Antradienį Kaune gyvenamųjų namų kiemuose vaizdai labiau priminė specialiųjų tarnybų pratybas nei realybę. Sujudimą gyventojai fiksavo telefonais per daugiabučių langus.

„Aro“ pareigūnai kaip reikiant ginkluoti ir šarvuoti. Pranešama, kad sujudimo priežastis – rimta. Prieš pietus, apie 11 valandą ugniagesiams buvo pranešta apie privačiame kieme sukurtą laužą, kurio dūmai virsta į atvirus gyventojų butų langus.

Laužavietė buvo užgesinta labai greitai, tačiau begesindami ugniagesiai pajuto, kad į juos kažkas šaudo. Nusakyti, kas ir iš kokio ginklo tai daro – sunku. Tačiau ugniagesiai suprato, kad tai ne kulkos, o šratai. Jie ir iškvietė policiją.

Pastarieji reagavo žaibiškai – rado ir šaulį, ir jo butą. Tačiau šaulys atverti buto durų nesutiko.

Kadangi 42 metų vyras buvo ginkluotas, iškviestini „Aras“ pareigūnai, jie įtikino duris atidaryti. Jis iš karto buvo sulaikytas, nepranešama, kad būtų tekę panaudoti ginklą.

Policijos suvestinėje šis įvykis apibūdintas taip: Rugpjūčio 2 d. 11 val. 21 min. gautas pranešimas, kad Kaune, Pietų g., daugiabučio namo kieme, vyriškis kūrena laužą. Įvykio vietoje su atvykusiais PGT pareigūnais įvyko konfliktas, kurio metu minėtas vyriškis nuėjo į butą ir iš nenustatyto ginklo šovė į ugniagesių pusę. Žmonės nesužaloti. Įtariamąjį neblaivų (0,94 prom. vyrą (g. 1982 m.) sulaikė į įvykio vietą iškviesti policijos antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ pareigūnai, jis uždarytas į areštinę.

Įtariamojo bute rasti ir paimti du galimai savadarbiai ginklai. Pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal LR BK 284 str. ir 253 str. 1 d.

Vietiniai gyventojai netruko suprasti, kas tas sulaikytasis.

„Vargšas ir vargšai tėvai. Bet suprantate, jis yra menininkas“, – sakė viena sulaikytojo kaimynė.

Kaimynė dar prideda, kad yra mačiusi menininko darbų. Pasak jos, vyras pasižymi dideliu kruopštumu, o darbai ne vieną stebina savo tikroviškumu.

Tačiau stebina ir jo elgesys, sako, kad ugnį ir ginklą vyras panaudoja jau ne pirmą kartą.

„Čia yra toks benamis, tai jis tą benamį padegė ir atėjęs su šautuvu sakė, kad ji nušaus“, – pasakojo veido rodyti nenorėjusi namo gyventoja.

Sprendžiant iš to, kas liko iš menininko improvizuotos galerijos, jis čia rengė performansą. Ant sukrautų plytų degino knygas, greta pastatytas stalas, dengtas baltos spalvos užuolaida ir raudonu audeklu.

„Vakare kalė tą stalą, darė aukurą. O naktį, apie 23 valandą jis čia laikė mišias, meldėsi“, – pasakojo moteris.

Kaimynai pasakojo, kad menininko prisibijo.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: