarusijos žvalgyba gali panaudoti į šalį plūstančius lietuvius, Seimo narys R. Lopata teigė, jog pasakyti yra sunku.

„Mes žinome skaičius apsilankymo, bet nežinome detalesnio paveikslo – kokių kategorijų mūsų šalies piliečiai kerta sieną. Jeigu čia yra tik pasienio kirtimas, pasienio gyventojai kerta sieną, tai aš abejoju, kad specialiosios priešiškų valstybių tarnybos turėtų labai daug naudos. Gal tik sportiniam malonumui.

Manau, kad A. Lukašenka siekia didesnio efekto – pažadėjęs akimirksniu suteikti pilietybę Baltarusijoje tiems, kurie nori. Manau, kad praeis tam tikras laiko tarpas ir net jei faktiškai nebus jokių prašymų gauti pilietybę, A. Lukašenka tai išnaudos propagandai ir ideologiniams tikslams.

Skelbs, kad toks ir toks skaičius lietuvių gavo tą pilietybę, net jei tai bus netiesa“, – vieną iš galimų scenarijų LNK eteryje pristatė parlamentaras.

Pasieniečių duomenimis, vidutiniškai per parą per pasienio kontrolės punktus į Baltarusiją išvyksta pusantro tūkstančio Lietuvos piliečių.

Visą LNK pokalbį su R. Lopata žiūrėkite čia: