M. Chodorkovskio verslo partneris, vietoje įkalinimo pasirinkęs emigraciją

Izraelyje gyvenantis, šios šalies pilietybę gavęs buvęs Rusijos milijardierius Leonidas Nevzlinas labiausiai žinomas dėl Rusijoje veikusios naftos gavybos bendrovės „Jukos“ bylos ir V. Putimo režimo kritikos.

Kartu su buvusiu verslo magnatu, vėliau kaliniu bei Kremliaus kritiku tapusiu Michailu Chodorkovskiu šią bendrovę valdęs L. Nevzlinas sugebėjo susikrauti įspūdingą kapitalą.

Viskas baigėsi tuo, jog V. Putino nurodymu „Jukos“ vadovai buvo sulaikyti. Milijardinį kapitalą turėjęs M. Chodorkovskis daugiau nei dešimtmetį praleido Rusijos kalėjimuose, o jo draugui ir verslo partneriui L. Nevzlinui pasisekė labiau.

2003 metais, kai prasidėjo vadinama „Jukos“ byla, jis išvyko į Izraelį, gavo šios šalies pilietybę, ten iki šiol gyvena. Rusijoje jam už akių teismo nuosprendžiu skirta įkalinimo iki gyvos galvos bausmė, papildomai atseikėta dar 6 metai nelaisvės, tačiau Izraelis atsisako išduoti savo pilietį.

Leonidas Nevzlinas

Kadaise itin didelę įtaką Rusijos elitui turėjęs ir dabar savų šaltinių tebeturintis milijardierius žurnalisto Dmitrijaus Gordono tinklalaidėje papasakojo, kaip priimami sprendimai Kremliuje, kokią įtaką Vladimirui Putinui daro jo aplinkos žmonės.

Sprendimų priėmimo teisę galiausiai uzurpavo V. Putinas

2002 – 2003 Rusijos Federacijos tarybos nariu buvęs vienas turtingiausių šalies žmonių pasakojo, kad nuo 1996 iki 2000 metų visi esminiai sprendimai buvo priimami nedidelės grupės žmonių, kuri dar vadinta „Šeima“.

Romanas Abramovičius [Rusijos oligarchas – red.], Tatjana Djačenko [Boriso Jelcino dukra – red.], Valentinas Jumaševas [tuometis Rusijos prezidento administracijos vadovas – red.], Aleksandras Vološinas [prezidento administracijos atstovas – red.], taip pat prie jų periodiškai prisišliedavęs Anatolijus Čiubaisas [neseniai šalį palikęs įtakingas Rusijos politikos veikėjas – red.]“, – Rusiją valdžiusios Kremliaus grupuotės narius vardino L. Nevzlinas.

Vladimiras Putinas

Pasak buvusio Rusijos milijardieriaus, B. Jelcinui pasitraukus iš prezidento posto, įpėdiniu paskyrus Vladimirą Putiną, vadinama „Šeima“ išlaikė savo įtaką. Jos atstovai nuo 2000 iki 2004 metų priimdavo apie 90 proc. sprendimų, ir tik 10 procentų tekdavo pačiam V. Putinui ir jo artimiausiai aplinkai, kurią sudarė buvę kolegos iš St. Peterburgo.

„Nuo 2004 metų visi sprendimai jau priimami vadinamosios „St. Peterburgo grupės“ ir asmeniškai V. Putino. Ir visai nesvarbu, kas buvo prezidentas, lėlė Medvedevas ar V. Putinas. Nuo 2012 metų, kai V. Putinas iš tiesų laimėjo rinkimus, didžiąją dalį sprendimų priima jis pats, taip pat tariasi su itin siauru žmonių ratu“, – kalbėjo L. Nevzlinas.

Įvardino pilkąjį Kremliaus kardinolą, itin artimą V. Putino draugą

Izraelyje gyvenantis verslininkas atskleidė, kad itin didelę įtaką V. Putinui turi jo draugas, banko „Rossija“ akcininkas, buvęs jo direktorių tarybos pirmininkas Jurijus Kovalčiukas.

„Jis lygesnis už lygius, tarsi turi aukštesnį laipsnį tarp kitų V. Putino draugų. Jis tiesiog lygus su V. Putinu, tai akivaizdžiai matosi iš jo elgesio bei to, kas jam leidžiama, kas neleidžiama Rusijoje. Kitaip tariant, jam leidžiama viskas.

Svarbią įtaką V. Putinui daro vadinamas jo adjutantas Igoris Sečinas, kad ir ką apie jį kalbėtų. Nepaisant menkų protinių galių, jis ypač artimas savo vadui“, – pasakojo buvęs rusų milijardierius bei patikslino, kad už SSRS žlugimą atleisti negalintį I. Sečiną geriausiai apibūdintų žodis „idiotas“.

Z raidė iš georgijaus juostelės, kuri tapo Rusijos armijos simboliu užpuolant Ukrainą. Nuotrauka daryta prieš Amerikos ambasadą Maskvoje. 2022 m. birželio 15 d.

Pastaruoju metu L. Nevzlinui į akis krenta ženkliai padidėjusi specialiųjų tarnybų atstovų įtaka. Pirmiausia jis įvardina FSB atstovus Aleksandrą Bortnikovą ir Nikolajų Patruševą bei gynybos ministerijos generalitetą, kurio reikšmė išaugo prasidėjus karui.

Tarp Rusijos prezidento administracijos atstovų L. Nevzlinas išskiria du žmones, kuri ypač artimi V. Putinui. Tai Sergejus Kirijenka, kuriam paversta administruoti okupuotas Ukrainos teritorijas ir Dmitrijus Kozakas, turintis nemažą įtaką prezidentui.

Karą prieš Ukrainą V. Putinas pradėjo planuoti dar 2019 metais

Pagrindiniu Kremliaus propagandistu verslininkas ir buvęs įtakingas Rusijos veikėjas vadina toli gražu ne Mariją Zacharovą, bet prezidento administracijos vadovo pirmąjį pavaduotoją Aleksejų Gromovą, kuris daugybę metų kuria propagandos strategijas.

„Kai M. Zacharova išeina su pareiškimu į viešumą, ji tai daro ne Užsienio reikalų ministro Sergejaus Lavrovo paliepimu, bet prezidento administracijos vadovo pavaduotojo A. Gromovo nurodymu“, – sakė savų šaltinių Rusijos elito tarpe turintis verslininkas.

Paklaustas, kaip vertina Rusijos propagandos simboliu tapusią M. Zacharovą, jis minėjo nenorintis negražiai kalbėti apie moterį, kuri yra ne itin graži ir dar girtauja.

„Kalbama, kad jaunystėje, kai ji buvo gražesnė ir mažiau gėrė, apie 9 metus kartu su S. Lavrovu dirbo Niujorke, Jungtinių tautų organizacijoje. Aš manau, kad jis ją ir tempia paskui save“, – svarstė L. Nevzlinas.

Rusija užpuolė Ukrainą.

Kalbėdamas apie karą Ukrainoje, L. Nevzlinas svarstė, jog planas užpulti šalį V. Putino galvoje kilo 2019 metų pabaigoje, vadinamo Normandijos ketverto susitikimo metu.

„Kai E. Makronas, A. Merkel, V. Putinas, V. Zelenskis susitiko, buvo tikimasi pasirašyti susitarimą dėl to, kas jau buvo apsvarstyta Minske. Staiga V. Zelenskis atsisakė pasirašyti, panašu, kad V. Putinui buvo pažadėta, kad V. Zelenskis susitarimą tikrai pasirašys.

Kai šis planas žlugo, panašu, jog V. Putinas nusprendė, kad tai paskutinis jo susitikimas su V. Zelenskiu ir toliau laukia tik kerštas. Ir tai kerštas ne tik asmeniškai V. Zelenskiui, bet ir visai Ukrainai, tiesiog V. Putinas negali kitaip.

Štai tada jis ėmė kurti karo planus. Nors jo aplinka susijusi su finansiniais srautais ir užsienio valstybėmis, jie tikrai nenorėjo karo, nes tai lemtų sankcijas ir Rusijos izoliaciją, to pasakyti V. Putinui negalėjo. Kremliuje galioja taisyklė: V. Putinui reikia kalbėti tai, kas jam patinka“, – svarstė L. Nevzlinas.

Atskleidė, koks yra tikrasis oligarcho R. Abramovičiaus vaidmuo

Apžvelgdamas Kremliaus valdančiojo elito personalijas, L. Nevzlinas prisiminė ir susitikimą su V. Putinu, kuris vyko kito oligarcho Romano Abramovičiaus iniciatyva. Šis paskambino L. Nevzlinui ir pasakė, kad tuometis FSB direktorius V. Putinas jį nori matyti savo kabinete Lubiankoje.

„Tai buvo pokalbis apie nieką, tiesiog apsikeitėme mandagumo frazėmis. Esu bendravęs su visais KGB ir FSB vadovais, jie buvo pakankamai įdomūs žmonės, pašnekovai. Tačiau V. Putinas buvo kitoks, susidariau nuomonę, kad jis labai uždaras žmogus“, – pasakojo į Izraelį iš Rusijos emigravęs verslininkas.

Kalbėdamas apie R. Abramovičiaus vaidmenį ir įtaką Kremliaus valdantiesiems, L. Nevzlinas patikslina: šis oligarchas netarnavo V. Putinui, bet atvirkščiai – pradžioje V. Putinas jam pakluso.

„Galutinius sprendimus priimdavo „Šeimos“ pinigus saugojęs R. Abramovičius. Todėl, kai „Šeima“ paskyrė B. Jelcino įpėdinį, šis turėjo pereiti visus išbandymus. O žmogus, kuris nepatiko R. Abramovičiui, tikrai negalėjo tapti šiuo įpėdiniu“, – kalbėjo buvęs „Jukos“ akcininkas.

Romanas Abramovičius

Jis akcentavo svarbią detalę: derybų tarp Rusijos ir Ukrainos užkulisiuose aktyviai veikiantis, net į Kijevą atvykstantis oligarchas R. Abramovičius liko geru V. Putino draugu.

„Jis panašus į V. Putiną, su juo gali ilgai kalbėtis bet kuriomis temomis. Jie pasitiki vienas kitu, jis vienas stambiausių, o gal ir stambiausias jo pinigų saugotojas. Tačiau R. Abramovičius puikiai suvokia, kad jis negali įtakoti V. Putino priimant politinius sprendimus.

R. Abramovičius – gudrus žmogus, todėl turi du pagrindinius tikslus: išsaugoti V. Putiną ir išvengti sankcijų. Šių dviejų tikslų jis dabar ir siekia“, – kalbėjo L. Nevzlinas.

Buvęs Rusijos milijardierius ir M. Chodorkovskio verslo partneris įsitikinęs, jog karą Ukrainoje pradėjęs V. Putinas padarė didžiulę klaidą.

Jeigu ne šis tarptautinę reakciją sukėlęs ir Rusiją izoliavęs karas, pasak L. Nevzlino, V. Putinas turėjo realią galimybę prezidento poste išlikti iki gyvenimo pabaigos.

Leonidas Nevzlinas

Ruošdamasis karui pasirūpino ir užsienio politikų parama

„Skirtingai nei NATO šalys, V. Putinas šiam karui ruošėsi. Galbūt ne tiek karine prasme, kiek lobistine veikla, korupcija ir propaganda. Dėl to daugybė žmonių Amerikoje ir Europoje šiuo metu dirba Rusijos labui veikdami prieš Ukrainą.

Tokioje situacijoje reikėjo tikėtis greitesnės Vakarų šalių lyderio reakcijos ir jų konsolidacijos. Tačiau pagal tai, kaip buvo reaguojama į prašymą uždaryti oro erdvę virš Ukrainos, aš supratau, kad jie nesuvokia, kas prasidėjo.

Aš netikiu, kad jie (rusai – red.) sustos. Amerikos vaidmuo čia labai svarbus, bet Didžioji Britanija, mano vertinimu, čia pasirodė tik 5 balais iš 10. Europoje išskirčiau Lenkiją, kuri puikiai suvokia, kas laukia pralaimėjus Ukrainai. Todėl ji ginkluojasi, ruošiasi karui su Rusija, jeigu to reikės“, – kalbėjo buvęs „Jukos“ akcininkas.

