Seimo narys prašo institucijų ištirti, kas atsakingas dėl galimos užtvankos nepriežiūros ir įvykusios avarinės situacijos Nevėžio upėje bei kokia padaryta žala gyventojų turtui bei aplinkai.

L. Jonauskas taip pat prašo Aplinkos ministeriją prevenciniais tikslais inicijuoti Lietuvoje esančių didžiausių užtvankų patikrinimą, kad tokia situacija, kuri įvyko „Ekrano“ mariose, nepasikartotų kitose vietose.

„Tai nėra pirma užtvankos avarija. Akivaizdu, kad priežiūros užtvankoms reikia didesnės. Jei yra galvojančių, kad klimato kaita jų asmeniškai nepalies, tai „Ekrano“ marių atvejis parodo, kad klimato kaita veikia ne tik Arkties ledynus, bet ir mus visus. Šylant klimatui ir stiprėjant liūtims, tokių avarijų gali būti ir daugiau, todėl turime būti pasirengę. Užtvankų patikra turi būti prioritetinė“, – sako L. Jonauskas.

Seimo narys L. Jonauskas mano, kad užtvankos, nebeatliekančios savo funkcijų, turi būti demontuotos.

„Lietuvoje yra daugybė savo funkcijų neatliekančių užtvankų. Galimai aplaidžiai prižiūrimų ir susidėvėjusių užtvankų būklė kelia grėsmę ne tik gamtai, bet ir žmonių turtui ir net gyvybei. Valdantieji į savo programą buvo įsirašę siekį tokias užtvankas demontuoti. Dabar tam yra puiki proga“, – teigia L. Jonauskas.


Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją