"Jūsų Panevėžys" rašo, kad Panevėžyje susidarė avarinė situacija.

Pakilęs „Ekrano“ mariose vanduo, antradienį apie 8.30 val. išplėšė vieną užtvankos šliuzą ir Nevėžio upėje kyla vanduo.

Užtvanką prižiūri bendrovė „Panevėžio gatvės“. Bendrovės darbininkai šiuo metu bando sutvarkyti sulūžusį užtvankos šliuzą.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba priešpiet paskelbė, kad vandens lygis Nevėžio upėje yra 215 cm (virš VMS nulio altitudės) ir kyla toliau.

Iki pietų meteorologai prognozavo, kad vandens lygis gali pakilti iki pavojingo (400 cm) lygio, tačiau vėliau prognozę pakeitė. Anot jų, vandens lygis gali pakilti iki stichinio lygio (450 cm).

"Tikėtina, kad Nevėžis apsems paupį žemiausioje vietoje ir gali pradėti siekti arčiausiai upės esančius pastatus“, – antradienį rašo jie.

A. Rudys Delfi pasakojo, kad Nevėžio užtvanka yra valdoma dviem skydais, tačiau vandens srovė vieną jų išlaužė.

"Dėl to nulaužimo dabar labai didelis vandens nuotėkis iš "Ekrano" užtvankos. Dalis upės yra gana smarkiai patvinusi, šiuo metu vyksta darbai. Prie nulaužto skydo bandoma pastatyti užtvarą, kuris sustabdytų vandens nutekėjimą", - pasakojo jis.


Anot gelbėtojų vado, yra sudarytos kelios žvalgybinės grupės, kurios nuo užtvankos iki pat Naujamiesčio stebi situaciją.

"Teritorijoje kontroliuojamas upės pakilimas. Visiems gyventojams, kurie gyvena prie upės, išsiųstas pranešimas, kad stebėtų situaciją", - pabrėžė jis.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento Panevėžio priešgaisrinė gelbėjimo valdybos Valstybinės priešgaisrinės priežiūros skyriaus vyriausioji specialistė Vilma Vaiginytė naujienų portalui JP teigė, kad ugniagesiai taip pat dirba įvykio vietoje.

„Stebime situaciją ir, jeigu vanduo Nevėžio upėje katastrofiškai pakils, padės panevėžiečiams. Kol kas vanduo upėje pakilo, bet gyvenamųjų namų neužliejo“, – trumpai pakomentavo situaciją V. Vaiginytė.

Avarine situacija Nevėžio upėje susidomėjo automobilių savininkai, todėl J. Biliūno gatvėje, prie užtvankos, susidarė kamščiai.

Panevėžio savivaldybės vicemeras Valdemaras Jakštas BNS teigė, jog šiuo metu bandoma sustabdyti tekantį užtvankos vandenį nuleidžiant avarinius užtvarus.

„Susidariusi pavojinga situacija, pusė užtvankos neuždaryta ir pro ją eina vanduo, patvindė parką, dabar vyksta darbai, mėginame įleisti avarinius užtvarus, kurie uždarytų kanalo dalį, kur užtvaras išlaužtas. Vandens kol kas palyginus ne daug, per pavasarinius potvynius būdavo daugiau, bet tai neguodžia. Vanduo nevaldomas“, – BNS sakė vicemeras.

Anot jo, pagal projektą anksčiau tokioms situacijoms suvaldyti buvo numatyti „skydai, jei kas nutiktų, kad galima būtų apriboti vandens išbėgimą“.

„Situacija turėtų būti suvaldyta, bet dar vyksta darbai, tad kol neperšokai griovio, nesakyk op. Pagrindinis tikslas sustabdyti tą dalį užtvankos. Panašaus įvykio nėra buvę, teka didžiulė vandens jėga, sunku net nupasakot, kokia tai jėga, sulankstytos stambios užtvankos metalo konstrukcijos, kurios lanko skydus“, – sakė vicemeras.

Dėl šio incidento į gyventojų mobiliuosius telefonus buvo išsiųsti ir perspėjimo pranešimai.

„Dėl Panevėžio m. Ekrano gamyklos tvenkinyje įvykusio užtvankos šliuzo gedimo galimas staigus Nevėžio upės vandens lygio kilimas. Pasirūpinkite savo gyvybės ir turto saugumu, perspėkite kitus“, – rašoma Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo tarnybos pranešime.

Aptarti susidariusią situaciją antradienį ketina Ekstremalių situacijų komisija.


Vandens tėkmė sumažinta

Popiet pranešta, kad plūstančio vandens tėkmė apie vidurdienį sumažinta.

„Vandens tekėjimo debitas sumažintas, teka, bet mažiau, dabar bandome sustabdyti, – sakė Panevėžio savivaldybės vicemeras Valdemaras Jakštas. – Yra trys užtvarai įleidžiami, vienas jau įleistas, antras leidžiamas, turi būti įleistas ir trečias. Tai dalį vandens tekėjimo sustabdė“.

Anot jo, pačioje užtvankoje vandens lygis pažemėjo, tačiau ar tai galėjo turėti įtaką vandens gyvūnijai ir kokią, bus sprendžiama Ekstremalių situacijų komisijos posėdyje. Jis antradienį pavėlintas, kadangi posėdžio dalyviai tebėra įvykio vietoje.

„Pramoninės veiklos šalia kaip ir nebėra. Užtvanka buvo statoma tarybiniais laikais – dėl kineskopų gamyklos „Ekranas“ reikėjo didelio kiekio vandens stiklo lydymo krosnių aušinimui. Dabar gamyklos nebėra, vandens poreikio tokio nėra, bus vertinama, ar galėjo būti poveikis gyvūnijai, žuvims, bet gamybai, pramonei preliminariai neturės poveikio“, – teigė V. Jakštas.

Vicemero teigimu, užtvankos apylinkės yra tapusios rekreacinės paskirties zona, čia įrengti paplūdimiai, pramogų aikštelės, palei marias driekiasi kelių kilometrų takas.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba paskelbė, kad vandens lygio kilimas sulėtėjo, nes situacija buvo stabilizuota, taigi, pastatų apsėmimo pavojus sumažėjo, tačiau gyventojai turi toliau išlikti budrūs ir stebėti situaciją.

"Poplūdžio banga slenkasi žemyn upe. Nevėžyje ties Babtais pasiektas rekordinis rugpjūčio mėnesio vandens lygis dėl praėjusių lietingų orų, tačiau dėl avarijos vanduo toliau kyla. Kol kas sunku pasakyti koks poveikis bus žemiau esančiose vietovėse prie Nevėžio. Tikėtina, kad vandens lygis dar kurį laiką kils, yra rizika kad gali būti apsemti paupiai ir arčiausiai upės esantys pastatai", - teigia tarnyba.