Pasak ekspertų, rusų puolamojo potencialo sunaikinimas prie Charkivo ir Iziumo verčia agresorių neramiai žvalgytis, ar tik ukrainiečiai neatakuos jų aprūpinimo kelių, vedančių į Iziumą.

Motyvuodami tuo okupantai antradienį iš artilerijos apšaudė Ivanivką (į pietryčius nuo Čuhuivo).

Tikėtina, kad agresorius baiminasi, kad ukrainiečiai atsiims Čkalovskę ir gal net Ševčenkovę.

Anot karybos žinovų, tai rusams būtų skausminga dėl dviejų priežasčių: ukrainiečiai užimtų vandens kliūtimis pridengtą ir aukštumose esantį, gynybai patogų ruožą, taip pat stumteltų kontaktinę liniją 15-20 km į rytus, tai reiškia, kad iki Iziumo grupuotei labai svarbaus Kupiansko liktų apie 25-30 km.

„Tai ribinis, tačiau įveikiamas atstumas ukrainiečių turimoms sovietinėms lauko artilerijos sistemoms, o modernioms vakarietiškoms – normalus darbinis atstumas. Ar šios agresoriaus baimės virs veiksmais ant žemės? Pamatysime“, – rašo jie.

Krasnopilėje, Dolynoje, Bohorodyčnėje toliau sąlyginė ramybė. Daug darbo abiejų pusių artilerijai ir žvalgybai, dirba okupantų aviacija.

Sivsersko sektoriuje jaučiamas nedidelis suaktyvėjimas. Agresorius manevriniais vienetais atakavo Ivano-Darivką bei Verchnokamjanskę, tačiau puolamieji veiksmai atmušti.

Soledaro ruože ukrainiečiai toliau gina Pokrovskę, o agresorius nepaliaujamai ieško naujų puolimui tinkamų kelių. Susidaro įspūdis, kad pagrindines pastangas nuo Pokrovskės puolančios rusų pajėgos perkelia šiauriau, Jakovlivkos link.

Tokiu atveju galima daryti prielaidą, kad agresorius sieks perkirsti geležinkelį Bachmutas – Siverskas, pasiekti Bachmutovkos upę ties Krasnopolivka siekiant suardyti ukrainiečių Bachmuto ir Siversko grupuočių operacinę sąveiką gynyboje ir mažinti Siversko gynėjų grupuotės galimybes gauti aprūpinimą.

Svitlodarsko ruože agresoriaus aktyvumas atsinaujino. Rusai atakuoja visuose svarbiausiuose taškuose: per Veršyną ir Zaicevę bando „užsiųti“ Kodemos – Semyhirjos – Travnevės „kišenę“.

„Situacija neaiški, galbūt prie Kodemos agresorius pasiekė nedidelę sėkmę bei nuo Klynovės atakuoja Bachmutolink (kol kas nesėkmingai)“, – svarsto jie.

Karas Ukrainoje

Centre agresorius, pasak ekspertų, toliau kruvinu snukiu daužo į gerai įvirtintą ruožą nuo Avdijivkos iki Marijinkos. Piskuose tęsiasi gatvių mūšiai, agresorius dar šiek tiek pasistūmėjo į priekį – tai kol kas viskas, ką jam pavyko pasiekti.

Ekspertų teigimu, atrodo, mūšiai rytiniame Zaporižios flange aprimo.

Agresorius antradienį pabandė atakuoti Velyka Novosylkos ruože, tačiau nesėkmingai. Kol kas jokių naujų žinių apie anksčiau minėtą reorganizaciją nėra.

Pietų kryptyje esančioje Nova Kachovkoje vėl sprogimai – tikėtina, ukrainiečiai čia naikina savo eilės persikelti per Dniprą laukiančias agresoriaus pajėgas ir/ar aprūpinimo vienetus.

„Matome pirmus agresoriaus pajėgų papildymo dešiniajame Dnipro krante rezultatus. Antradienį didžiausias rusų artilerijos intensyvumas buvo Krivyj Riho pusėje. Orkai nieko nelaukė ir metė manevrinius vienetus į ataką prie Trudoliubivkos. Tai yra apie 10 km į pietryčius nuo Vysokopiljos, tad, tikėtina, agresorius bando palengvinti čia esančių savo pajėgų dalią. Ataka atmušta“, – teigia karybos žinovai.

Pasak jų, bent pradinės Rusijos ginkluotųjų pajėgų intencijos čia aiškios – numušti ukrainiečių norą ir galimybes šiame ruože vystyti puolamųjų operacijų sėkmę Nova Kachovkos link.

Savo ruožtu ukrainiečiai šiek tiek išplėtė placdarmą netoli Davidiv Brido.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją