Apie jo mirtį pirmadienį pranešė „Alfos“ veteranų organizacija.

Lietuvos teismai Rusijos pilietį M. Golovatovą yra pripažinę kaltu dėl nusikaltimų žmoniškumui ir karo nusikaltimų bei skyrę 12 metų laisvės atėmimo.

Bylos duomenimis, jis drauge su kitais asmenimis suplanavo 1991 metais Vilniuje įvykdyti karinę operaciją ir atliko parengiamuosius nusikaltimų Lietuvos valstybei veiksmus.

1991 metų sausio 13-osios naktį Sovietų Sąjungos kariniams daliniams šturmuojant Vilniaus televizijos bokštą bei Radijo ir televizijos komiteto pastatą žuvo 14 žmonių.

Sovietai karine jėga mėgino nuversti teisėtą Lietuvos valdžią, 1990-ųjų kovo 11 dieną paskelbusią šalies nepriklausomybę nuo Sovietų Sąjungos.

2011 metų liepą pagal Lietuvos išduotą Europos arešto orderį buvęs KGB karininkas M. Golovatovas buvo sulaikytas Austrijos sostinės Vienos oro uoste, bet nepraėjus nė parai paleistas. Lietuvos ir Europos Komisijos pareigūnai tuomet griežtai kritikavo Austriją, o ši tikino, kad jai trūko duomenų įtariamąjį perduoti Lietuvai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)