Rekordiškai augančios kainos verčia nerimauti ir prieš artėjantį šildymo sezoną. Kuris bus kitoks nei įprasta dėl Rusijos sukelto karo Ukrainoje ir jo padarinių.

A. Kubilius Delfi laidoje teigė, jog kai kuriuos dalykus galima prognozuoti, o kitų – ne.

„Yra dalykų, kuriuos galima prognozuoti ir yra dalykų, kuriuos prognozuoti yra sunku. Tai dabar prognozuoti energetikos kainas, mano manymu, pagal tas tendencijas, kurios yra dabar susiklosčiusios, ką daro „Gazprom“ ir kiek Europa priklauso nuo jo, tai yra įmanoma. Tai daro atitinkami ekspertai, Tarptautinė energetikos agentūra. Yra skaičiavimai, kiek tai gali bendrai paveikti Europos ekonomiką“, – tikino A. Kubilius.

Politikas laidoje „Iš esmės“, jog apskaičiuotas poveikis nebus toks dramatiškas kaip 2009 metų ekonomikės krizės metu.

„Jeigu, pavyzdžiui, nutrauktume iš karto visą Rusijos dujų importą į ES, tai yra suskaičiuota, jog Europos ekonomikai maksimaliai atsilieptų –3 procentais. Tai ne –15, ne –18 procentų, kuriuos mes patyrėme 2009 metais“, – sakė laidos pašnekovas.

Jis Delfi eteryje darė išvadą, jog ruduo nebus lengvas, bet „jis nebus labai dramatiškas“. Politikas A. Kubilius vardijo ir galimas priemones, kurių gali tekti imtis.

„Tai remiantis tokiomis prognozėmis galima daryti išvadą, kad pagal tai, ką mes iki šiol patyrėme, na gal situacija ir nebus lengva, bet jis nebus labai dramatiška. Tą sau galime labai paprastai pasakyti. Taip, gal vienu, ar dviem laipsniais teks prisukti temperatūrą kambariuose, kažkur dujų gal pritrūks, gal reikės tam tikrą laiką deginti mazutus. Bet žiūrint į sprendimų paletę, tai nėra kažkokie ypatingai dramatiški ar tragiški sprendimai“, – tikino jis.

Visgi, ne viską įmanomą prognozuoti, pabrėžė europarlamentaras A. Kubilius.

„Prisimenant tą pačią 2008–2009 metų krizę, ta JAV banko griūtis buvo visiškai neprognozuojama, bent politiniuose sluoksniuose apie tai niekas tuo metu nekalbėjo. Net ir po tos griūties dar gerą mėnesį buvo sunku suvokti, kokios gali būti to pasekmės. Tokių įvykių nesiimu prognozuoti. Kol kas nematau, kad kažkas tokio staiga netikėto – vadinamasis „juodosios gulbės“ įvykis įvyktų globaliuose finansuose, ar bendrai ekonomikoje“, – sakė jis.

A. Kubiliaus nuomone, taip ir reikėtų planuoti ateinančius mėnesius: „nebus lengva, karas yra karas, pasekmės jo yra visiems juntamos, jas reikia sugebėti amortizuoti“.

„Bet tai nereiškia, kad mes turėtume jau dabar save gąsdinti ir kalbėti apie negailestingus diržų veržimus. Tokių perspektyvų aš kol kas nematau“, – laidoje „Iš esmės“ sakė europarlamentaras A. Kubilius.

Visą Delfi laidą „Iš esmės“ žiūrėkite 17 valandą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)