Delfi primena, kad vidutiniškai užimta apie šimtas COVID–19 pacientams skirtų ligoninių lovų.

Žvirblienė: ribojimų, Galimybių paso klausimas šiuo metu nėra svarstomas

Vilniaus universiteto (VU) Gyvybės mokslų centro profesorė Aurelija Žvirblienė Žinių radijo laidoje teigė, jog ne tik Lietuvoje nesulaukus rudens naujų atvejų skaičius auga. Tačiau nerimauti, anot profesorės, nereikia.

„Bet kitose ES šalyse, kaip kad Portugalija, ta banga ir slūgsta. Ta omikron atmainos sukelta banga reiškia, kad daug žmonių užsikrečia, bet mirčių ir hospitalizacijų skaičius išlieka gana pastovus. Todėl to ypatingo nerimo pas mus ir nėra“, – tikino ji.

A. Žvirblienės teigimu, specialistai primygtinai ragina Sveikatos apsaugos ministeriją (SAM) atnaujinti sekoskaitos tyrimus.

VU Gyvybės mokslų centro profesorės A. Žvirblienės teigimu, jeigu asmuo koronavirusu yra persirgęs, arba vakcinuotas anksčiau, skubėti skiepytis būtinybės nematytų.

„Jeigu seniai persirgęs, tai tikėtina, kad žmogus vėl persirgs. Tai primygtinio raginimo, rekomendacijos, jog tikrai reikia skiepytis, tikrai aš nedrįsčiau dalinti. (…) Po persirgimo apsauga laikosi tikrai ilgiau nei po vakcinų“, – teigė laidos pašnekovė.

Ruduo gali atnešti naujas koronaviruso atmainas.

„Pavojus yra dėl to, kad žmonės daugiau bus uždarose patalpose, prasideda mokslo metai. Ir tai yra šaltiniai, kurie skatina viruso plitimą. (…) Ši banga (rudenį, aut. p.) jau bus slūgstanti, bet mes nežinome, kokia bus kita banga. Kiekvienas naujas variantas viruso sukelia naują bangą.

Ir kur link ta viruso evoliucija vyksta, niekas to nežino. Ir jeigu prasidės kilimas, matysime, kaip tai vyksta kitose šalyse, tai greičiausiai reikš naują viruso subvariantą arba variantą“, – teigė A. Žvirblienė.

Ji teigė, jog kol kas pandemijos valdymui naujų ribojimų planuoti nereikia.

„Man neteko girdėti, kad tokie siūlymai būtų. Nei ribojimų, nei Galimybių pasų klausimas kol kas nėra svarstomas“, – Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“ sakė VU profesorė A. Žvirblienė.

VDU rektorius: verta prisiminti izoliaciją sergantiems

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) rektorius Juozas Augutis Žinių radijo laidoje pristatė sergamumo statistiką.

„Banga yra prasidėjusi, pakankamai sparčiai kyla. (…) Galima turbūt prognozuoti, kad į rugpjūčio mėnesio pabaigą turėtume turėti piką, tada gal banga pradėtų leistis. Bet iš kitos pusės, yra tokių duomenų, kad neturėtų ji pasiekti tų mastelių, kuriuos turėjome su omikron atmaina pernai metais, šių metų pradžioje. Gal tie skaičiai ir vidurkiai pasieks keletą tūkstančių, bet dešimčių tūkstančių, tikėkimės, kad nepasieksime“, – įžvalgomis laidoje dalijosi J. Augutis.

Didžiausias sergamumas šiuo metu fiksuojamas didžiuosiuose miestuose, sakė J. Augutis.

„Šios bangos išskirtinumas toks, kad ji prasidėjusi anksčiau vasarą ir žmonės atostogauja. O kadangi simptomai ir ligos eiga nėra tokia sunki, mes manome, kad didelis skaičius žmonių yra, kurie suserga, bet nesikreipia, nefiksuoja to. Skaičiai, kuriuos matome oficialioje statistikoje yra tikrai gerokai mažesni nei reali situacija“, – Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“ kalbėjo VDU rektorius.

Griežti ribojimai pandemijos valdymui, anot J. Augučio, šiuo metu nereikalingi. Bet jis ragino pačius gyventojus prisiminti išmoktas pamokas ir saugotis.

„Apie karantiną šiuo metu nėra nei būtinybės, nei poreikio (galvoti, aut. p.). (…) Tikrai nėra jokio reikalo tą daryti šiuo metu. Bet kitos priemonės – kaip griežtesnės rekomendacijos dėl kaukių dėvėjimo, pasisaugoti patiems gyventojams, ne tik laukti tų nurodymų ir draudimų iš centrinės valdžios, bet patys gyvename jau trečius metus su COVID–19, turime išmokti saugotis“, – teigė laidos pašnekovas.

Jis Žinių radijo eteryje pasidalijo ir rekomendacijomis, kurių gyventojai šiuo metu jau turėtų laikytis. Pirmoji – vėl prisiminti koronavirusu sergančiųjų asmenų izoliaciją.

„Tai reikėtų truputėlį griežčiau sergančiuosius (prižiūrėti, aut. p.). Šiuo metu nėra jokios izoliacijos, net ir sirgdamas gali eiti į darbą, taip žmonės ir elgiasi. Tas užkrėtimas dėl to sparčiai ir plinta. Tai gal bent čia reikėtų pagalvoti ir bent keletą dienų, kada aktyviausias užkrėtimo periodas, vis dėl to, susilaikyti, turėti nedarbingumo lapeliai, ką jau pradeda šeimos gydytojai dalinti“, – kalbėjo J. Augutis.

Andriukaitis: verta nerimauti dėl dviejų aspektų

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) specialusis pasiuntinys Europos regionui Vytenis Andriukaitis Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“ teigė, jog jau ir pats viešoje uždaroje patalpoje užsideda apsauginę veido kaukę.

„Man tai yra visiškai susiję su mano saugumu, amžiumi ir mano vakcinacijos grafiku“, – aiškino jis.

V. Andriukaitis Žinių radijo eteryje teigė, jog dėl šios vasaros bangos verta nerimauti net keliais aspektais.

„Pirmiausia verta nerimauti Lietuvai – dėl ekonominių pasekmių aspektu. Juk jei daugėja nedarbingumo lapelių, jeigu daugėja sergančių asmenų, jeigu didėja rizika darbo vietose, tai verslai patiria sunkumų, ekonomika traukiasi. Ir mes patiriame sunkumus su biudžeto mokesčiais. (…) O antras dalykas – sveikatos sistemos apsauga. (…) Reikia pasakyti paprastą žinią miestams ir rajonams – nagrinėkite savo epidemiologinius parametrus. Jeigu auga užsikrėtimų skaičius, įveskite kaukes vaistinėse ir sveikatos priežiūros įstaigose“, – Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“ ragino PSO specialusis pasiuntinys Europos regionui V. Andriukaitis.