Anot socialinės apsaugos ir darbo ministrės Monikos Navickienės, klausimas atidedamas dėl kelių nesuderintų pastabų iš kitų ministerijų. Klausimas bus sprendžiamas artimiausiuose Vyriausybės posėdžiuose.

Ministerija teigė, kad naujais mokslo metais COVID-19 gali tapti įprasta užkrečiamąja liga. Todėl, anot jos, iškilus poreikiui prižiūrėti vaikus, būtina patikslinti ligos išmokų mokėjimą nesant ekstremaliosios situacijos ar karantino.

Ministerija siūlo Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo pataisas, kuriomis ligos išmoką švietimo įstaigoje nustačius infekcijų plitimą ribojantį režimą, mokėti ne tik tėvams ar globėjams, bet ir vaiko seneliams ar neįgalų vaiką laikinai prižiūrinčiam asmeniui.

Taip pat siūloma nustatyti, kad ši išmoka mokama ne tik prižiūrint vaiką iki aštuonerių metų, bet ir pagal bendrojo ugdymo ar specialiesiems poreikiams pritaikytą programą besimokantį neįgalų asmenį.

Be to, tais atvejais, kai laikinasis nedarbingumas dėl vaiko ar neįgalaus asmens priežiūros tęsiasi po atleidimo iš darbo, ligos išmoka būtų mokama iki 14 dienų.

Siūloma patikslinti, kad motinystės, tėvystės ir vaiko priežiūros išmokos per mėnesį negali būti mažesnės už šešis bazinės socialinės išmokos dydžius, galiojusius praeitą mėnesį. Šiuo metu ji siekia 46 eurų.

Dabar numatyta, kad nesant ekstremaliosios situacijos ar karantino ir švietimo įstaigoje nustačius infekcijų plitimą ribojantį režimą, ligos išmoka gali būti mokama ikimokyklinukų ar pradinukų tėvams ar globėjams ar prižiūrintiems asmenimis. Paskelbus ekstremaliąją situaciją ar karantiną išmoka gali būti mokama ir seneliams.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją