Dėl to Lietuvos pareigūnai ėmėsi stiprinti šiame pasienyje esančias pajėgas.

„Nuo liepos antros pusės matome, kad tie neteisėtų migrantų srautai kreipiami būtent į Lietuvą“, – trečiadienį naujienų portalui „15min“ sakė pareigūnas.

Anot jo, tokie veiksmai iš dalies susiję su „politiniais sprendimais, kurie priimami Lietuvoje arba Europos Sąjungoje“.

„Šiuo metu, matyt, Lietuva vėl buvo pasirinkta kaip tos hibridinės atakos objektas“, – kalbėjo R. Liubajevas.

Pasieniečių vado teigimu, šios atakos mastai mažesni nei praėjusiais metais, bet palyginti su ankstesniu šių metų laikotarpiu, neteisėtos migracijos srautai yra reikšmingai padidėję.

„Kelia nerimą, kad situacija prie Lenkijos ir Baltarusijos sienos yra daug stabilesnė. Ten daug mažiau fiksuojama valstybės sienos pažeidimų ir neįleistų asmenų“, – tvirtino R. Liubajevas.

VSAT duomenimis, šių metų liepą pasienyje su Baltarusija apgręžta 1018 neteisėtų migrantų, tuo metu birželį tokių buvo 430, gegužę – 370. Kai kurie migrantai ne vieną kartą mėgina neteisėtai kirsti sieną.

„Dėl to šiuo metu stipriname savo sienos apsaugą, skyrėme papildomas pajėgas prie sienos su Baltarusija, diskutuojame su partneriais – Lietuvos kariuomene, policija – dėl papildomų pajėgų dislokavimo prie sienos su Baltarusija“, – trečiadienį sakė pasieniečių vadas.

Jo teigimu, Lietuvos pareigūnai mato, kad užsieniečiams neretai talkina Baltarusijos pareigūnai.

„Būdami prie valstybės sienos mes matome tik (Baltarusijos) pasieniečių veiksmus, o tie veiksmai rodo, kad pasieniečiai organizuoja neteisėtų migrantų permetimą per valstybės sieną, suteikia jiems pagalbą, gadina mūsų fizinį barjerą, išleidžia migrantus į Lietuvos teritoriją. Tokių faktų tikrai turime daug“, – teigė R. Liubajevas.

Prieš metus kilusį migrantų iš Baltarusijos antplūdį Lietuva vadina Minsko režimo hibridine ataka.

Praėjusiais metais iš Baltarusijos į Lietuvą neteisėtai atvyko beveik 4,2 tūkst. migrantų. Jų srautas sustabdytas pernai rugpjūtį ėmus taikyti apgręžimo politiką.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)