„Jau kai laivas pasieks Stambulą, bus žiūrima toliau – dar 16 laivų yra pakrauti, dar daugiau laivų gali būti pasirengę išplaukti – kalbama apie 26–28 laivus. Apie pusę milijono tonos grūdų yra uostuose. Yra, ką vežti, plukdyti. Klausimas dėl visos logistikos saugumo dalykų. Vienas dalykas yra plaukti vienam laivui, visai kitas dalykas – kai bus formuojamas karavanas“, – teigė Odesoje esantis politologas A. Medalinskas.

Vis garsiau kalbama, kad susitarimai gali būti nutraukti. Su tuo sutiko ir LNK pašnekovas A. Medalinskas.

„Čia yra labai įdomus dalykas. Mes kalbame apie Ukrainą, Turkiją, Rusiją ir procesą, kuris vykstą pagal Jungtinių Tautų sutarimą, bet faktas yra tai, kad šitas susitarimo gali būti laikomasi tiek įvertinant Rusijos galimą politiką Ukrainoje, karinę politiką ir įvairias provokacijas. Ir Rusijos politiką Turkijos atžvilgiu. Žvelgiant į šį procesą – grūdų vežimą, visą laiką žiūriu į procesus, kurie vyksta Šiaurės Sirijoje. Kur Turkijos ir Rusijos interesai susikerta, Šiaurės Afrikoje taip pat, dar kituose regionuose.

Nes panašu, kad viena iš priežasčių, kodėl Rusija galėtų bent iš dalies laikytis susitarimo ne dėl Jungtinių Tautų priedangos, ne dėl to, kad Rusija nori laikytis to susitarimo. Tam yra dvi priežastys: Rusija nenori rimtai susikirsti su Turkija, o antras – Rusija nori atrodyti ir toliau Afrikos, Azijos valstybėms kaip ta, kurios negalima kaltinti“, – tikino LNK pašnekovas.

MRU politologas A. Medalinskas teigė, jog platesnis šios situacijos kontekstas yra galbūt net svarbesnis nei Ukrainos.

Jis taip pat teigė, jog tikėjimo, kad artimiausiomis savaitės Ukrainos kariai kare perims iniciatyvą šalyje yra daug.

„Kita vertus, kai žiūri nepriklausomu žvilgsniu, nors ir įvertini Ukrainos kariuomenės, teisėsaugos struktūrų, vietinės valdžios duodamą informaciją, vis tiek yra niuansų, kur Ukrainai gali būti sunku organizuoti tą puolimą.

Bet jeigu mes kalbame ne apie Chersono srities kaimų išlaisvinimą, ką Ukraina jau dabar daro, bet tai nėra tas kritinis lūžis. Esmė yra Chersono miestas, kaip pirmas taškas“, – svarstė LNK kalbintas politologas A. Medalinskas.

Visą LNK pokalbį su A. Medalinsku žiūrėkite čia: