„Kai neteisėti migrantai buvo ir yra naudojami kaip įrankis prieš mūsų valstybę ir ne tik prieš mūsų valstybę, bet ir prieš visą Europos Sąjungą (ES), per metus buvo atremta apie 11 tūkst. bandymų neteisėtai kirsti Lietuvos Respublikos sieną. Matyt, jų gal galėjo būti daugiau, jeigu ne šis sprendimas. Klausimas dabar, turbūt, retorinis, koks tas skaičius galėjo būti“, – žurnalistams antradienį surengtoje spaudos konferencijoje teigė A. Bilotaitė.

Ministrė akcentuoja, kad Lietuva neplanuoja ir toliau keisti neteisėtų migrantų apgręžimo politikos.

„Bet mes apsigynėme ir šitas sprendimas mums padėjo, jis, matyt, buvo kertinis. Ir tikrai neplanuojame kažkokių pakeitimų daryti, nes mes privalome ir toliau gintis, nes iki šiol mes stebime tuos pačius bandymus jėgos būdu naudojant Baltarusijos pareigūnus, jų pagalba stumti į Lietuvos Respubliką neteisėtus migrantus“, – sakė ji.

A . Bilotaitė akcentuoja, kad šiuo metu į Lietuvą patekti paprastai bando žmonės, turintys leidimus gyventi Rusijos Federacijoje.

„Jie organizuotai tam tikromis transporto priemonėmis vežami į Minską ir tada su Baltarusijos pasienio pareigūnų pagalba yra bandoma įstumti į Lietuvos Respubliką“, – informavo ji.

Visgi ministrė akcentuoja suprantanti, kad tai ne tik nacionalinio saugumo klausimas, tai yra ir europinis klausimas.

„Nuo pat pradžių buvo aišku, kad ES teisė ir migracijos politika neatitinka nūdienos situacijos ir valstybėms, prieš kurias tokie režimai, kaip Baltarusijos režimas, organizuoja hibridines atakas naudojant neteisėtus migrantus, turi būti suteikti instrumentai ir ginklai gintis, turi būti numatytos tam tikros išimtys“, – akcentavo ji.

„Tuos pakeitimus mes inicijavome ir suprasdami, kad Europos Sąjungos pokyčiai nevyksta labai greitai ir ta visa mašina, mechanizmas juda labai iš lėto, bet į tuos siūlymus, kuriuos Lietuva (pateikė – ELTA) yra dalinai atsižvelgta“, – pažymėjo ji.

Pokyčiai planuojami ir nacionaliniu lygmeniu

Ministrė akcentuoja, kad labai sunku prognozuoti, kada galėtų pasikeisti Europos Sąjungos teisė, todėl, pasak jos, tam tikrus pokyčius reikia inicijuoti ir nacionaliniu lygmeniu.

„Labai sunku pasakyti, (kada galėtų pasikeisti ES teisė), kadangi ES visi procesai juda labai iš lėto, negali būti, kad procesai įvyktų čia ir dabar, todėl mes turime inicijuoti pas save pokyčius, nes mes šiandien turime gintis, negalime palaukti metų ir dviejų, mums sprendimų reikia šiandien, reikėjo vakar“, – pabrėžė A. Bilotaitė.

„Šiuo metu Vidaus reikalų ministerija rengia Valstybės sienos apsaugos įstatymo pataisas, kuriose mes matome poreikį įtvirtinti, kad ekstremalios situacijos, nepaprastosios padėties ir karo padėties metu į Lietuvos Respublikos teritoriją nebus įleidžiami užsieniečiai, ketinantys arba kirtę valstybės sieną tam neleistinose vietose. Tą reikia aiškiai įtvirtinti įstatyme“, – spaudos konferencijoje akcentavo ji.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)