Vladimiras Putinas

Verslininkas minėjo, kad karą pradėjusios Rusijos autokrato būklė šiuo metu yra itin prasta, tai išduoda jo elgesys.

„V. Putino psichologinė ir psichinė būklė šiuo metu yra labai bloga. Nereikia būti dideliam specialistui, norint pastebėti, kaip greitai keičiasi net ir žmogaus išorė. Kaip jis išgyvena, psichuoja, koks yra prislėgtas ir neužtikrintas savimi.

Kadangi irsta jo smegenys, irsta ir pats kūnas. Ir šis procesas tik greitės priklausomai nuo to, kaip jo kariuomenei nesiseks kariauti Ukrainoje.

Aš jam linkiu ramiai palikti šį pasaulį ir palikti Ukrainą ramybėje. Tačiau šie dalykai yra neprognozuojami, o gal Amerika ir Didžioji Britanija priims sprendimą jį likviduoti, tačiau tai teorinis klausimas, peržengiantis mano kompetencijos ribas“, – kalbėjo L. Nevzlinas.

Alkani Rusijos provincijos liumpenai V. Putinui neatleistų pralaimėjimo

Buvęs vienas turtingiausių Rusijos žmonių taip pat pastebi, kad rusų nederėtų vadinti apkvailintais, propagandos aukomis tapusiais žmonėmis. Pasak Izraelyje gyvenančio verslininko, jie tiesiog yra tokie, kokie yra.

„Kaip jie elgiasi pas save namuose, taip elgėsi ir Bučoje. Ir nereikia įsivaizduoti, kad namuose jie geresni. Jeigu namuose vaiką muša, bet neužmuša, žmoną spardo, bet irgi ne iki mirties, tai Bučoje pasijunta nutrūkę nuo grandinės, žino, kad niekas negresia ir pasirodo tokiais, kokie yra iš tikrųjų.

Rusijos provincija

Tai labai didelė visuomenės dalis, provincialioji Rusija, kuri įpratusi gyventi mėšle. Tai visuomenės dalis, neturinti nei išsilavinimo, nei kultūros, nei medicinos, nei pomėgių.

Kai svarstoma apie V. Putiną ir jo ateitį, visi kalba apie Maskvą. Ji dar ilgai išsilaikys, nes sistema sukurta taip, kad 90 proc. lėšų atitektų Maskvai. Jeigu reikės ir 99 proc., atsiras ir paralelinis importas ir visa kita“, – svarstė L. Nevzlinas.

Buvęs Rusijos milijardierius akcentavo, kad dabar viskas priklausys nuo to, kaip Rusijai seksis toliau kariauti Ukrainoje ir kaip veiks, kokias pasekmes sukels Vakarų šalių įvestos sankcijos.

„Nes išprotėjusi ir alkana tauta pralaimėjimo savo lyderiui tikrai neatleis. Tačiau jeigu jam ims sektis, tada viskas užsitęs labai ilgam“, – reziumavo L. Nevzlinas.

Rusijos provincija

Ukrainos pergalę nulemtų tik dar rimtesnės ginkluotės tiekimas

Jis svarstė, kad dabartinėje situacijoje Ukrainoje vykstantis karas gali pasibaigti tik visiška pergale arba visišku šalies pralaimėjimu.

„Pralaimėjimu aš netikiu, to negali būti, šios šalies neįmanoma užimti. Kai 84 procentai šalies gyventojų nesutinka su tuo, kad karo veiksmai būtų nutraukiami atiduodant užimtas teritorijas, tai liudija apie žmonių ryžtą. Jie tiki, kad Krymas bus užimtas ir visa teritorija atkovota“, – kalbėjo L. Nevzlinas.

Jis prognozavo, kad jau netrukus Chersono srityje prasidės kontrpuolimas ir Krymas nuo šios teritorijos bus atkirstas. O po to viską lems ginkluotė, kurią turės tiekti kitos išeities neturėsiančios Jungtinės Amerikos Valstijos.

„Ir kai raketos pasieks Krymo tiltą, sunaikins tris pagrindinius Rusijos kreiserius, įvyks persilaužimas“, – prognozavo Rusijoje kalėti iki gyvos galvos nuteistas buvęs milijardierius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)