Visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centro „Vilmorus“ liepos 15–23 dienomis atliktos reprezentatyvios apklausos duomenimis, krašto apsaugos ministrą A. Anušauską teigiamai vertina 44,6 proc. apklaustųjų. Prieš mėnesį tokių buvo 45,4 proc.

Krašto apsaugos ministro pavardė antroje reitingų lentelės vietoje laikosi antrą mėnesį iš eilės, už jį populiaresnis tik prezidentas Gitanas Nausėda.

Politologai tai sieja su Ukrainoje besitęsiančiu karu ir tuo, kad A. Anušauskui tenka nuolat apie tai kalbėti.

„Jis yra matomas dėl to, kad Ukrainoje vyksta karas, jis turi daug darbų, daug reikalų ir turi nuolat ką pasakyti žiniasklaidai, turi žinių. Žmonėms Ukrainos karas yra labai svarbus, jie labai atidžiai seka įvykius Ukrainoje ir viską, kas su juo susiję, ir krašto apsaugos ministras, natūralu, šioje situacijoje yra labai matomas, todėl jo reitingai yra pakilę“, – Delfi komentavo Mykolo Romerio universiteto politologas Virgis Valentinavičius.

Virgis Valentinavičius

Jo vertinimu, ministro reitingai geri ne be reikalo.

„Kaip ministras šioje sunkioje situacijoje jis tvarkosi pakankamai gerai, tai – atitinkamai – reitingų pliusą jis gauna“, – pažymėjo V. Valentinavičius.

Krašto apsaugos ministras apie karą Ukrainoje kalba ramiai ir aiškiai, ir tai, Vytauto Didžiojo universiteto politologo Lauro Bielinio vertinimu, apie jį sudaro gerą įspūdį.

„Mes visi sąmoningai, ar ne, esame įsitempę dėl karo Ukrainoje, jaudinamės dėl jo, ir todėl mums svarbu žinoti, kaip veikia, ką daro ir kas toks yra asmuo, kuris atsakingas už visas gynybos problemas. Šiuo atveju krašto apsaugos ministras natūraliai tampa vienu iš pagrindinių mūsų dėmesio objektų. Jo elgsena, jo gebėjimas ramiai kalbėti, nedramatizuoti įvykių, bet aiškiai dėlioti problemų sąrašą, leidžia jam būti matomu ir pripažintu viešajame lauke. Štai jo aukšto reitingo paslaptis“, – Delfi komentavo L. Bielinis.

Ambicijos ir karjeros vingiai

Viešumoje svarstoma, kad gerai visuomenės vertinamas A. Anušauskas galėtų tapti Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų pirmininku ir šiose pareigose pakeisti dabartinį lyderį Gabrielių Landsbergį, o galbūt būti šios partijos kandidatu prezidento rinkimuose.

Politologas V. Valentinavičius abejojo, ar tai įmanoma: esą neaišku, kiek ilgai A. Anušausko reitingas bus aukštas, ar ministras sugebės jį paauginti daugiau.

„Jeigu rimtai pretenduoji į nacionalinę politiką, reikia pakilti daug aukščiau. Kol kas nematyti, kad A. Anušauskas galėtų tą padaryti ar išlaikyti publikos dėmesį ilgiau, negu kad truks Ukrainos karas.

Kokie A. Anušausko reitingai bus po pusės metų ir po metų, yra atviras klausimas“, – komentavo V. Valentinavičius.

Lauras Bielinis

L. Bielinis svarstė, kad geras A. Anušausko reitingas ateityje pasitarnaus jo naudai, visuomenė šio politiko neužmirš, net jei ministras ir neturi didelių politinių ambicijų.

„Jeigu objektyviai, blaiviai bus įvertinta šio reitingo priežastis, tai yra saugumo problematika, netgi politiniuose rinkimuose, deklaruodamas tą saugumo problematiką, ją viešindamas ir teisingai su ja dirbdamas, jis gali laimėti labai daug“, – kalbėjo politologas.

Reprezentatyvioje, „Vilmorus“ apklausoje dalyvavo 1003 žmonės, tyrimo rezultatų paklaida siekia 3,1 proc.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)